MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

Str 15 z 21

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2022-12-04 14:21:27 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Wtedy była ogromna przepaść między wsią a miastem. Dziś na szczęście już tego nie ma, a jeśli się zdarzy to nie są to różnice aż tak rażące.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2022-12-04 14:50:33 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Tak czy owak porownujecie spoleczenstwo Polski socjalistycznej i post socjalistycznej do UK, do typowego spoleczenstwa klasowego. Jesli juz koniecznie ma byc system klasowy, to moze jeszcze ewentualnie przedwojenna Polska sie na to zalapie, choc tez z racji innych uwarunkowan historycznych niejset to takie hop siup proste porownac z system hierachii spolecznej UK.

Rozne grupy zawodowe, czy tam inne jakiekolwiek kategorie chcecie pod pojecie klasy podpiac zawsze beda sie mniej lub bardziej ze soba dogadywaly. Na zasadzie podobienstw lub roznic, tak samo bedzie na poziomie jednostki. Tak czy owak nie zmienia to faktu, ze w spoleczenstwie bezklasowym i z duzymi szansami na social mobility, czykli np w post comm Polsce, dziecko kosmetyczki (kosmetologa; ) i budowlanca instalujacego kominki (tak przy okazji finansowo to oni akurat w Pl spokojnie plasuja sie calkie wysoko, na pewno wzej niz nauczyciele czy wykladowcy) moze studiowac prawo i zostac prawnikiem. Na tym polega social mobility, i nie tylko wywodzenie sie "z kasy" o tym decyduje, ale cala struktura spoleczna w tym przypadku post socjal bez klasowe spoleczenstwo. Tak nota bene ci przykladowi rodzice (kosmetyczka i budowlaniec) zreszta przyklad z zycia wziety, tez pewnie z roboczo chlopskich rodzin pochodzili ie z zadnej comm's inteligencji (kasta nauczycieli czy innych zwiedzajacych teatru i muzea) , ale nikogo to nie interesuje. Wtzrecim okoleniu dzieckojest prawnikiem i zgodnie z ogolnie przyjeta klasyfikacja jest jak najbardziej klasa srednia. W Pl to wciaz jest mozliwe, w Uk sprawa wyglada nieco inaczej.

Co do wsi i miasta to wies w sumie miala sie lepiej za i po PRL-u. Tylko byc moze gdzie mialo znaczenie, i znow sporowadza sie to do Polski A i Polski B i dziedzictwa nazwet jeszcze z czasow zaborow, a co dopiero komuny.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #3 Ocena: 0

2022-12-04 19:08:21 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2022-12-04 10:48:17, karjo1 napisał(a):
Emeryt, przeczytalam i nie lubie takich manipulacji.
Wg Twojego linku w 2021r.bylo 1496 prob ( z tego 127 zakonczonych zejsciem). Przy calej tragedii ilosc uczniow (dzieci i nastolatkow, wiec nie tylko szkola podstawowa 7-15) daje ponad 176 tys.klas szkolnych po 28 osob.
Gdyby na kazda z klas przypadaly 2 proby samobojcze, to...

Dane na lata 90-te:
link

Wygląda na to że zarzucasz mi manipulację a ja nic od siebie nie dodałem tylko stwierdziłem że jestem zaskoczony.

Przeczytałem i podałem link do publikacji :Raport dotyczący zachowań samobójczych wśród dzieci i młodzieży za lata 2012-2021.
autorstwa absolwentki Uniwersytetu Warszawskiego gdzie pani Dr Halszka Witkowska w 2018 roku uzyskała certyfikat suicydologa.

https://zwjr.pl/artykuly/raport-dotyczacy-zachowan-samobojczych-mlodziezy

Jak w tej publikacji są jakieś manipulacje a ja tego nie sprawdziłem tylko wkleiłem linka, zapewniam was że nie miałem zamiaru promować manipulacji.
.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2022-12-04 19:19:55 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2022-12-04 14:21:27, SweetLiar napisał(a):
Wtedy była ogromna przepaść między wsią a miastem. Dziś na szczęście już tego nie ma, a jeśli się zdarzy to nie są to różnice aż tak rażące.

Tyle, ze edukacja na wsi konczyla sie zazwyczaj na szkole podstawowej, wiec nadrobienie kontaktu z roznymi hobby, kultura etc. nie stanowilo problemu w szkole sredniej.
Wiekszosc dzieciakow migrowala do internatow od poniedzialku do piatku.

Emeryt, przepraszam, jesli niezrecznie zabrzmialo.
Nie Ciebie podejrzewalam o manipulacje, co osobe tworzaca publikacje.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 04-12-2022 19:27 ]

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #5 Ocena: 0

2022-12-05 00:32:13 (3 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Zainteresowal mnie ten temat, przeszlam przez kalkulator, wyszlo professional. Jestem "najprawdopodobniej prawnikiem lub pisarzem" i "prawdopodobnie sporo podrozuje do klientow". Komentarz jeszcze ze do tej klasy czesto nalezeli mlodsi synowie z majetnych rodzin, którzy w przeciwienstwie do starszych braci nie dziedziczyli majatkow. Nie jestem pewna jak przetlumaczyc warstwe professional, ale to chyba bedzie po polsku wlasnie pracujaca inteligencja?
"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2022-12-05 07:18:33 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No widzisz, zgadza sie- jestes pisarzem; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #7 Ocena: 0

2022-12-05 09:07:40 (3 lata temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Cytat:

2022-12-04 08:21:58, Richmond napisał(a):
Ja tam wierzę w klasę średnia w PRL, była biedna w porównania do dzisiejszych luksusów, ale istniała. Prawnicy, lekarze, profesorowie obracali się we własnym środowisku. Chodzili do kina, teatru, muzeów, spotykali się podyskutować o tym.

Mowimy o klasie sredniej w gumofilcach i z nadania chlopsko-robotniczego ?

2WŚ poczyniła ogromne szkody, właśnie wsród inteligencji, a zastapiono ja, tą z nadania.

Efektem tych dzialan jest dzis to, ze najlepsza Polska uczelnia łapie sie ledwie do bodaj 4 setki w roznych rankingach.

Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2022-12-05 12:57:04 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja pisalam o tej prawdziwej (niewybitej inteligencji i ich potomkow), nie z nadania i nie sciagnietej ze wsi.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #9 Ocena: 0

2022-12-05 13:20:13 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

No widzisz Admiralbibol, a mój tata powtarza , ze on dzięki komunie się wykształcił ( inżynier w specjalności pompy) , i gdyby nie komuna , to by pasał panowe byki. Mówi z przesada, bo dziadkowie mieli duże gospodarstwo , ale to nie zmienia faktu, ze komuna dała możliwości wykształcenia ludziom, którym w innych warunkach byłoby trudno.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

admiralbibol

Post #10 Ocena: 0

2022-12-05 13:37:11 (3 lata temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

I elektryfikacja miast i wsi i wytepienie analfabatyzmu i czekanie na telefon 17 lat.

Zeby nie zasmiecac wątku, to II Rzeczpospolita byla panstwem ogromnie nowoczesnym (ktore w 1921 znioslo wszystkie tytuly arystokratyczne), dala prawa wyborcze kobietom itd.

Pisanie ze komuna cokolwiek dala jest jednak mylace. Bo dala tyle dla obywateli co milicja obywatelska.

II RP Byla tez krajem swietnie sie rozwijajacym i po Gdyni, COP, Magistrala Kolejowa.. to byly projekty ktore cywilizacyjnie pchaly nas do przodu i gdzie bysmy byli gdyby nie szwaby i komsomolce trudno powiedziec. Doswiadczenia panstw zachodnich (tych ktore nie wpadly w czerwone kleszcze) pokazuja ze jednak mozna bylo wyksztalcic ludzi bez komunizmu.

Przepraszam za watek historyczny, ale on odpowiada na czesc zarzutow/tez postawionych wuzej.

Ktos wczesniej pieknie napisal ze podzial jest bardzo prosty : pracujesz na kogos, na siebie albo inni pracuja na ciebie.
Co do wyksztalcenia to tez trudno mi jednoznacznie ocenic jego wplyw na klase spoleczna, bo wsrod profesorow sa tacy wspaniali intelektualisci jak profesor Andrzej Nowak i takie swiry jak Jasiu Hartman.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,