MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca a zmiany technologiczne

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 2 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2024-03-10 01:53:38 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2024-03-09 20:48:30, galadriel napisał(a):
Informatycy beda potrzebni, jesli wszystko ma byc zautomatyzowane/ online w najblizszej przyszlosci, to ktos musi to nadzorowac. Zbyt czesto wszystko siada, system sie zawiesza, i stu informatykow jest nagle niezbednych do odblokowania tegoz.

Do nadzorowania jest potrzebna znacznie mniejsza ilość osób, niż do wykonywania zadań, więc informatyków będzie potrzeba coraz mniej. Zostaną programiści do maszyn, ale również potrzeba ich znacznie mniej
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2024-03-10 02:06:04 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Ja nie twierdzę, że likwidujemy sądy i prawników tylko zastępujemy czymś co jest lepsze. Sorry ale człowiek jest istotą ułomną ma gorsze i lepsze dni itd...a algorytm nie.

Nie wiem czy regulacje będą dobrym rozwiązaniem bo te wszystkie regulacje wymyślają, wielkie korporacje o robią to pod siebie, tka żebym pozostałym utrudnić życie.

Niestety to jest problem wolnego rynku jeśli wszyscy wystartują z tego samego poziomu to po jakimś czasie pewna grupa "urośnie mocniej " i wykorzysta swoją pozycję, żeby kontrolować tych którzy poradzili sobie gorzej. Niestety taka jest ludzka natura w pewnym momencie już nie chodzi o pieniądze, tylko o władzę i kontrolę nad resztą społeczeństwa.

Do góry stronyOnline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2024-03-10 05:52:38 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2024-03-10 02:06:04, xxxx1234 napisał(a):

wykorzysta swoją pozycję, żeby kontrolować tych którzy poradzili sobie gorzej. Niestety taka jest ludzka natura w pewnym momencie już nie chodzi o pieniądze, tylko o władzę i kontrolę nad resztą społeczeństwa.

🤨

To już się dzieje.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #4 Ocena: 0

2024-03-10 06:23:50 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Tak Maat, ale ja nie napisałem, że to się wydarzy i będzie następstwem sztucznej inteligencji to jest opis tego jak działa wolny rynek i gdzie są jego wady, a było to odniesienie do wpisu Dawida na temat regulacji.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 10-03-2024 06:26 ]

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2024-03-10 08:30:47 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Każdy rozwój powoduje to, że coraz mniejszą część społeczeństwa posiada szeroką wiedzę i zdolności rozumowania, a skupią się raczej na rozrywkach. To tak jak Walendziak z 40 latka powiedzia; "ja przy swoim ojcu to ajsztajn jestem. On tylko wiedzl gdzie sie napic i gdzie poprawic. A ja ..."
A teraz weźcie sobie popatrzcie. Wiedzą człowieka jako społeczeństwo dziś jest znacznie lepiej zaopatrzone w wiedzę a jako jednostka nie posiadają wiedzy pozwalającej na egzystencję po odcięciu od zdobyczy cywilizacyjnych w przeciwieństwie do człowieka sprzed wieków.

Nie oceniam czy to dobrze czy to źle. Niech każdy rozstrzygnie sam.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2024-03-10 09:10:48 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bo teraz wiedza jest wirtualna. Nie w ludzkich głowach, tylko w internecie/telefonie. Nie ma internetu, nie ma wiedzy.

Takie proste czynności jak: gotowanie, majsterkowanie, naprawianie rzeczy, były przekazywane kolejnym pokoleniom przez najblizszych lub z książek. Teraz sa filmiki do wszystkiego, ale znowu, jak nie ma internetu, nie ma filmików.

Taki paradoks, że dostęp do informacji jest dla wszystkich, ale ludzie nie zapisują tych informacji w pamięci.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2024-03-10 09:57:36 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Ja bym aż tak krytyczny nie był. Podział pracy zrobił swoje i jak komuś się nie chciało nauczyć zrobić prozaicznych czynności to można w pewnym sensie traktować ludzi jako jednostki, które nie potrafią nic wokół siebie zrobić, ale ocena jest jednak trochę kontrowersyjna. Znam jakieś niby wykształcone panny (panów też) które niby są wykształcone, ale całe życie powtarzają, że np. nie potrafią gotować i tego zbyt często nie robią, nie interesuje ich dajmy na to procesy związane z wytwarzaniem chleba itd. Kogoś innego to zainteresowało, do tego potrafi zmienić olej w samochodzie, ale czy to faktycznie coś znaczy?

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2024-03-10 10:48:47 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

To o czym piszecie jest trochę dziwną sytuacją mamy dostęp do informacji jakiego nikt w przeszłości nie miał, a jednak mała część społeczeństwa z tego korzysta. Np. w dzisiejszych czasach mogę jechać samochodem i słuchać książki, wykładu itd... Dla mnie idealne rozwiązanie robię dwie rzeczy na raz chłonę wiedzę i przemieszczam się z punktu, a do b. Druga strona medalu jest taka czy tą wiedzę później wykorzystujemy w życiu i tutaj często zaczynają się schody.

W niektórych przypadkach wytwarzanie chleba, czy wymiana oleju nie mają sensu. Potrafię wymienić olej w samochodzie, ale nie mam do tego takich warunków jak mój mechanik i mi zajmie to dwie godziny, a jemu godzinę on weźmie za to kwotę x, ale ja w tym czasie zarobię 2x dlatego w niektórych przypadkach to nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Co do branż, które znikną / zmienią się ogromna zmiana czeka handel detaliczny wszystkie lokalne sklepy znikną, a handel detaliczny w większości przeniesie się do sieci covid mocno przyspieszył ten trend do tego autonomiczny transport mocno podkręci ten trend.

Tutaj też może się zmienić branża gastronomiczna, ludzie po pandemii o wiele częściej zamawiają jedzenie do domu, zamiast wychodzić do restauracji.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2024-03-10 11:08:20 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

To są Twoje subiektywne odczucia, jeśli zostawisz je z liczbami to wszystko może wyglądać inaczej. W Polsce, przed wojną, znaczna część społeczeństwa była analfabetami. Nie znam danych z zachodu, pewnie było lepiej, ale jakby się trochę jeszcze cofnąć w czasie to być może podobnie. Pisania i czytania też nie uczono z jakiś powodów motywowanych wyższymi celami, tylko zaczeli być potrzebni ludzie, którzy potrafią zrozumieć coś co jest napisane. W tym kontekście mówienie o tym, że teraz jest tak źle z ludźmi jest przesadą. Oczywiście można też wspomnieć o tym, że znaczna część społeczeństwa nie potrafi zrozumieć tego co czyta itd...

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 10-03-2024 11:09 ]

Do góry stronyOffline

malben1

Post #10 Ocena: 0

2024-03-10 11:34:34 (rok temu)

malben1

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2007

rewolucja wkraczajacego i wypierajacego ludzi AI to bedzie nic innego jak naturalny przesiew "mozgow" i talentow...
bedzie tylko coraz wiekszy problem z zapewnieniem dobrobytu tym ktorzy przeleca przez sito...
Pamietajcie! Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,