Str 2 z 3 |
|
---|---|
stanislawski | Post #1 Ocena: 0 2022-05-10 20:10:54 (3 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Dlaczego jak pies do jeża?
Ja się pytam - skąd to? Dlaczego? |
SweetLiar | Post #2 Ocena: 0 2022-05-10 20:14:33 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Nie wiem, może ludzie wracają z pracy albo parku, wyjeżdżają na urlop, a w zjeżdżaniu może chodzi o podkreślenie, że to coś większego, na stałe?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Maat17 | Post #3 Ocena: +2 2022-05-10 20:19:38 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2022-05-10 20:10:54, stanislawski napisał(a): Dlaczego jak pies do jeża? Ja się pytam - skąd to? Dlaczego? Ja tego okreslenia nigdy nie slyszalam, dopiero jak wrocilam do Europy, To raczej okreslenie dla pracownikow sezonowych, bo maja WYJAZD do pracy I ZJAZD. |
Emeryt56 | Post #4 Ocena: 0 2022-05-10 20:44:09 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2022-05-10 09:55:05, choraalicja napisał(a): Witam, Jezeli zdecyduje sie w tym roku zjechac na stale do Polski (pracowalam tutaj ponad 3 lata), czy moge sie ubiegac jeszcze o jakies zwroty z podatkow itd. - ktos cos u mnie kiedys w firmie wspominal ze mozna o jakies zwroty sie ubiegac jezeli na stale sie wyjezdza z UK, ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot. Nie wiem ile w tym jest prawdy, czy sa to jedynie bajki. jak najbardziej można się ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku gdy się na stałe "zjeżdża" do Polski. Taka nadpłata często ma miejsce gdy ktoś opuści UK w miesiącu Lipcu. Rok fiskalny rozpoczął się 6 Kwietnia i ta osoba np zarabiała brutto (przed podatkiem) 48 000 funtów rocznie, czyli 4 tys na miesiąc. W Kwietniu zarobiła 4tys, w Maju 4 tys, Czerwcu 4 tys i w Lipcu wyjechała do Polski. Pracodawca jak zwykle pobierał ileś tam podatku i odsyłał do "fiskusa". Jeśli ta osoba zgłoś do urzędu podatkowego że wyjeżdża na stałe to oni w tym miejscu dla tej osoby zamykają rok fiskalny z datą np 01 Lipca i rozliczają podatek tak jak by to był prawdziwy koniec roku fiskalnego co jak wiemy będzie dopiero 05 Kwietnia. Teoretycznie to zobaczą że ta osoba zarobiła tylko 12 tys a do kwoty 12570 funtów jest bezpodatkowo więc ten podatek co zaliczkowo pracodawca pobierał przy wypłacie w Kwietniu, Maju i Czerwcu będzie do zwrotu. W takich wypadkach to dobrze sprawdzają czy cos ze starych lat nie wisi do zapłacenia i oczywiście sami sobie to odbiorą. Claim tax relief or a tax refund if you've left the UK by using the online form service or P85 postal form. https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-leaving-the-uk-getting-your-tax-right-p85 . https://www.gov.uk/tax-right-retire-abroad-return-to-uk . Dodam, odnośnie :"ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot". Niema żadnego "bana" na powrót, ale jako zamknięto rok fiskalny to teoretycznie w tym roku fiskalnym nie można podjąć pracy bo nr."NIN" jest nie aktywny. W następnym nie powinno być problemów. . [ Ostatnio edytowany przez: Emeryt56 10-05-2022 21:01 ] |
choraalicja | Post #5 Ocena: 0 2022-05-10 23:20:38 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2020 Skąd: Londyn |
Cytat: 2022-05-10 11:40:42, kaktusak napisał(a): Oczywiscie jak juz odzyskasz ten nadplacony podatek w uk, i przeniesiesz swoja rezydencje do pl (zjezdzajac ![]() ![]() Hmm, moglbys rozwinac mysl? Dlaczego mam placic podwojny podatek, jakis dodatkowy w Polsce, skoro od ponad 3 lat nie mam nic wspolnego z tym krajem ? |
|
|
choraalicja | Post #6 Ocena: 0 2022-05-10 23:24:12 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2020 Skąd: Londyn |
Cytat: 2022-05-10 20:44:09, Emeryt56 napisał(a): Cytat: 2022-05-10 09:55:05, choraalicja napisał(a): Witam, Jezeli zdecyduje sie w tym roku zjechac na stale do Polski (pracowalam tutaj ponad 3 lata), czy moge sie ubiegac jeszcze o jakies zwroty z podatkow itd. - ktos cos u mnie kiedys w firmie wspominal ze mozna o jakies zwroty sie ubiegac jezeli na stale sie wyjezdza z UK, ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot. Nie wiem ile w tym jest prawdy, czy sa to jedynie bajki. jak najbardziej można się ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku gdy się na stałe "zjeżdża" do Polski. Taka nadpłata często ma miejsce gdy ktoś opuści UK w miesiącu Lipcu. Rok fiskalny rozpoczął się 6 Kwietnia i ta osoba np zarabiała brutto (przed podatkiem) 48 000 funtów rocznie, czyli 4 tys na miesiąc. W Kwietniu zarobiła 4tys, w Maju 4 tys, Czerwcu 4 tys i w Lipcu wyjechała do Polski. Pracodawca jak zwykle pobierał ileś tam podatku i odsyłał do "fiskusa". Jeśli ta osoba zgłoś do urzędu podatkowego że wyjeżdża na stałe to oni w tym miejscu dla tej osoby zamykają rok fiskalny z datą np 01 Lipca i rozliczają podatek tak jak by to był prawdziwy koniec roku fiskalnego co jak wiemy będzie dopiero 05 Kwietnia. Teoretycznie to zobaczą że ta osoba zarobiła tylko 12 tys a do kwoty 12570 funtów jest bezpodatkowo więc ten podatek co zaliczkowo pracodawca pobierał przy wypłacie w Kwietniu, Maju i Czerwcu będzie do zwrotu. W takich wypadkach to dobrze sprawdzają czy cos ze starych lat nie wisi do zapłacenia i oczywiście sami sobie to odbiorą. Claim tax relief or a tax refund if you've left the UK by using the online form service or P85 postal form. https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-leaving-the-uk-getting-your-tax-right-p85 . https://www.gov.uk/tax-right-retire-abroad-return-to-uk . Dodam, odnośnie :"ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot". Niema żadnego "bana" na powrót, ale jako zamknięto rok fiskalny to teoretycznie w tym roku fiskalnym nie można podjąć pracy bo nr."NIN" jest nie aktywny. W następnym nie powinno być problemów. . [ Ostatnio edytowany przez: <i>Emeryt56</i> 10-05-2022 21:01 ] Dziekuje slicznie za profesjonalna odpowiedz. p.s. Dla hejtujacych mnie za to ze istnieje - zjezdzam jest synonimem do powrotu, wracania, przylatywania. Nie wiem, moze czesc osob z forum, kwalfikujacych sie do royal class, nie uzywa tak rynsztokowych okreslen. Ja niestety nie mam bloodline z royal family. |
violettaphotogr | Post #7 Ocena: 0 2022-05-11 10:06:52 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Cytat: 2022-05-10 20:19:38, Maat17 napisał(a): Cytat: 2022-05-10 20:10:54, stanislawski napisał(a): Dlaczego jak pies do jeża? Ja się pytam - skąd to? Dlaczego? Ja tego okreslenia nigdy nie slyszalam, dopiero jak wrocilam do Europy, To raczej okreslenie dla pracownikow sezonowych, bo maja WYJAZD do pracy I ZJAZD. wyjazd przyjazd wjazd zjazd Moze to od 'ZJEZDZAJ STAD!'?... ![]() #Violujemy
|
Wembley75 | Post #8 Ocena: 0 2022-05-11 10:36:49 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-12-2021 Skąd: Wembley |
Teraz to mlodziez wogule inaczej mowi
Niż my będąc młodym Każde pokolenie będzie używać innych zwrotów językowych. Na forum są same ziomki To nie rozumiecie co to znaczy zjeżdżać ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 11-05-2022 10:50 ] |
kaktusak | Post #9 Ocena: +1 2022-05-11 11:51:40 (3 lata temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
To "zjezdzanie" to chyba z czasow dojazdow do pracy na "saksy" do niemca, przed 1989. Wtedy tak jezdzili i "zjezdzali" na weekend do rodziny kraju i tak juz zostalo. Ale to tylko zgadywanie
![]() choraalicja -> jak wracasz do kraju (z zamiarem pobytu) to stajesz sie tam rezydentem podatkowym i trzeba podatki z US rozliczyc. Cos tam pozmieniali w kwestiach rozliczen dla ludzi pracujacych za granica (UK) w ostatnich latach, podobno na gorsze wiec trzeba sie zapoznac. Jak odzyskasz podatek w uk to chyba nie bedzie "podwojnego opodatkowania" bo tutaj zadnego nie zaplacisz, pewnie mozesz sobie odliczyc z tego naleznego w pl to co zaplacilas w uk (zeby uniknac tego podwojnego.., ale z tym problem jak uk tax jest 0). |
Richmond | Post #10 Ocena: +1 2022-05-11 12:37:22 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wziawszy pod uwage, ze ma dlug podatkowy w UK, to nadplaty nie bedzie miala i nie odzyska.
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/55/67213/Simple-Assessment-jestem-winna-ponad-1000-funtow,0 Carpe diem.
|