MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiza małżeńska dla osoby spoza UE

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2023-05-21 23:49:04 (2 lata temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2023-05-20 16:39:19, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2023-05-20 14:25:49, ChrisCov napisał(a):
Powiedziano mi, że na wizie rodzinnej można latać do Polski bez wymogu aplikowania o wizę Schengen, co znacznie ułatwia życie. Czy może to ktoś potwierdzić?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>ChrisCov</i> 20-05-2023 14:36 ]

Tak bylo przed Brexit.

Wiza malzenska w member state z Uni Europejskiej to mozna bylo po calej Europie, do Polski tez. Teraz UK jest poza.

A ten, co Ci powiedzial, to kiedy podrozowal?
Jak dawno?

Tak, dawno. Kolega ze stadiów jest żonaty z Chinką i teraz też dla niej potrzebuje wizy Schengen.
Muszę dostarczyć trochę dowodów, że od jakiegoś czasu mieszkam z żoną. Oficjalnie się wprowadziła w listopadzie, bo do tamtego czasu mieszkała w innym mieście ze względu na studia tam. Chyba skontaktuję się z councilem i poinformuję ich, że żona się wprowadziła w listopadzie. Mam zniżkę na council tak 25%, bo do tej pory mieszkałem sam, a żona przebywała u mnie nieregularnie. Zniżkę powinienem utrzymać, bo studenci nie płacą council taxu.
Robię różne symulacje wypełnienia aplikacji i trzeba wpisać dane oficera imigracyjnego. Aplikacja podaje link do wyszukiwarki takich osób, wśród których niektórzy nie pobierają opłat.Ponadto przed zapłaceniem za wizę, trzeba zapłacić to health surchage na stronie IHS. Spodziewałem się, że będzie odwrotnie, bo nie wiadomo, czy wiza byłaby na 5 lat czy na 33 miesiące.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2023-05-22 00:58:31 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cris… tak zapytam. Troche Cie nie rozumie. Jesli wiza malzenska do UK,
To nie Ty aplikujesz o wize. Malzonka musi. W zaleznosci od tego gdzie jest teraz, tam sklada podanie.
Jesli jest tu, to do Home Office, jesli w swoim kraju to do ambasady UK. To Ona musi sie starac. Ty jako “sponsor” dostarczasz tylko swoje dokumenty.

….a ten officer emigracyjny, to niby kto?

Ja bym poszla do adwokata…. osobiscie korzystalam dwa razy.
Powodzenia

Ps.
Jesli wiza do Polski to do ambasady polskiej.
Wymagania podalam wyzej.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 22-05-2023 01:28 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2023-05-23 14:28:40 (2 lata temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Tak, znalazła adwokata za £750. Zastanawiam się, czy to standardowa cena. Nie ma czasu, by dzwonić do zbyt wielu, bo do czwartku trzeba dać odpowiedź. Nie chcą przed appointmentami podawać z góry ceny, a są dostępni do rozmowy dopiero w następnym tygodniu. Dlatego trudno mi porównać oferty.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 23-05-2023 15:16 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2023-06-29 21:13:20 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Czy ktos kiedys wypelnial te forumulazre na wize dla partnera obcokrajowca?

Nie ma zadnego forumlarza do sciagniecia na stronei e konsulat. Chyba jest tylko opcja umowiaenia sie na wizyte i wtedy sie ten forrmularz pojawia czy co?

Myslalam, ze normalnie wydrukuje sie papiery, wypelnia a jak juz wszystkei dokumenty sie skompletuje to wtedy rejestruje sie wizyte i to wszystko ze soba zabiera.

I jeszcz jedno. Po angielsku to wszystko pisac/ wypelniac czy po polsku?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2023-06-29 21:48:18 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2023-06-29 21:13:20, galadriel napisał(a):
Czy ktos kiedys wypelnial te forumulazre na wize dla partnera obcokrajowca?

?

Czyli co?
W Polsce nie ma wizy dla partnera.

Jest albo malzonek, narzeczony, albo osoba obca.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2023-06-29 23:34:05 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Gal, w Pl nie ma statusu partnera.
Jak zapadla klamka, to tylko slub ;)

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #7 Ocena: 0

2023-06-30 03:33:45 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

W Polsce używa się określenia "związek nie formalny" lub po prostu "partner".

W pewnym poradniku dla osób ubiegających się o wizę na pobyt czasowy w PL czytałem : "W trakcie postępowania o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy ustalamy czy łączą Was więzi uzasadniające Twój pobyt w Polsce oraz czy związek partnerski nie służy obejściu przepisów określających zasady i warunki wjazdu i pobytu cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej".
Co prawda to nie chodzi o wizę turystyczną ale o pobyt czasowy powyżej 3 miesiące ale jak widać biorą pod uwagę związki partnerskie.

https://migrant.poznan.uw.gov.pl/pl/procedury/jestem-w-zwiazku-nieformalnym
.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2023-06-30 09:16:23 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2023-06-30 03:33:45, Emeryt56 napisał(a):
W Polsce używa się określenia "związek nie formalny" lub po prostu "partner".

W pewnym poradniku dla osób ubiegających się o wizę na pobyt czasowy w PL czytałem : "W trakcie postępowania o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy ustalamy czy łączą Was więzi uzasadniające Twój pobyt w Polsce oraz czy związek partnerski nie służy obejściu przepisów określających zasady i warunki wjazdu i pobytu cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej".
Co prawda to nie chodzi o wizę turystyczną ale o pobyt czasowy powyżej 3 miesiące ale jak widać biorą pod uwagę związki partnerskie.

https://migrant.poznan.uw.gov.pl/pl/procedury/jestem-w-zwiazku-nieformalnym
.

Wize dostaje sie typu C. Pozniej trzeba zmienic na D.
W moim przypadku tak bylo dla polowka. Wizy D w ambasadzie nie dostaniesz. To wiza krajowa.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 30-06-2023 09:22 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2023-07-09 13:53:51 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Czy istnieje jakas logika w bukowaniu wizyty w ambasadzie? Nie dosc , ze wizy tylko mozna w Londynie zalatwic, to oczywiscie terminow brak. Nie wiem, jakos wczesnie rano nalezy "polowac" czy jak?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

rafald

Post #10 Ocena: 0

2023-07-09 14:23:24 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2023-07-09 13:53:51, galadriel napisał(a):
Czy istnieje jakas logika w bukowaniu wizyty w ambasadzie? Nie dosc , ze wizy tylko mozna w Londynie zalatwic, to oczywiscie terminow brak. Nie wiem, jakos wczesnie rano nalezy "polowac" czy jak?

Gal - jeżeli do wiz używany jest ten sam system zdalnej rejestracji co do paszportów - to bardziej można liczyć na łut szczęścia, niż logikę niestety.
My zazwyczaj odpalamy kilka kompów + telefony i na minutę przed udostępnieniem systemu rano i wieczorem zaczynamy "klikać" nie przebierając w godzinach - po prostu pierwsza lepsza i dalej. Ostatnio wizytę paszportową udało się zaklepać chyba już po 3-ej próbie.

[ Ostatnio edytowany przez: rafald 09-07-2023 14:24 ]

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,