Str 20 z 21 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2022-12-18 05:10:40 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Chyba trochę przesadzasz. Który rocznik jesteś? W średniej szkole, w internacie było nas czterech (matura 1980) w tym jeden syn rolnika. To właśnie jemu z powodu niskich (!) urzędowo obliczanych, dochodów zawsze przysługiwało stypendium a forsy miał jak lodu, gospodarka 20 hektarowa. On jedyny z nas miał motocykl WSK 175, reszta z naszej czworki nawet nie marzyła o czymś takim. To już od dawna nie były czasy kulakow.
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2022-12-18 07:59:01 (2 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2022-12-17 18:38:46, Dzikizewsi napisał(a): Witam . No co tam klaso srednia ? Dlaczego temat oklapl ? Czytajac wpisy mialem niezly ubaw . Naprawde dawno sie tak nie ubawilem . W zasadzie to wielu tych chwalacych sie zarobkami to w calej rozciaglosci kwalifikowaliby sie do grupy nowobogadzkich , jak sie mowilo za nieboszczki komuny , ale w zadnym razie do inteligencji . I tytul przed nazwiskiem niczego tu nie zmieni . Pozdrawiam Dzikizewsi Klasa średnia to coś innego jak inteligencja. Te podziały są próbą klasyfikacji społeczeństwa. Problem w tym, że procesy są dynamiczne i tzw. klasa średnia jest dzisiaj czymś innym niż np. w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Niektórzy mówiąc o klasie średniej mówią o klasie niższej w obrębie klasy średniej, średniej i wyższej. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 18-12-2022 08:02 ] |
Dzikizewsi | Post #3 Ocena: 0 2022-12-18 08:24:17 (2 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Cytat: 2022-12-18 07:59:01, daavid napisał(a): Cytat: 2022-12-17 18:38:46, Dzikizewsi napisał(a): Witam . No co tam klaso srednia ? Dlaczego temat oklapl ? Czytajac wpisy mialem niezly ubaw . Naprawde dawno sie tak nie ubawilem . W zasadzie to wielu tych chwalacych sie zarobkami to w calej rozciaglosci kwalifikowaliby sie do grupy nowobogadzkich , jak sie mowilo za nieboszczki komuny , ale w zadnym razie do inteligencji . I tytul przed nazwiskiem niczego tu nie zmieni . Pozdrawiam Dzikizewsi Klasa średnia to coś innego jak inteligencja. Te podziały są próbą klasyfikacji społeczeństwa. Problem w tym, że procesy są dynamiczne i tzw. klasa średnia jest dzisiaj czymś innym niż np. w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Niektórzy mówiąc o klasie średniej mówią o klasie niższej w obrębie klasy średniej, średniej i wyższej. [ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 18-12-2022 08:02 ] Witam . Cooo ? Wiem ze nie odpowiadasz na pytania , ale moglbys sie postarac wyjasnic co ci zaswitalo w glowce piszac ten post ? Klasa srednia w klasie nizszej w obrebie klasy sredniej , sredniej i wyzszej ? No , aby cos takiego napisac to trzeba rzeczywiscie miec tytul przed nazwiskiem . Tak czytajac ten watek zaczynam rozumiec powod waszej emigracji . Moj byl oczywisty , pieniadze , o czym pisalem nie raz . Ale tu , po wpisach ze w Polsce wcale mniej bym nie zarabial , nasuwa sie wniosek ze w UK mam szanse byc klasa srednia , a w starym kraju bylbym inteligencja . Pozdrawiam Dzikizewsi |
daavid | Post #4 Ocena: 0 2022-12-18 16:18:10 (2 lata temu) |
[*]null
Cytat: 2022-12-18 08:24:17, Dzikizewsi napisał(a): Cytat: 2022-12-18 07:59:01, daavid napisał(a): Cytat: 2022-12-17 18:38:46, Dzikizewsi napisał(a): Witam . No co tam klaso srednia ? Dlaczego temat oklapl ? Czytajac wpisy mialem niezly ubaw . Naprawde dawno sie tak nie ubawilem . W zasadzie to wielu tych chwalacych sie zarobkami to w calej rozciaglosci kwalifikowaliby sie do grupy nowobogadzkich , jak sie mowilo za nieboszczki komuny , ale w zadnym razie do inteligencji . I tytul przed nazwiskiem niczego tu nie zmieni . Pozdrawiam Dzikizewsi Klasa średnia to coś innego jak inteligencja. Te podziały są próbą klasyfikacji społeczeństwa. Problem w tym, że procesy są dynamiczne i tzw. klasa średnia jest dzisiaj czymś innym niż np. w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Niektórzy mówiąc o klasie średniej mówią o klasie niższej w obrębie klasy średniej, średniej i wyższej. [ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 18-12-2022 08:02 ] Witam . Cooo ? Wiem ze nie odpowiadasz na pytania , ale moglbys sie postarac wyjasnic co ci zaswitalo w glowce piszac ten post ? Klasa srednia w klasie nizszej w obrebie klasy sredniej , sredniej i wyzszej ? No , aby cos takiego napisac to trzeba rzeczywiscie miec tytul przed nazwiskiem . Tak czytajac ten watek zaczynam rozumiec powod waszej emigracji . Moj byl oczywisty , pieniadze , o czym pisalem nie raz . Ale tu , po wpisach ze w Polsce wcale mniej bym nie zarabial , nasuwa sie wniosek ze w UK mam szanse byc klasa srednia , a w starym kraju bylbym inteligencja . Pozdrawiam Dzikizewsi Inteligencja oznacza tytuł przed nazwiskiem a klasa średnia to odpowiednie uposażenie. W obrębie klasy średniej wyróżnia się klasę średnią niższą, średnią i wyższą. Co w tym trudnego do zrozumienia? P.S. Ja tych podziałów nie wymyśliłem. |
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2022-12-18 16:33:13 (2 lata temu) |
Tytuł może oznacza wykształcenie (choć niekoniecznie) ale nie inteligencję. Znam niejednego rolnika po czterech klasach znacznie przewyższającego inteligencją wielu utytułowanych.
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2022-12-18 16:44:54 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mozemy wreszcie zaczac odrozniac okreslenie dla grupy/warstwy spolecznej od cechy indywidualnej?
Typowym dla inteligencji jest wyksztalcenie, wiedza, horyzonty, a nie tzw. literki przed nazwiskiem. A klasa srednia, to nie tylko kasa. |
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2022-12-18 16:49:42 (2 lata temu) |
Cytat: 2022-12-18 16:44:54, karjo1 napisał(a): Mozemy wresdzcie zaczac odrozniac okreslenie dla grupy/warstwy spolecznej od cechy indywidualnej? Typowym dla inteligencji jest wyksztalcenie, wiedza, horyzonty, a nie tzw. literki przed nazwiskiem. A klasa srednia, to nie tylko kasa. Pierwsze z brzegu dwa przykłady "uczonych": dr Jaki, prof. Zybertowicz. Jeden glupszy od drugiego. |
Dzikizewsi | Post #8 Ocena: 0 2022-12-18 16:52:32 (2 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Witam .
Maslo maslane , jak mowila moja nauczycielka jezyka polskiego . Co do posiadania tytulu przed nazwiskiem a inteligencja to bardziej sie sklaniam do tego co powiedzial Adam Hanuszkiewicz na pytanie odnosnie automatycznego uznawania za inteligencje po uzyskaniu jakiegos tytulu czy ukonczeniu jakiejs szkoly . Twoje wyobrazenie David o klasie sredniej nie bardzo pasuje do przyslowia : Dlaczegos biedny ? Bos glupi . Dlaczegos glupi ? Bos biedny . I pamietaj ze przyslowia sa madroscia narodu . Jestem ze starej generacji i po waszych wpisach , mimo iz posiadacie jakies tam tytuly , najbardziej pasujace do was okreslenie jest nowobogaccy . Co chyba juz tutaj pisala jedna z forumowiczek . A co do tej klasy sredniej dzielacej sie , jak napisales , na srednia nizsza , srednia srednia i srednia wyzsza to przypomina sie mi kawal ze szkoly : Pamietajcie dzieci , polowy sa tylko dwie i sa rowne , nie ma wiekszej czy mniejszej polowy . Widze ze i tak wiekszosc klasy nie ma zielonego pojecia o czym mowie . Mimo ze przez wiele lat posiadajac konto na MW nie bylem aktywny ale je regularnie czytalem . Bycie inteligencja to nie tylko tytul przed nazwiskiem . Naczytalem sie wystarczajaco duzo waszych wpisow swiadczacych o tym ze byc moze macie wystarczajaco duzo pieniedzy aby uwazac sie za klase srednia ale z byciem inteligencja to wam naprawde daleko . Pozdrawiam Dzikizewsi [ Ostatnio edytowany przez: Dzikizewsi 18-12-2022 16:53 ] |
daavid | Post #9 Ocena: 0 2022-12-18 16:58:27 (2 lata temu) |
Dziki, wyobraź sobie, że masz przeprowadzić badania nad inteligencją. Musisz wyodrębnić odpowiednią grupę ludzi. Będziesz z nimi rozmawiać i dobierać wg własnego widzimisię?
|
Emeryt56 | Post #10 Ocena: 0 2022-12-18 17:01:31 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2022-12-18 05:10:40, andyopole napisał(a): Chyba trochę przesadzasz. Który rocznik jesteś? W średniej szkole, w internacie było nas czterech (matura 1980) w tym jeden syn rolnika. To właśnie jemu z powodu niskich (!) urzędowo obliczanych, dochodów zawsze przysługiwało stypendium a forsy miał jak lodu, gospodarka 20 hektarowa. On jedyny z nas miał motocykl WSK 175, reszta z naszej czworki nawet nie marzyła o czymś takim. To już od dawna nie były czasy kulakow. Czy trochę przesadzam ? , nie wiem a jak tak nie z intencją aby was specjalnie wprowadzać w błąd. Bardziej się skupiałem (refleksja) nad "klasyfikacją" naszego społeczeństwa. Gdzie i jak kogoś "zaszufladkować". Znajomi o których w poście powyżej pisałem zdawali maturę w 1973 i 1975 roku. W ich LO nie było internatu bo to było tz stare LO. W nowych szkołach budowano od razu z internatami. Znałem ich od dziecka bo moi dziadkowie z nimi byli sąsiadami i ja tam bardzo często bywałem. Ich "wiejskie bogactwo" w latach 70-tych na 4-5 ha ziemi widziałem od "środka": 1 koń,2-3 krowy i świniaki ale nie pamiętam ile bo tam się nie zbliżałem, chyba jedna maciora i 2 razy w roku po dwa takie na ubój, 3 sprzedawali a jeden dla swojej rodziny. Z pojazdów mechanicznych mieli rower. Dla chłopo-robotnika to nie tak źle bo wypłata co miesiąc ale dla rolnika to już nie zła gimnastyka. Co do twojego kolegi z internatu co pochodził ze wsi i dostawał wysokie stypendium to nie wiemy co było w "papierach" itd. może gospodarstwo było na dziadków, może kryteria się zmieniły ? Troche przynudzam ale to też w zasadzie dotyczy klas społecznych. |