MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak ważne są referencje z Polski?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

uzix

Post #1 Ocena: 0

2007-05-12 21:15 (18 lat temu)

uzix

Z nami od: 12-05-2007

Witam. Opisałam już sprawę na forum ogólnym, ale jednak to forum wydaje się bardziej właściwe.
Mam mały problem. Pracuję w Polsce, w firmie, w której wynagrodzenia i atmosfera pracy skłaniają pracowników do poszukiwań innego zajęcia. Zwalniają się z częstotliwością ok. 6 pracowników/miesiąc, najczęściej wybywają z kraju. Zjawisko to skłoniło szefa do przemyśleń. Powiedział nam, że w ciągu ostatniego roku wypełniał ok. 15 dokumentów przesłanych przez angielskich i niemieckich pracodawców dotyczących jego byłych pracowników, którzy pracowali u niego kilka lat temu. W skrócie, mamy nie palić za sobą mostów, bo on nam jeszcze pokaże. Pytanie brzmi: jakie realne znaczenie mogą mieć takie "referencje", nie ufam mu, wiem że będzie nam bruździł jeśli tylko jest w stanie.
Z góry dzięki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Webmaster

Post #2 Ocena: 0

2007-05-12 21:20 (18 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Skasowałem temat z Ogólnego, faktycznie tutaj jest jego miejsce. W moim wypadku było tak, że referencje znaczyły tyle co nic, ponieważ przystępując do każdej rozmowy kwalifikacyjnej musiałem wykazać się praktycznymi umiejętnościami i wiedzą. Oczywiście, trzeba coś wpisać w CV, żeby w ogóle do rozmowy doszło, ale notka 'referencje dostępne na żądanie' wystarcza; myślę, że w większości firm do poprzedniego pracodawcy dzwoni się dopiero po wstępnym zaakceptowaniu pracownika, jeśli w ogóle się dzwoni.
Powodzenia z nowymi pracodawcami.
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2007-05-12 21:54 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wszystko zalezy od tego w jakiej firmie szuka sie pracy. Jesli jest to powazna firma, to nie odpusci i referencje beda niezbedne. Oczywiscie mam tu na mysli wyslanie odpowiedniego formularza do wypelnienia do poprzedniego pracodawcy, juz w procesie kompletowania dokumentow nowego pracownika.
Niektore firmy chca referencji z ostatnich 3 lub 5 lat.

Formularz do wypelnienia przez bylego pracodawce tez moze byc rozny: tylko potwierdzenie zatrudnienia albo jeszcze dodatkowe pytania czy byl zadowolony z pracownika itp.
Firma moze nie potwierdzic oferty zatrudnienia do czasu otrzymania referencji. Moze tez zrezygnowac z zatrudnienia pracownika, jesli referencje beda niewystarczajace/niezadowalajace.

Podkreslam, ze caly czas pisze o duzych firmach, ktore maja swoje procedury i rekrutacji na stanowiska typowo umyslowe/specjalistyczne.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Pluszowa

Post #4 Ocena: 0

2007-05-12 22:01 (18 lat temu)

Pluszowa

Kobieta

Z nami od: 13-02-2007

To prawda. Wszystko zależy też od branży - praca w ochronie na pewno wymaga referencji, zaraz obok obowiązkowego zaświadczenia o niekaralności. Również obsada stanowisk menedżerskich czy praca w biurze na lepiej płatnych i bardziej odpowiedzialnych miejscach.

Pozdrawiam
No mercy for the weak _ No pity for the dying _ No tears for the slain

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

gabi72

Post #5 Ocena: 0

2007-05-12 22:28 (18 lat temu)

gabi72

Z nami od: 11-04-2007

Ja musiałam referencje przedstawić.I były sprawdzane.A jestem ogrodnikiem.Także zależy to od branży.
Zresztą realizuję też prywatnie projekty i często indywidualni klieci proszą o referencje do wglądu.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,