MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 21 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

Str 21 z 21

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iwona38

Post #1 Ocena: 0

2022-12-18 17:11:03 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Moze warto zacytowac artykul jaki sie kiedys ukazal o podziale klasowym w Anglii.
Artykul jest z polskiego portalu wiec jak administracja uzna, ze nie mozna podawac adresu konkurencji to prosze o usuniecie postu bo nie moge dodac artykulu nie podajac autora.

"W badaniu „Great British Class Survey” zorganizowanym przez BBC wzięło udział 160 tys. osób. Inicjatorem jego przeprowadzenia byli prof. Mike Savage z London School of Economics and Political Science oraz prof. Fiona Devine z uniwersytetu w Manchesterze. Wyniki pokazały, że tradycyjny, trzypoziomowy podział przechodzi do lamusa, gdyż pasuje jedynie do 39 proc. społeczeństwa.

Formularz zawierał pytania dotyczące majątku, przychodu, zainteresowań, sposobu spędzania wolnego czasu, ilości i statusu znajomych, poziomu zainteresowania kulturą, wykonywaną przez daną osobę, oraz jej znajomych pracę, wielkość oszczędności, a także wartość rynkową nieruchomości zamieszkiwanej przez badanego.

Na podstawie uzyskanych wyników, wyróżniono siedem klas społecznych:

Elita – najbardziej uprzywilejowana grupa, którą ze względu na swój majątek i wielkość innych rodzajów kapitału, dzieli dystans od reszty społeczeństwa. Stanowi około 15 proc.

Ustabilizowana klasa średnia – największa grupa – 25 proc. Majątek i wykształcenie osób do niej należących jest na dość wysokim poziomie. Charakteryzuje się także wysokim zainteresowaniem kulturą.

Techniczna klasa średnia – osoby pracujące w zawodach technicznych. Jest ich niewiele i wyróżniają się niewielką aktywnością towarzyską i kulturalną.

Nowo wzbogaceni pracownicy – zasobność portfeli ludzi z tej klasy jest średnia, nadrabiają za to kulturalną i towarzyską aktywnością.
Tradycyjna klasa robotnicza – to najstarsza klasa w zestawieniu. Jej członkowie nie są zbyt bogaci, czy dobrze wykształceni. Nie są jednak całkowicie pozbawieni kapitału, gdyż z reguły są właścicielami wartościowych nieruchomości. Stanowi ok. 14 proc. ludności Wielkiej Brytanii.

Kształtująca się klasa pracowników sektora usług – nowa klasa, której członkami są ludzie młodzi, mieszkańcy miast, niezbyt bogaci, ale posiadający towarzyski i kulturalny kapitał.

Prekariat – najbiedniejsi przedstawiciele społeczeństwa, niepewni jutra i będący na granicy wykluczenia.

Raport z badania skomentowała prof. Fiona Devine: Nasza praca dowodzi, że w społeczeństwie wciąż jest elita i społeczne doły. To, co najciekawsze znajduje się pomiędzy pierwszą, a ostatnią pozycją. Okazuje się, że podział na tradycyjną klasą średnią i tradycyjną klasę robotniczą nie jest już tak wyraźny jak kiedyś - powiedziała.

Z zaprezentowanym podziałem nie zgadza się dziennikarz gazety „Guardian” Toby Young. Jego zdaniem niemiarodajna jest minimalna wartość nieruchomości na poziomie 350 tys., która określa przynależność do klasy średniej. Są części kraju, gdzie za tę kwotę można kupić dom, ale w niektórych dzielnicach Londynu wystarczy jedynie na pokój z kuchnią.Zawyżona jest według niego liczebność elit, a zaliczanie do tej grupy lekarzy i dentystów jest błędem, gdyż spory odsetek osób, które pracują w tym zawodzie to imigranci."

POLEMI.co.uk
Fot.: Shutterstock

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 18-12-2022 17:12 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dzikizewsi

Post #2 Ocena: 0

2022-12-18 17:42:42 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Cytat:

2022-12-18 16:58:27, daavid napisał(a):
Dziki, wyobraź sobie, że masz przeprowadzić badania nad inteligencją. Musisz wyodrębnić odpowiednią grupę ludzi. Będziesz z nimi rozmawiać i dobierać wg własnego widzimisię?

Witam .
Sorka David . Jam chlop po zawodowce . Wyjasnij jak z moim wyksztalceniem ktos powierzy mi przeprowadzic badania nad inteligencja ? Z drugiej strony jesli ktos mi zleca takie badania to daje odpowiednie wytyczne a nawet technike przeprowadzenia takich badan aby uzyskac rzeczywiste wyniki , lub takie jakie akurat mu sa potrzebne jesli chce je przypasowac pod swoje tezy .
Internet jest pelen metod badan czy sondazy i przykladow jak mozna nimi manipulowac aby pasowaly pod dana teze .
Popatrzmy np na twoje wpisy . Cecha ludzi inteligentnych jest umiejestnosc dyskutowania i przekonywania argumentami do swoich racji nawet z osobami o nizszym wyksztalceniu . Czy twoje glupkowate posty czy wklejki na zasadzie kopiuj/wklej mozna zaliczyc do dyskusji ?
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: +1

2022-12-18 17:58:49 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dziki, wrociles, by obrazac, po co?
Moze jednak powrot do merytorycznej wymiany zdan, przynajmniej w takim temacie?

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #4 Ocena: 0

2022-12-19 13:59:45 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Witam .
Moja droga eksmoderatorko Karjo . Jakos nie przypominam sobie merytorycznej wymiany zdan z kolega Davidem . Czy to ze mna , czy to z innymi forumowiczami , dlatego jego posty nazwalem glupkowatymi . Uwaza sie za lepszego czy tez madrzejszego od innych z powodu tytulu przed nazwiskiem lub przynalezenia do klasy sredniej , klasy sredniej niskiej , sredniej sredniej czy sredniej wyzszej nie ma tu znaczenia , ale uwaza on ze nie musi uzasadniac swojego zdania , nie musi przekonywac argumentami , nie musi nawet wysluchiwac innej od jego argumentacji czy innego punktu widzenia . On wie lepiej .
I jest to bardzo ciekawy aspekt tej dyskusji . Nie mozesz komus wytknac glupoty czy ignorancji poniewaz nalezy on do klasy sredniej lub posiada tytul przed nazwiskiem a ty jestes zwyklym chamem po zawodowce ktorym my emigracyjna elita gardzi i rozmawiac nie chce bo niszczysz nasza banka bezpieczenstwa i samouwielbienia ktora z takim mozolem stworzylismy . Rozumiem ze dla ciebie , a moze i wielu innych , merytoryczna dyskusja ma polegac na skladaniu holdow dla naszej elity MW lacznie z wylizaniem im wiadomej czesci ciala do bialej kosci .
Jasli kogos moje zdanie odnosnie tytulu lub przynaleznosci do klasy sredniej zasmucily lub dotknely powinien bardziej wnikliwie przyjrzec sie swojemu postepowaniu do zwylkych szarych ludzi codziennie wstajacych do pracy aby dostarczyc im chleb , mleko czy inne produkty potrzebne do codziennego zycia . A pogarde do tych ludzi wyczytalem nie raz przez te kilka lat czytania forum .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2022-12-19 14:29:31 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Dziki, sorry ale słoma z butów Ci wychodzi i nie ma to nic wspólnego z Twoim wykształceniem. Napisałem, że można zaobserwować takie a nie inne podejście do klasy średniej. Pokrywa się to z tym co np. wkleiła Iwona. Nie napisałem przy tym, że to moja opinia, ani co ja o tym myślę. Wystarczyło to Tobie żeby przeprowadzić atak na moją osobę.

A tak wracając do tematu. Te podziały są potrzebne ludziom zajmującym się zawodowo urabianiem społeczeństwa. Od sprzedaży towarów po politruków. Tyle że te podziały to trochę jak gatunki muzyczne tworzone nie przez muzyków a przez dziennikarzy opisujących muzykę. Niby coś w tym jest, ale nie do końca oddaje to całą rzeczywistość. No ale nauki społeczne to nie matematyka, czy fizyka...

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #6 Ocena: 0

2022-12-19 15:34:04 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Witam .
I znowu maslo maslane David . Nic nie pisales o podejsciu do klasy sredniej . Pisales ze zmiany spoleczne postepuja bardzo szybko i caly czas i ktos probuje je usystematyzowac . I tylko ty w swoim mniemaniu uwazasz ze to pokrywa sie z tym co napisala Iwona .
I w zadnym wypadku nie byl to zaden atak na ciebie . Napisanie ze piszesz glupoty jest faktem nie atakiem na twoja osobe . Wystarczy przeczytac twoj wpis o klasie sredniej nizszej , klasie sredniej sredniej i klasie sredniej wyzszej . Nie mowiac o tym wpisie o podzialach , podzialach w ktorych caly czas bierzesz udzial . Kto czyta temat o Ukrainie bardzo dobrze wie o czym pisze . Niech bedzie dobrym przykladem ze za zgloszenie ze razem z magistrem ponizasz i obrazasz ludzi o nizszym wyksztalceniu dwa dni pozniej dostalem miesiecznego bana .
Tak wyglada sloma z butow elity MW .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2022-12-19 16:56:26 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Owszem, pisałem o klasie średniej.

A nie mamy zmian w obrębie klasy społecznych?

Kto czyta wątek o Ukrainie wie dobrze co tam przedstawiasz.

Bany dostajesz, bo nie chcesz lub nie potrafisz zachować się na jako takim poziomie, a nie za to jakie masz wykształcenie.

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #8 Ocena: 0

2022-12-19 18:32:18 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Witam .
Nie , nie mamy zmian w obrebie klas spolecznych . Pochodze z Polski i przez jej pryzmat patrze na temat . Tworzenie klas spolecznych , czy odtwarzanie klas spolecznych jak pisza niektorzy , zawsze zbyt dobrze dla szerszego spoleczenstwa sie nie konczylo . Czy to za RON-u , czy to za 2 RP . Wyzsze klasy zawsze patrzyly tylko i wylacznie na swoj interes i swojej klasy pogardzajac wiekszoscia spoleczenstwa . W konsekwencji doprowadzilo to do rozbiorow a w XX wieku do hekatomby 2 Wojny Swiatowej . Obecnie widzimy to samo gdy nasze pseudoelity pchaja nas do wojny z Rosja w cudzym interesie co moze sie skonczyc eksterminacja calego narodu .
I rzeczywiscie przeciwstawianie sie wciagnieciu Polski do wojny przeciwko Rosji przy boku banderowcow musi mnie przedstawiac w bardzo niekorzystnym , dla telewizyjnych mozdzkow , swietle .
Rozumiesz co chcesz rozumiec . Nie napisalem ze bana dostalem za wyksztalcenie . I nie raz pisalem ze jesli administracja czy moderacja nie ma ochoty reagowac na zgloszenia postow uwazam ze jestem zwolniony z zabawy w elegancje-francje .
I popatrz na post z 13:39 i moj komentarz odnosnie merytorycznej dyskusji ala elita MW .
To czy dostane permanentnego bana za styl pisania wam nie pasujacy mam tam gdzie slonce nie dochodzi .
Chcesz prowadzic dyskusje ? Prosze bardzo . Ale niech to bedzie dyskusja a nie glupowate wpisy pseudointeligenta , kopiuj/wklejki lub idiotyczne pytania nic nie wnoszace do dyskusji a potem na skarge jak ktos otwarcie napisze ze jestes idiota .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

rafald

Post #9 Ocena: 0

2022-12-27 11:18:49 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Zgodnie z przewidywaniami receptą na dziury budżetowe jest rozkułaczanie. Podejrzewam, że sytuacja jeszcze się pogorszy po wyborach wygranych przez zwalczających wrogów klasowych labourzystów.

Jeremy Hunt's stealth taxes to hit middle-class families over 10 years

Tak na marginesie - według artykułu middle-class to 2x 60k na household...

Do góry stronyOffline

Strona 21 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,