MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

Str 10 z 21

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2022-12-03 19:37:23 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Do opisu Sweet, zdecydowanie latwiej bylo ambitnym okreslac sie po stronie 'byc' niz 'miec' za czasow PRL.
Edukacja, otwartosc, intelekt mialy znacznie wiecej pozywki niz obecnie.
Szkoly spelnialy zupelnie inna funkcje - edukacyjna, a nie jak obecnie - przechowalni.
Dzieciaki nawet z niezamoznych rodzin mialy mozliwosc posmakowania kultury, teatrow, filharmonii, muzeow czy wyjazdow poza swoja miejscowosc.
Konia z rzedem temu, kto mi pokaze obecna szkole publiczna, organizujaca wyjscie dla wszystkich uczniow w takie miejsce, chocby raz w trakcie ich pobytu w danej placowce.
Co nie oznacza, ze PRL byl cudnym rozwiazaniem i powinien trwac.
Uwazam po prostu, ze podzial na czarne i biale nie ma sensu.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 03-12-2022 19:38 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2022-12-03 20:27:03 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-12-03 19:13:41, iwona38 napisał(a):
Nie wiem czy nie zdajesz sobie sprawy ale opisalas dokladnie to co sie dzieje dzisiaj w "kapitalistycznej" Polsce😀

Dodaj jeszcze lapowki w szpitalach, zeby dostac wszelkie pozwolenia budowlane itp.

W kapitalistycznej Polsce urzędnik bałby się wsiąść czekoladek czy opakowania dobrej włoskiej kawy. Przerabiałam to przedwczoraj.
W szpitalach i przychodniach to samo. Lekarzowi jak ktoś chce symbolicznie podziękować własnego wyrobu przetworami to tylko kiedy ma pewność, że nie dostanie za to ochrzanu.
Owszem korupcja istnieje i ma się świetnie, ale nie ma poziomie utrudniania ludziom codziennych spraw. Taka jest różnica.

@Karjo nie zapomnij, że dostęp był do kultury, ale wyłącznie ocenzurowanej bo inna nie istniała. Szkoła uczyła zakłamanej historii, prawdę dzieci znały z domu, a najfajniej miały dzieci nauczycieli i miejscowej elity, inne wracały do domu z płaczem (dosłownie) za niesprawiedliwą ocenę. Korepetycje prywatne u nauczyciela wykładającego przedmiot były wręcz porządane.
Zdecydowanie nic nie jest w tej historii czarno białe.

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 03-12-2022 20:31 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #3 Ocena: 0

2022-12-03 20:39:34 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Cytat:

2022-12-03 20:27:03, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2022-12-03 19:13:41, iwona38 napisał(a):
Nie wiem czy nie zdajesz sobie sprawy ale opisalas dokladnie to co sie dzieje dzisiaj w "kapitalistycznej" Polsce😀

Dodaj jeszcze lapowki w szpitalach, zeby dostac wszelkie pozwolenia budowlane itp.

W kapitalistycznej Polsce urzędnik bałby się wsiąść czekoladek czy opakowania dobrej włoskiej kawy. Przerabiałam to przedwczoraj.
W szpitalach i przychodniach to samo. Lekarzowi jak ktoś chce symbolicznie podziękować własnego wyrobu przetworami to tylko kiedy ma pewność, że nie dostanie za to ochrzanu.
Owszem korupcja istnieje i ma się świetnie, ale nie ma poziomie utrudniania ludziom codziennych spraw. Taka jest różnica.

@Karjo nie zapomnij, że dostęp był do kultury, ale wyłącznie ocenzurowanej bo inna nie istniała. Szkoła uczyła zakłamanej historii, prawdę dzieci znały z domu, a najfajniej miały dzieci nauczycieli i miejscowej elity, inne wracały do domu z płaczem (dosłownie) za niesprawiedliwą ocenę. Korepetycje prywatne u nauczyciela wykładającego przedmiot były wręcz porządane.
Zdecydowanie nic nie jest w tej historii czarno białe.

No ubawilam sie setnie🤣 zwlaszcza z tymi lekarzami. Serio. Nie ma miejsca prosze pani ale zapraszam prywatnie. 🤣 A i te korepetycje😀 w zyciu nie mialam zadnych korepetycji. Ty opisujesz czasy juz po zmianie ustroju kiedy wszyscy chcieli juz zarabiac jak na zachodzie. I to by sie zgadzalo jesli podajesz twoj prawdziwy wiek.

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 03-12-2022 20:43 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2022-12-03 21:03:12 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Material, ktory my przerbialismy w szkolach to tu jest dla dzieci klasy sredniej, w prywatanych szkolach.

Reszta (wg Anglikow) nie musi sie orientowac kto to byl Demokryt z Abdery, Immanuel Kant, Hugo, Dumas, ani czym sie rozni kolumna koryncka od doryckiej; )

Wazne, ze taki Rishi wie i taki Borys. Ot, spoleczenstwo klasowe:8
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2022-12-03 21:09:12 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

W rejestracji nie mają prawa powiedzieć, ze zapraszają prywatnie, a lekarz nie odbiera telefonów w celu umawiania wizyt więc nie może powiedzieć zapraszam prywatnie.

Mam wrażenie, ze opisujesz polski dziki kapitalizm sprzed 20 lat. Wiele się zgadza, ale większość już nieaktualna.

Pracowałam z Brytyjczykami, którzy chodzili wyłącznie do prywatnych szkół i mogłam z nimi porozmawiać na każdy temat, nie było bariery.
Natomiast ludzie po publicznych szkołach nie widzą różnicy między Austrią czy Australią, na kalkulatorku najprostsze działania matematyczne. Ja nie mówię, że wszyscy muszą wiedzieć co to pantofelek (polska szkoła jest bez dwóch zdań przeładowana programowo), ale zdecydowanie nie nazwałabym jej przechowalnią w szczególności z zestawieniu z brytyjskim systemem szkolnictwa.

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 03-12-2022 21:15 ]

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #6 Ocena: 0

2022-12-03 21:11:19 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Ty tak na serio? Czy ktos ci placi za ta propagande? Bo trudno uwierzyc w to co wypisujesz.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2022-12-03 21:16:33 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Iwona, zupełnie na serio.

Oczywiście możesz pójść do lekarza prywatnie, jeśli nie chcesz/ nie możesz poczekać w kolejce. Ja z dzieckiem w Londynie też byłam i nie robię z tego afery.

Moja siostra przyjmuje od 8-15 na NFZ, od 15-16 prywatnie i ani chwili dłużej. Zgadnij w jakich godzinach ma większe kolejki?

Nie odbiera telefonów w rejestracji, odbierają pielęgniarki i nikt nie mówi ludziom zapraszam prywatnie.

Nie chce być złośliwa, ale też mogłabym zapytać czy ktoś ci nie płaci za pisanie podobnej dezinformacji?

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 03-12-2022 21:22 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2022-12-03 21:32:16 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

SL, dziwne rzeczy opisujesz, raczej marginalne.
Czekolada czy sloiczek przetworow domowych, jako korupcja?
Brak korupcji w obecnych czasach?
Szkola PRL tez dziwnie opisana, znajac sporo placowek, to zawsze sie znajdzie/znalazl nauczyciel, ktory mial swoje preferencje, pupili.
Ale zeby do tego stopnia i powszechnie, widocznie w innych warunkach dorastalysmy.
Cenzura byla, ale w porownaniu do obecnej (i polit. poprawnosci) byla raczej wyzwaniem na intelekt.
Kabarety nijak sie mialy do obecnego Jeremy Kyle show.
A Hasior czy Zajdel by sie usmiali z 'ograniczenia' kultury.
Od czasow 'pandemii' brytyjskie szkoly publiczne maja juz oficjalnie potwierdzony status placowek zapewniajacych opieke i bezpieczne miejsce uczniom, zamiast naczelnego celu edukacyjnego.
A nieoficjalnie bylo tak od dawna.
Wprawdzie daja wiele mozliwosci ambitnym dzieciakom, ale poziom wiedzy oferowany jest tak zawezony, tak ograniczony, ze tu faktycznie jednym z wyznacznikow klasy sredniej jest edukacja prywatna.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #9 Ocena: 0

2022-12-03 21:32:16 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Moglam sie domyslic, ze lekarz w rodzinie.
Tez mam i mam tez kontakt bezposredni z wieloma lekarzami, z racji pracy jaka wykonywalam.
Nie wiem jaki rodzaj specjalizacji ma twoja siostra. Wiem, ze lekarze wykonuja diagnostyke na specjalistycznym sprzecie w szpitalach oferujac badania na prywatnych wizytach. Nie maja do tego prawa a jednak to robia. Korupcja w sluzbie zdrowia w Polsce jest przeogromna. Ludzie placa bo nie maja wyjscia, wiec jak slysze, ze lekarz nie bierze to mnie smiech ogarnia. No chyba, ze to lekarz rodzinny, nie specjalista. A no i anestezjolog, bo tez nie ma mozliwosci, chyba, ze prowadzi hospicjum, wtedy rodzina tez daje, zeby pacjent nie cierpial.
Oczywiscie uogolniam, bo napewno zdarzaja sie tez lekarze z powolania, sama znalam az jednego.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Maat17

Post #10 Ocena: 0

2022-12-03 21:40:16 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

[B]2022-12-03 20:27:03, SweetLiar napisał(a):[/.

@a najfajniej miały dzieci nauczycieli i miejscowej elity, inne wracały do domu z płaczem (dosłownie) za niesprawiedliwą ocenę.
edit][ Ostatnio edytowany przez: <i>SweetLiar</i> 03-12-2022 20:31 ][/edit]

To ja. Nienawidzilam szkoly podstawowej. Dopiero w sredniej moglam cokolwiek osiagnac. Niestety na studia mnie rodzice nie wyslali, bo siostra juz byla na drugim roku “I musi skonczyc, a w domu sa jeszcze inne dzieci”. Co z tego ze sie dostalam, tam gdzie chcialam, jak nawet na bilet na autobus do miasta mi rodzice nie dali. Wyjechalam…. pozyczylam I wyjechalam.

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,