Str 10 z 49 |
|
---|---|
dagus912 | Post #1 Ocena: 0 2010-11-22 23:28:40 (14 lat temu) |
Z nami od: 22-11-2008 Skąd: Tu |
dostalam juz swoja ksiazeczke :D teraz pytanie, kiedy moge starac sie o paszport? Po 5 latach od otrzymania niebieskiej ksiazeczki czy 5 lat legalnej pracy, chyba ze do tego czasu przepisy sie zmienia? Jestem tu ponad 3 lata ale dopiero teraz skladalam wniosek o rezydenta...
|
alfer74 | Post #2 Ocena: 0 2010-11-23 02:19:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: londyn |
po 6 latach legalnej pracy przyjmujac, ze pierwszy rok byl rejestrowany w WRS w HO
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
dagus912 | Post #3 Ocena: 0 2010-11-23 12:04:35 (14 lat temu) |
Z nami od: 22-11-2008 Skąd: Tu |
dzieki
![]() |
mataleo | Post #4 Ocena: 0 2011-08-16 21:41:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2011 Skąd: Londyn |
Hey, moze ktos pomuc mi rozszyfrowac moj przypadek.
Do UK przyjechalem 22 wrzesien 2004, od tamtej pory pracuje praktycznie caly czas, WS zarejestrowalem na poczatku przyjazdu. Mam niebieska ksiazeczke, rezydenta czasowego, data wydania w nim jest 9 maj 2006, (wydaje mi sie ze prawo to uzyskalem wczesniej, tylko puzno aplikowalem o ksiazeczke, czy liczy sie data w ksiazeczce, czy kiedy uzyskalem prawo?) Czyli nawet liczas od daty w ksiazeczce 9/maj/2006 + 3 = maj 2009 rezydent staly + 1 = naturalizacja maj/2010 2011 22 wrzesnia minie 7 lat mojego pobytu w uk, nigdy nie przebywalem poza uk dluzej niz 2-3 tygodnie (wakacje). Nigdy niekarany Place tax... Czyli z terminem, i dlugoscia pobytu w uk, niepowinienem miec problemu?. Czy musze zdawac egzamin ESOL? oraz test z zycia w UK ? dziekuje za pomoc, dobry post ![]() [ Ostatnio edytowany przez: mataleo 16-08-2011 22:04 ] at mataleo
|
mataleo | Post #5 Ocena: 0 2011-08-16 22:02:54 (14 lat temu) |
Cytat: 2009-04-15 22:04:51, marcinb napisał(a): Jesli mieszkasz tu piec lat to mozesz starac sie o Naturalizacje. Rezydentura nie jest juz wymagana jako stan przejsciowy przy staraniu sie o obywatelstwo brytyjskie. Jesli mimo wszystko decydujesz sie zlozyc wniosek o przyznanie,a w zasadzie w tym wypadku o uznanie/potwierdzenie Permanent Residency po uplywie 5 lat od momentu zamieszkania w UK i spelniasz wszystkie wymogi vide ponizszy link to wypelniasz formularz: EEA3 - APPLICATION FOR PERMANENT RESIDENCE IN THE UK BY EUROPEAN ECONOMIC AREA ((EEA) NATIONALS AND THEIR EEA OR SWISS NATIONAL FAMILY MEMBERS RESIDING IN THE UK OR BY SWISS NATIONALS AND THEIR SWISS OR EEA NATIONAL FAMILY MEMBERS RESIDING IN THE UK www.ukba.homeoffice.gov.uk - eu citizens - applying under european law Jesli chcesz zlozyc aplikacje EEA1 to jest to w zasadzie nie tyle przyznanie czy tez potwierdzenie Rezydentury a Registration certificate potwierdzajacy prawo do pobytu w UK na bazie Prawa Unii Europejskiej, wczesniej potrzebny do uzyskania obywatelstwa brytyjskiego teraz juz nie. Po 5 latach pobytu mozesz skladac aplikacje o nadanie obywatelstwa brytyjskiego i po spelnieniu wszystkich formalnych wymagan oraz zdaniu egzaminu ze znajomosci jezyka i wiedzy o UK mozesz zostac poddanym JKMosci. ok to mi wyjasnia duzo. czyli jak jestem w uk 7 lat, pracuje, spelniam wymogi, to pozostaje test z angielskiego i z zycia w uk. Czy ktos moze sie wypowiedzie na temat testow, kto zdawal? Jaki test z ang.? ESOL?, gdzie zdawac, ile trwa, oraz kosztuje, I jak sie zdaje i przygotowywuje do testu z zycia w uk, slyszalem kiedys ze jaka ksiazka jest i sie uczyc z niej mozna?. Dzieki za pomoc. Kris at mataleo
|
|
|
Piotr_Stratford | Post #6 Ocena: 0 2011-08-18 01:02:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: London |
Witam!
Jestem w UK od 2,5 roku czy jako samozatrudniony, musze starac sie o jakas rezydeture, czy po nastepnym 2,5 roku bede mogl sie starac o obywatelstwo? Pozdrawiam |
iwoncia1011 | Post #7 Ocena: 0 2011-08-25 11:40:13 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-08-2011 Skąd: nottingham |
witam. Mam pytanie bo niestety nie orientuję się co zrobić... w formularzu o rezydenturę jest pytanie dotyczące nieprzepracowanych okresów... Homme office mam wydany w 2006 roku kilka razy zmieniałam pracodawcę, ale ostatnie ponad 12 miesięcy przepracowałam dla jednego pracodawcy bez żadnej przerwy, oprócz holiday'a oczywiście. Czy w związku z tym powinnam szukać tych nieprzepracowanych okresów we wcześniejszych latach, czy nic tam nie wpisywać?? No i jeszcze jedno pytanie. Na dokumencie HO mam jeszcze panieńskie nazwisko a w paszporcie nowe, czy powinnam do dokumentów dołączyć notatkę że wyszłam za mąż i dołączyć akt zawarcia małżeństwa, czy poczekać z wysyłaniem aplikacji aż dostanę zmieniony dokument? dziękuję z góry za odpowiedzi
|
mataleo | Post #8 Ocena: 0 2011-08-25 20:36:32 (14 lat temu) |
nietrzeba testu z angielskiego
wystarczy zdany egzamin Life in UK. Cytat: 2011-08-16 22:02:54, mataleo napisał(a): Cytat: 2009-04-15 22:04:51, marcinb napisał(a): Jesli mieszkasz tu piec lat to mozesz starac sie o Naturalizacje. Rezydentura nie jest juz wymagana jako stan przejsciowy przy staraniu sie o obywatelstwo brytyjskie. Jesli mimo wszystko decydujesz sie zlozyc wniosek o przyznanie,a w zasadzie w tym wypadku o uznanie/potwierdzenie Permanent Residency po uplywie 5 lat od momentu zamieszkania w UK i spelniasz wszystkie wymogi vide ponizszy link to wypelniasz formularz: EEA3 - APPLICATION FOR PERMANENT RESIDENCE IN THE UK BY EUROPEAN ECONOMIC AREA ((EEA) NATIONALS AND THEIR EEA OR SWISS NATIONAL FAMILY MEMBERS RESIDING IN THE UK OR BY SWISS NATIONALS AND THEIR SWISS OR EEA NATIONAL FAMILY MEMBERS RESIDING IN THE UK www.ukba.homeoffice.gov.uk - eu citizens - applying under european law Jesli chcesz zlozyc aplikacje EEA1 to jest to w zasadzie nie tyle przyznanie czy tez potwierdzenie Rezydentury a Registration certificate potwierdzajacy prawo do pobytu w UK na bazie Prawa Unii Europejskiej, wczesniej potrzebny do uzyskania obywatelstwa brytyjskiego teraz juz nie. Po 5 latach pobytu mozesz skladac aplikacje o nadanie obywatelstwa brytyjskiego i po spelnieniu wszystkich formalnych wymagan oraz zdaniu egzaminu ze znajomosci jezyka i wiedzy o UK mozesz zostac poddanym JKMosci. ok to mi wyjasnia duzo. czyli jak jestem w uk 7 lat, pracuje, spelniam wymogi, to pozostaje test z angielskiego i z zycia w uk. Czy ktos moze sie wypowiedzie na temat testow, kto zdawal? Jaki test z ang.? ESOL?, gdzie zdawac, ile trwa, oraz kosztuje, I jak sie zdaje i przygotowywuje do testu z zycia w uk, slyszalem kiedys ze jaka ksiazka jest i sie uczyc z niej mozna?. Dzieki za pomoc. Kris at mataleo
|
Myajaaa | Post #9 Ocena: 0 2011-08-30 21:39:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-01-2011 Skąd: UK: stale poszukujemy |
Hej,
mamy pytanie dotyczące rozpoczęcia procesu rezydentury ![]() tj. oboje czyli ja i małżonek mamy wyrobione home office, ale w roku 2006 i 2007, czy to zmienia jakos nasza rejestracje w WRS? Czy zasady zmieniły sie jakoś od 2007 (czyli od daty kiedy założono post?) wszystko co zostało napisane w poczatkowej tresci jest niezmienne? hmmmm... oboje o ile wszystko dobrze pojdzie zaczniemy prace i wtedy chcemy postarac sie o to ewentualne WRS... pozniej mamu przepracowac rok i dalej bd brnąc przed siebie czy dobrze to rozumiem? ... Mam nadzieje, ze to nie bd zbyt wiele ale czy mogłabym prosić o linka bezpośrednio do strony WRS? ... kurde google poddaje wiele odsyłaczy ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Myajaaa 30-08-2011 21:42 ] ...Podobno, nie ma rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne... - czas pokaże
![]() |
mala24 | Post #10 Ocena: 0 2011-08-30 23:05:02 (14 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
ja nie rozumiem sory
![]() |