MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca jako kierowca ciężarówki a karta kierowcy...

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SkyWalker

Post #1 Ocena: 0

2007-06-05 18:08 (18 lat temu)

SkyWalker

Mężczyzna

Z nami od: 15-02-2007

Witam, pod koniec lipca wybieram się do Anglii i chciałbym znaleźć prace jako kierowca samochodu dostawczego tudzież ciężarówki, ale mam kilka wątpliwości które chciałbym rozwiać.
Mianowicie słyszałem ,że ze względu na to, że teraz w większości ciężarówek występują cyfrowe tachografy, trzeba posiadać kartę chip(chyba chodzi o karte kierowcy), która u nas wydawana jest przez Wytwórnię Papierów Wartościowych. Słyszałem również, że trzeba mieć taką karte z Polski, czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada wiedze w tym temacie. Dotychczas myślałem, że to zmartwienie pracodawcy.. czy rzeczywiście trzeba ją mieć z Polski czy można ją również uzyskać w jakiś sposób w UK?
Artur

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer SkypeNumer gadu-gadu

alumo

Post #2 Ocena: 0

2007-06-05 19:01 (18 lat temu)

alumo

Kobieta

Z nami od: 07-01-2007

Witam.. Czasami prcodawca oczekuje cyfrowego tacho ale czesciej wymienionego na angielskie prawka.. Jedna i druga przyjemnosc to ok 2 tygodni czekania i kazda kosztuje niecale 40f. Choc taknaprawde nie ma problemu z polskim prawem jazdy... Pamiętaj tylko by miec jakies referencje z Polski (po angielsku).
Pozdrawiam
alumo

Do góry stronyOffline

SkyWalker

Post #3 Ocena: 0

2007-06-05 19:24 (18 lat temu)

SkyWalker

Mężczyzna

Z nami od: 15-02-2007

Witam, dzięki za odpowiedź, czyli ogólnie rzecz biorąc nie trzeba tej karty cyfrowej(tacho) wieźć z Polski? I jeszcze jedno pytanie, wiem gdzie sie wyienia prawko i jak, a gdzie w UK wyrabia się tą karte cyfrową? Czy to już pracodawca?
Apropos referencji, to nie pracowałem wcześniej jako kierowca ciężarówki w Polsce, zrobiłem prawko na jesieni 2006 roku, a referencje mam z Anglii ale nie jako kierowca ciężaróki, tylko referencje z innej pracy, jedynie jest wspomniane w referencjach , że robiłem" deliverki" vanem...
To jak to z tą kartą cyfrową , gdzie w UK ją zrobić? czy da się odrazu przy wymianie prawka za jednym zamachem? Jeśli wiesz to odpisz.Dzieki, pozdrawiam.
Artur

Do góry stronyOffline

E-mailNumer SkypeNumer gadu-gadu

_Steve_

Post #4 Ocena: 0

2007-06-05 20:59 (18 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Proponuję poczytać TUTAJ!

[ Ostatnio edytowany przez: _Steve_ 05-06-2007 21:00 ]