MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Stoczek

Post #1 Ocena: 0

2007-03-18 11:41 (18 lat temu)

Stoczek

Mężczyzna

Z nami od: 22-09-2005

Witam
Pracowałem w Szkocji przez Agencję Europeople Staffing Solutions z Tamworth i chciałem uzyskać świadectwo pracy, a oni twierdzą, że czegoś takiego nie wystawiają. Juz jestem w Polsce i szukając po internecie widzę,iż jak najbardziej świadectwa pracy w UK istnieją.

Bedę musiał po prostu interweniować w innych instytucjach i jeśli ktoś się orientuje to prosiłbym o podanie namiarów. Poszę również o podanie jak nazywać po angielsku świdectwo pracy.
Dziękuję
Stoczek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2007-03-21 08:41 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Hm.. to jak poprosiles o swiadectwo pracy w firmie, jesli nie wiesz jak jest po angielsku? Podaj linki do tych stron, gdzie pisza o swiadectwach pracy, chetnie to zobacze.

Pierwsze slysze o swiadectwie pracy w UK. Pracodawca daje Ci na pozegnanie P45 (moze wyslac pozniej), ewentualnie jakis liscik, ze z dniem tym i tym konczy sie Twoja umowa zgodnie z warunkami wypowiedzenia i to by bylo na tyle.

Jak bedziesz sie staral o nastepna prace to podajesz kontakt do poprzedniej firmy i oni sami poprosza Twojego bylego pracodawce o referencje. Referencje moga wygladac roznie, w zaleznosci od nowego pracodawcy. Moze on prosic tylko o potwierdzenie zatrudnienia, a moga to byc referencje z prosba o ocene Twojej pracy, cech charakteru, osiagniec itp. Czesto pada pytanie, czy zatrudniliby tego pracownika jeszcze raz.

A na dowod zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy zachowujesz sobie payslips i/lub p45, ktore od niego otrzymales.

[ Wiadomość edytowana przez : Richmond on 21-03-2007 08:42 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Stoczek

Post #3 Ocena: 0

2007-03-21 10:40 (18 lat temu)

Stoczek

Mężczyzna

W tej agencji pracują Polacy i przewaznie z nimi się cały czas kontaktowałem, chociaż na samym starcie pracę mi załatwił Anglik- manager z Europeople, z którym korespondowałem emailowo z Polski. Super robota w Utrzymaniu Ruchu jednego z zakładów dużego koncernu, ale jak się okazało to był przekręt.

Zatrudnili nas dwóch i ten drugi miał jakoś prawdopodobnie dograną tę robotę w inny sposób. Pani Polka z Europeole pilotowała mnie tak, abym nie znalazł tego zakładu i wytracił po drodze wszystkie fundusze, które wziąłem ze sobą. Ten zakład było bardzo trudno znaleźć i w dodatku podali mi przekręcony adres. Tylko dzięki niebywałej uprzejmości miejscowych Szkotów dotarłem na miejsce. Podwozili mnie autami i szukali razem ze mną bo o dziwo oni tez nie mogli tej firmy znależć, gdyż ten zakład niedawno był samodzielną jednostką o innej nazwie (przed włączeniem do koncernu BPI). W tej firmie byli sporo zaskoczeni, że dotarłem na miejsce i chyba dlatego już musieli mnie przyjąć :-)

Agencja adres kwatery podała mi z numerem 27101 na ulicy mającej około 40 numerów ;-) Tak działają agencje.

Po kilku miesiącach pan manager i pani pilot przestali pracować w agencji, a ze mną rozwiązano umowę w jeden dzień w bardzo chamski sposób, to wróciłem do kraju. Dwa miesiące temu uzgadniałem, żeby przesłali mi dokumenty do Polski i nadal czekam. Powiedzieli mi, że świadectw nie wystawiają tylko miało być jakies zaświadczenie, a do dziś nie ma nic.
Stoczek

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #4 Ocena: 0

2007-03-21 14:08 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Stoczek

Post #5 Ocena: 0

2007-03-21 14:45 (18 lat temu)

Stoczek

Mężczyzna

Z reguły nie dyskutuję z osobnikami o nickach emilia328, janek18, asia280 itp. bo to przewaznie dzieciarnia i szkoda sobie zawracać klawiaturę. Napisałem przecież dlaczego miejscowi nie kojarzyli nazwy, bo była zmieniona z racji włączenia do koncernu. Oni znali ten zakład pod nazwą Anaplast, a teraz nazywa się British Polythene Industrial i szukałem po tej nowej nazwie, gdyż taką mi podali w agencji. Pani pilot oczywiscie na bardziej szczegółowe pytania odpowiadała "nie wiem", "nigdy tam nie byłam", "my nie działamy na tamtym rynku" (mapka na ich stronie mówi całkiem co innego).
Stoczek

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2007-03-21 15:23 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Stoczek

Post #7 Ocena: 0

2007-03-22 11:51 (18 lat temu)

Stoczek

Mężczyzna

Witam ponownie Izabello465.

Troszkę mi ręce opadają na myśl dyskusji z Tobą, ale jeszcze raz się przemogę. Mówisz, że na GG mogę sprawdzić twój wiek. OK. To mój tez możesz sprawdzić nr GG 7026407. Jak widzisz jestem bardzo powaznym facetem i co za tym idzie ważne sprawy załatwiam w poważny sposób. O przesłanie dokumentów nie prosiłem tylko jednym emailem, który moze nie dotarł lecz również telefonicznie. Trzy dni temu przypomniałem się ponownie, a pani pracująca tam przypomniała ponownie pani księgowej i tyle wiem.

Mówisz, żeby podac ci adresy emailowe pracowników Europeople? Myślę, że mogą sobie tego nie życzyć. Podam ci skoro jesteś ciekawa tych co mnie zwerbowali, a już tam nie pracują :-)
Manager, o którym pisałem to Paul Wilshaw, a pani pilot to Katarzyna Kierzkowska.

Na koniec. Nie chciałbym byc źle zrozumiany. Do tej agencji jako instytucji nic nie mam. Duży niesmak pozostał, ale pracowałem. Wypłaty otrzymywałem regularnie. Co prawda w niczym mi nie pomogli (nawet przeszkadzali), a temu drugiemu nawet konto bankowe pomogli otworzyć, ale np. mieszkanie załatwili super dla nas dwóch. Z kompletnym wyposażeniem 2 bedrooms, big livingroom 10 minut drogi pieszo do fabryki. Kolega został i mieszka tam do dzisiaj sam. O co chodzi nie wiem. Kto za to płaci - nie wiem. Niby potem agencja twierdziła, że to nie ich mieszkanie tylko podobno BPI.

Piszę te teksty jedynie po to, aby ludzie inteligentni przeczytali i po prostu wiedzieli jak wiele dziwnych rzeczy dzieje sie na rynku pośrednictwa pracy. To wszystko.
Stoczek

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2007-03-22 12:49 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Stoczek

Post #9 Ocena: 0

2007-03-23 10:26 (18 lat temu)

Stoczek

Mężczyzna

Wdałem się w dyskusję i rozmydliło się meritum sprawy. Ponawiam pytanie.

Czy ktoś wie gdzie się udać, do kogo pisać w przypadku, gdy były pracodawca z UK zwleka bardzo długo lub po prostu nie chce wystawić dokumentów potwierdzających prace i zarobki u niego?

Ja doskonale rozumiem, że ogromna większość rodaków pracuje np. w rolnictwie, w róznych budkach z hot-dogs, na zmywakach i interesuje się tylko wypłatą, ale nawet dla nich ta sprawa powinna być istotna.

A może ktoś z tego portalu by zabrał głos w ważniejszych sprawach. Widzę powyżej, że moderowane przez "Redakcja" i przez "Kasia B S" chyba to nie duchy?
Stoczek

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #10 Ocena: 0

2007-03-23 10:45 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony