MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rezydentura - przewodnik

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

Str 8 z 49

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

huliganek

Post #1 Ocena: 0

2009-04-16 14:24:39 (16 lat temu)

huliganek

Mężczyzna

Z nami od: 15-04-2009

Jeszcze jedno - sentencja z samego dołu Twojego postu:

"Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can & wisdom to know the difference"

Wiesz kto to powiedział i co dokładnie znaczy ??

To słowa Marka Aureliusza... I bardzo by, chciał potrafić z nich skorzystać...

To tak na marginesie szarej codzienności :-)

Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2009-04-16 14:50:57 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2009-04-16 14:20:23, huliganek napisał(a):
Test już zdałem - bułka z masłem :-) A ten rok dłużej to sprawa równości praw dla wszystkich, którzy mieszkają w UK. No bo niby dlaczego ktoś, kto przyjeżdża spoza UE (np. w systemie punktowym) może spokojnie po 4ch latach wnioskować o ILR a po 5ciu o naturalizacje, a np. Polacy muszą na to czekać 6 lat ???
Pozdrawiam :-)

ILR tez jest teraz po 5 latach, zmienili te przepisy w 2006r i dla obywateli EU i dla innych.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

huliganek

Post #3 Ocena: 0

2009-04-16 15:27:15 (16 lat temu)

huliganek

Mężczyzna

Dzięki - nie doczytałem w takim razie wszystkiego do końca :-)

Tak jak mówiłem - nie jestem ekspertem prawa emigracyjnego... Zastanawiam nie tylko dlaczego komuś zależy, żeby można było aplikować o obywatelstwo po 6ciu latach a nie po 5ciu, jak w większości krajów UE... Nie wiem czy we wszystkich, ale co w takim razie ze spójnością ustawodawczą UE, o której tak głośno mówią europosłowie ???

Przy czym w międzyczasie szykuje się nowe zasady typu "Obywatelstwo czasowe", które tak jak pisałem wcześniej, być może nie będzie stosowane do obywateli UE i Szwajcarii, ale jak na razie nie wiem tego na 100 procent, więc się nie wypowiadam.

Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #4 Ocena: 0

2009-04-16 16:05:21 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-04-16 14:20:23, huliganek napisał(a):
A poza tym mam serdecznie dosyć UK

:-D
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

marcinb

Post #5 Ocena: 0

2009-04-16 16:26:31 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

No wlasnie o tym pisze: NIE doczytales wszystkiego do konca ;-)

A po drugie: Indefinite Leave to Remain jest tlumaczone na jezyk polski jako Prawo Stalego Pobytu. Zwrot uzywany przez ciebie jest jakas potoczna wersja.

Po trzecie: NABYWASZ prawo a nie otrzymujesz je - roznica semantyczna ale skoro zdales test z jezyka angielskiego to TAKIE rzeczy powinienes wiedziec. Nabywasz, bo przechodzisz przez pewien proces i okreslone wymagania, ktore musisz spelnic. Ale nieznajomosc takich zwrotow jest powszechna, jako ze przepisy prawne maja to do siebie ze nie mozna ich tlumaczyc doslownie a trzeba polsugiwac sie zwrotami formalnymi roznymi w roznych jezykach.
Chociaz przyjmujac, ze jestes tutaj pare lat to to tez powinienes wiedziec.

Po czwarte: nabywasz w/w prawo niejako ''z automatu'' jak jest podane w przewodniku do formularza AN co oznacza w tym wypadku:

Prawo Stalego Pobytu ILR NABYWASZ ''automatycznie'' po 5 latach pobytu w UK i SPELNIENIU wymagan okreslonych w przepisach. Co oznacza, ze sam poobyt nic ci nie daje jesli nie spelniles pozostalych wymagan.

Jak na osobe tak pewna swojego jezyka dziwi mnie ze nie zauwazyles takich roznic, no ale moze jestes prawnikiem i uwazasz takie roznice za zwykla dialektyke.

:-]:-]:-]
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

huliganek

Post #6 Ocena: 0

2009-04-16 17:14:46 (16 lat temu)

huliganek

Mężczyzna

Bzdury gadasz Panie Marcin :-)

Nie potrafisz się do błędów przyznać to zaczynasz być złośliwy, a przy okazji nielogiczny...

Dalsza dyskusja z kimś tak zarozumiałym i tak głęboko przekonanym o swoich racjach nie ma dla mnie większego sensu - zaślepiony swoim ego zapominasz o wszystkich innych, czytających posty na tym forum, którzy oczekują pomocy w wyjaśnieniu sprawy, a nie pustej dyskusji.

Semantyka jest podstawą większości języków i na tym opierają się w większości konstrukcje prawne - zrozumienie tego zagadnienia ma kluczowe znaczenie - ale do tego trzeba mózgu :-)

Poczytaj co piszesz - sam sobie zaprzeczasz Kolego. Bardzo łatwo jest krytykować innych, zapominając przy tym o sobie.

Hej !! :-)

Do góry stronyOffline

Beatka78

Post #7 Ocena: 0

2009-07-27 10:47:55 (16 lat temu)

Beatka78

Kobieta

Z nami od: 27-07-2009

To jesli ja przebywam z mezem od 2002 roku i on pracuje jako samozatrudniony nie przerwalnie do dzis
to musimy zlozyc o rezydenture czy odrazu podejsc do egzaminu na paszport brytyjski
jesli nie to jaka forme mmy wypelnic?

dzieki

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-07-27 11:38:27 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wiewioora

Post #9 Ocena: 0

2010-07-01 11:54:49 (15 lat temu)

wiewioora

Kobieta

Z nami od: 09-03-2009

czesc

mam pytanie. jezeli pracuje w UK przez 6 lat to czy moge sie starac bezposrednio o Indefinite Leave to Remain z ominienciem tych posrednich procedor?

Do góry stronyOffline

wiewioora

Post #10 Ocena: 0

2010-07-01 11:56:58 (15 lat temu)

wiewioora

Kobieta

Z nami od: 09-03-2009

czesc

mam pytanie. jezeli pracuje w UK przez 6 lat to czy moge sie starac bezposrednio o Indefinite Leave to Remain z ominienciem tych posrednich procedor?

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,