MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rezydentura - przewodnik

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 44 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43 | 44 | 45 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

Str 44 z 49

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Alterka

Post #1 Ocena: 0

2018-05-22 17:01:55 (7 lat temu)

Alterka

Kobieta

Z nami od: 11-02-2012

Akurat moi znajomi sa w takiej samej sytuacji z brakiem rachunków za mieszkanie i dostali rezydentury.*THUMBS UP*

Ja wniosek będę wysyłać, załaczę wszystkie dokumenty jakie mam i tyle, jak się uda to się uda a jak nie to nie. Niedorzecznym jest dla mnie twierdzenie, że jak brak rachunków to na pewno nie mieszkałam na terytorium UK a wypłaty wpływały przez 6 lat za nicnierobienie.:-]
Oczywiście, że moga się do tego przyczepić ale słyszałam, że jak ktoś mieszka w Londynie to nie podchodza do tego tak restrykcyjnie. Teoretycznie mogłam przecież mieszkać u bogatego kochanka...

Co do mandatu to dostałam jeden w Polsce w bodajże 2013 roku.
Muszę to wpisać w aplikacji?

[ Ostatnio edytowany przez: Alterka 22-05-2018 17:07 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2018-05-22 17:02:37 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zlozenie wniosku jest tanie, wiec nie ma sie co martwic na zapas, tylko wypelnic jak najlepiej sie da i dolaczyc co sie ma.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2018-05-22 17:02:52 (7 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Alterka

Post #4 Ocena: 0

2018-05-22 17:24:58 (7 lat temu)

Alterka

Kobieta

Z nami od: 11-02-2012

Ja z dokumentów to mam tak :

- wszystkie bank statements za ostatnie 6 lat
- wszystkie payslips
- P60 ( jednego mi brakuje)
- P45
- SAR employment history ( wnioskowałam o to w tym roku)
- umowy o pracę (nie wszystkie ale z kilku ostatnich prac posiadam)
- korespondencja pod wszystkie adresy z banku, gp, od pension provider, inne urzędowe listy
- potwierdzenie uzyskania NIN

Załatwię jeszcze employment letter od obecnego pracodawcy, poświadczajacy, że u niego pracuję i to chyba na tyle z moich papierów.
Czy jakieś refererencje od Brytyjczyków moga mieć znaczenie?

[ Ostatnio edytowany przez: Alterka 22-05-2018 17:30 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2018-05-22 17:33:03 (7 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #6 Ocena: 0

2018-05-22 17:52:44 (7 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2018-05-22 17:01:55, Alterka napisał(a):
Akurat moi znajomi sa w takiej samej sytuacji z brakiem rachunków za mieszkanie i dostali rezydentury.*THUMBS UP*

Ja wniosek będę wysyłać, załaczę wszystkie dokumenty jakie mam i tyle, jak się uda to się uda a jak nie to nie. Niedorzecznym jest dla mnie twierdzenie, że jak brak rachunków to na pewno nie mieszkałam na terytorium UK a wypłaty wpływały przez 6 lat za nicnierobienie.:-]
Oczywiście, że moga się do tego przyczepić ale słyszałam, że jak ktoś mieszka w Londynie to nie podchodza do tego tak restrykcyjnie. Teoretycznie mogłam przecież mieszkać u bogatego kochanka...

Teoretycznie wtedy sie nie kwalifikujesz w ogóle bo nie było exercising treaty rights jak to sie nazywa. 😀

Cytat:

2018-05-22 17:01:55, Alterka napisał(a):Co do mandatu to dostałam jeden w Polsce w bodajże 2013 roku.
Muszę to wpisać w aplikacji?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Alterka</i> 22-05-2018 17:07 ]

Teoretycznie to HO może podjąć decyzje jaka chce. To jest ich wymysł i ich wytyczne.
Mandaty trzeba zdeklarować we wniosku o obywatelstwo. Na PR sie o to nikt nie pyta.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #7 Ocena: 0

2018-05-22 23:23:57 (7 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

A ja jestem ciekawa jak beda rejestrowac tych na benefitach, bo oni tez nie exercised treaty rights.
To dopiero sie zacznie...Jak nie mieli wczesniej tych pieciu lat legalnego pobytu.
Trudno przewidziec, ale jak ktos przyjechal I od razu pobiera co sie da - to odmowa murowana.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2018-05-23 08:09:16 (7 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #9 Ocena: 0

2018-05-23 09:10:13 (7 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Najpierw odbiora benefity I domy mieszkalne. Trzeba bedzie udowodnic pewne warunki. Musi byc pomalutku...., Napewno dadza szanse na wytlumaczenie sie...
Troche sie to bedzie przeciagac... To juz bedzie zalezec od rodziny... Beda rozpatrywac indywidualnie...
Dzieci przyjechaly do Angli bez angielskiego i daly rade to w druga strone tak samo bedzie - to nie problem.
Zawsze mozna do Irlandi....

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #10 Ocena: 0

2018-05-23 09:54:05 (7 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

O rezydenture można aplikować na kilku podstawach. Jako pracownik, osoba szukająca pracy, jeszcze kilka innych sytuacji.
Jeśli dzieci sa w systemie edukacyjnym UK to według wytycznych HO nie powinno sie deportować rodziców.
Bylo wiele spraw gdzie mamy wychowujace potomstwo i nie pracujące miały trudności z uzyskaniem rezydentury ze względu na wymóg CSI. Tak samo osoby na stałe opiekujące sie chorym członkiem rodziny i nie posiadające z tego powodu zatrudnienia.
Rezydentura jest czymś co sie automatycznie nabywa po pięciu latach pobytu w UK. Ale dopiero od czasu głosowania Brexitu obywatele krajów UE zaczęli składać podania o niebieska książeczkę która jest tylko potwierdzeniem i tak juz nabytych praw.
Jednak jak wiadomo HO zostawia sobie szeroko rozumiana „discretion” w podejmowaniu decyzji. Jeden wielki bałagan..
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Strona 44 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43 | 44 | 45 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,