MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zjazd do ojczyzny na stale/tymczasowo. Pare pytan,

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2022-05-10 20:10:54 (3 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Dlaczego jak pies do jeża?
Ja się pytam - skąd to? Dlaczego?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2022-05-10 20:14:33 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Nie wiem, może ludzie wracają z pracy albo parku, wyjeżdżają na urlop, a w zjeżdżaniu może chodzi o podkreślenie, że to coś większego, na stałe?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: +2

2022-05-10 20:19:38 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2022-05-10 20:10:54, stanislawski napisał(a):

Ja tego okreslenia nigdy nie slyszalam, dopiero jak wrocilam do Europy, To raczej okreslenie dla pracownikow sezonowych, bo maja WYJAZD do pracy I ZJAZD.

Do góry stronyOnline

Emeryt56

Post #4 Ocena: 0

2022-05-10 20:44:09 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2022-05-10 09:55:05, choraalicja napisał(a):
Witam,

Jezeli zdecyduje sie w tym roku zjechac na stale do Polski (pracowalam tutaj ponad 3 lata), czy moge sie ubiegac jeszcze o jakies zwroty z podatkow itd. - ktos cos u mnie kiedys w firmie wspominal ze mozna o jakies zwroty sie ubiegac jezeli na stale sie wyjezdza z UK, ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot.

Nie wiem ile w tym jest prawdy, czy sa to jedynie bajki.

jak najbardziej można się ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku gdy się na stałe "zjeżdża" do Polski.
Taka nadpłata często ma miejsce gdy ktoś opuści UK w miesiącu Lipcu.
Rok fiskalny rozpoczął się 6 Kwietnia i ta osoba np zarabiała brutto (przed podatkiem) 48 000 funtów rocznie, czyli 4 tys na miesiąc.
W Kwietniu zarobiła 4tys, w Maju 4 tys, Czerwcu 4 tys i w Lipcu wyjechała do Polski. Pracodawca jak zwykle pobierał ileś tam podatku i odsyłał do "fiskusa". Jeśli ta osoba zgłoś do urzędu podatkowego że wyjeżdża na stałe to oni w tym miejscu dla tej osoby zamykają rok fiskalny z datą np 01 Lipca i rozliczają podatek tak jak by to był prawdziwy koniec roku fiskalnego co jak wiemy będzie dopiero 05 Kwietnia. Teoretycznie to zobaczą że ta osoba zarobiła tylko 12 tys a do kwoty 12570 funtów jest bezpodatkowo więc ten podatek co zaliczkowo pracodawca pobierał przy wypłacie w Kwietniu, Maju i Czerwcu będzie do zwrotu. W takich wypadkach to dobrze sprawdzają czy cos ze starych lat nie wisi do zapłacenia i oczywiście sami sobie to odbiorą.

Claim tax relief or a tax refund if you've left the UK by using the online form service or P85 postal form.

https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-leaving-the-uk-getting-your-tax-right-p85
.
https://www.gov.uk/tax-right-retire-abroad-return-to-uk
.
Dodam,
odnośnie :"ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot".

Niema żadnego "bana" na powrót, ale jako zamknięto rok fiskalny to teoretycznie w tym roku fiskalnym nie można podjąć pracy bo nr."NIN" jest nie aktywny. W następnym nie powinno być problemów.
.

[ Ostatnio edytowany przez: Emeryt56 10-05-2022 21:01 ]

Do góry stronyOffline

choraalicja

Post #5 Ocena: 0

2022-05-10 23:20:38 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Z nami od: 29-01-2020

Cytat:

2022-05-10 11:40:42, kaktusak napisał(a):
Oczywiscie jak juz odzyskasz ten nadplacony podatek w uk, i przeniesiesz swoja rezydencje do pl (zjezdzajac;) to pamietaj o rozliczeniu podatkow (od zarobkow w uk) w ojczyznie;)

Hmm, moglbys rozwinac mysl? Dlaczego mam placic podwojny podatek, jakis dodatkowy w Polsce, skoro od ponad 3 lat nie mam nic wspolnego z tym krajem ?

Do góry stronyOffline

choraalicja

Post #6 Ocena: 0

2022-05-10 23:24:12 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Z nami od: 29-01-2020

Cytat:

2022-05-10 20:44:09, Emeryt56 napisał(a):
Cytat:

2022-05-10 09:55:05, choraalicja napisał(a):
Witam,

Jezeli zdecyduje sie w tym roku zjechac na stale do Polski (pracowalam tutaj ponad 3 lata), czy moge sie ubiegac jeszcze o jakies zwroty z podatkow itd. - ktos cos u mnie kiedys w firmie wspominal ze mozna o jakies zwroty sie ubiegac jezeli na stale sie wyjezdza z UK, ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot.

Nie wiem ile w tym jest prawdy, czy sa to jedynie bajki.

jak najbardziej można się ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku gdy się na stałe "zjeżdża" do Polski.
Taka nadpłata często ma miejsce gdy ktoś opuści UK w miesiącu Lipcu.
Rok fiskalny rozpoczął się 6 Kwietnia i ta osoba np zarabiała brutto (przed podatkiem) 48 000 funtów rocznie, czyli 4 tys na miesiąc.
W Kwietniu zarobiła 4tys, w Maju 4 tys, Czerwcu 4 tys i w Lipcu wyjechała do Polski. Pracodawca jak zwykle pobierał ileś tam podatku i odsyłał do "fiskusa". Jeśli ta osoba zgłoś do urzędu podatkowego że wyjeżdża na stałe to oni w tym miejscu dla tej osoby zamykają rok fiskalny z datą np 01 Lipca i rozliczają podatek tak jak by to był prawdziwy koniec roku fiskalnego co jak wiemy będzie dopiero 05 Kwietnia. Teoretycznie to zobaczą że ta osoba zarobiła tylko 12 tys a do kwoty 12570 funtów jest bezpodatkowo więc ten podatek co zaliczkowo pracodawca pobierał przy wypłacie w Kwietniu, Maju i Czerwcu będzie do zwrotu. W takich wypadkach to dobrze sprawdzają czy cos ze starych lat nie wisi do zapłacenia i oczywiście sami sobie to odbiorą.

Claim tax relief or a tax refund if you've left the UK by using the online form service or P85 postal form.

https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-leaving-the-uk-getting-your-tax-right-p85
.
https://www.gov.uk/tax-right-retire-abroad-return-to-uk
.
Dodam,
odnośnie :"ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot".

Niema żadnego "bana" na powrót, ale jako zamknięto rok fiskalny to teoretycznie w tym roku fiskalnym nie można podjąć pracy bo nr."NIN" jest nie aktywny. W następnym nie powinno być problemów.
.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Emeryt56</i> 10-05-2022 21:01 ]

Dziekuje slicznie za profesjonalna odpowiedz.

p.s.
Dla hejtujacych mnie za to ze istnieje - zjezdzam jest synonimem do powrotu, wracania, przylatywania. Nie wiem, moze czesc osob z forum, kwalfikujacych sie do royal class, nie uzywa tak rynsztokowych okreslen. Ja niestety nie mam bloodline z royal family.

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #7 Ocena: 0

2022-05-11 10:06:52 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2022-05-10 20:19:38, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2022-05-10 20:10:54, stanislawski napisał(a):

Ja tego okreslenia nigdy nie slyszalam, dopiero jak wrocilam do Europy, To raczej okreslenie dla pracownikow sezonowych, bo maja WYJAZD do pracy I ZJAZD.

wyjazd przyjazd
wjazd zjazd

Moze to od 'ZJEZDZAJ STAD!'?... :-]
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Wembley75

Post #8 Ocena: 0

2022-05-11 10:36:49 (3 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Teraz to mlodziez wogule inaczej mowi
Niż my będąc młodym
Każde pokolenie będzie używać innych zwrotów językowych.

Na forum są same ziomki
To nie rozumiecie co to znaczy zjeżdżać *ROFL**ROFL*:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 11-05-2022 10:50 ]

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #9 Ocena: +1

2022-05-11 11:51:40 (3 lata temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

To "zjezdzanie" to chyba z czasow dojazdow do pracy na "saksy" do niemca, przed 1989. Wtedy tak jezdzili i "zjezdzali" na weekend do rodziny kraju i tak juz zostalo. Ale to tylko zgadywanie;)
choraalicja -> jak wracasz do kraju (z zamiarem pobytu) to stajesz sie tam rezydentem podatkowym i trzeba podatki z US rozliczyc. Cos tam pozmieniali w kwestiach rozliczen dla ludzi pracujacych za granica (UK) w ostatnich latach, podobno na gorsze wiec trzeba sie zapoznac. Jak odzyskasz podatek w uk to chyba nie bedzie "podwojnego opodatkowania" bo tutaj zadnego nie zaplacisz, pewnie mozesz sobie odliczyc z tego naleznego w pl to co zaplacilas w uk (zeby uniknac tego podwojnego.., ale z tym problem jak uk tax jest 0).

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: +1

2022-05-11 12:37:22 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wziawszy pod uwage, ze ma dlug podatkowy w UK, to nadplaty nie bedzie miala i nie odzyska.

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/55/67213/Simple-Assessment-jestem-winna-ponad-1000-funtow,0
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,