|
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2025-05-16 22:52:18 (8 godzin temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Popracowałem ostatnio parę tygodni w małej firmie, bezpośrednio przez firmę. Płaca była taka sobie, chociaż atmosfera bardzo przyjemna. W umowie, której szczerze mówiąc nawet nie przeczytałem, była zawarta adnotacja, że okres wypowiedzenia wynosi dwa tygodnie.
Tak się złożyło, że trafiła mi się praca z dużo lepszymi warunkami, miałem ją zacząć od chyba środy i jak tylko się o niej dowiedziałem pod koniec tygodnia), zadzwoniłem do firmy i ich uprzedziłem, że nie mogę znaleźć argumentów żeby nie skorzystać z okazji, przy okazji pochwaliłem firmę za atmosferę itd. Dostałem odpowiedź, że rozumieją i lepiej żebym nie pracował już od początku tygodnia, bo będą mogli wziąć pracownika z agencji na cały tydzień. Po tygodniu nie otrzymałem zapłaty, przypomniałem sobie, że na indeed czytałem, że po porzuceniu pracy nie wypłacają zaległych pieniędzy. Napisałem grzecznego SMSa, dostałem odpowiedź, że sprawdzą i na tym się skończyło. Minęło parę dni, znalazłem chwilę, napisałem kolejnego SMSa z zapytaniem czy coś wiadomo, ale postanowiłem nie czekać i napisałem oficjalny e-mail z ponagleniem. Napisałem datę do której będę czekać przed podjęciem oficjalnych kroków i oznajmiłem jak one będą wyglądać (kontakt z ACAS I ostatecznie trybunał pracy. Coś zrobiłem źle? |
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2025-05-16 23:24:01 (8 godzin temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Nie zostawia sie pracy bez wypowiedzenia….jesli nowa praca Cie potrzebuje bardzo, zaczeka. Dwa tygodnie to nie jest dlugo.
Wypowiedzenie pisemnie. Zerwales kontrakt miedzy pracodawca a pracownikiem. Z Kim rozmawiales? HR? “ Do you legally have to work your notice? Yes, generally, you are legally obligated to work your notice period as outlined in your employment contract. While you can try to negotiate a shorter period or leave without working it, failing to do so can be a breach of contract, potentially leading to legal action by your employer.” [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 16-05-2025 23:41 ] |
daavid | Post #3 Ocena: 0 2025-05-17 02:48:33 (4 godziny temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Nowa praca nie potrzebowała mnie bardzo. Była okazja, gdybym nie skorzystał to zrobiłby to ktoś inny. Zresztą ja ich uprzedziłem, znam wiele przypadków gdzie ktoś po prostu nie przychodził do pracy i nigdy takich historii nie było. Z tego co wiem to pracodawca gdyby chciał faktycznie jakąś płatność zatrzymać to musi iść z tym do sądu.
[ Ostatnio edytowany przez: daavid 17-05-2025 02:50 ] |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2025-05-17 06:39:10 (23 minuty temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Żaden trybunał pracy Ci ne pomoże, bo nie pracowałeś tam 2 lata.
Carpe diem.
|
tesstickle | Post #5 Ocena: 0 2025-05-17 06:41:51 (21 minut temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2025-05-17 06:39:10, Richmond napisał(a): Żaden trybunał pracy Ci ne pomoże, bo nie pracowałeś tam 2 lata. Czyli że w tym przypadku firma legalnie zatrzymuje pieniądze nalezne za pracę? - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
|