MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zjazd do ojczyzny na stale/tymczasowo. Pare pytan,

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

choraalicja

Post #1 Ocena: 0

2022-05-10 09:55:05 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Z nami od: 29-01-2020

Witam,

Prosilabym bardziej doswiadczonych i obytych z uk kolegow i kolezanki o wyjasnienie paru kwestii.

Jezeli zdecyduje sie w tym roku zjechac na stale do Polski (pracowalam tutaj ponad 3 lata), czy moge sie ubiegac jeszcze o jakies zwroty z podatkow itd. - ktos cos u mnie kiedys w firmie wspominal ze mozna o jakies zwroty sie ubiegac jezeli na stale sie wyjezdza z UK, ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot.

Nie wiem ile w tym jest prawdy, czy sa to jedynie bajki.

Co powinnam zalatwic, czym powinnam sie zajac przed wyjazdem z UK, aby wszystko uregulowac, nie zostawic tutaj zadnych formalnosci, problemow itd...

Z gory serdecznie dziekuje za pomoc *KISSED*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

choraalicja

Post #2 Ocena: 0

2022-05-10 09:56:11 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Z nami od: 29-01-2020

Cytat:

2022-05-10 09:55:05, choraalicja napisał(a):
Witam,

Prosilabym bardziej doswiadczonych i obytych z uk kolegow i kolezanki o wyjasnienie paru kwestii.

Jezeli zdecyduje sie w tym roku zjechac na stale do Polski (pracowalam tutaj ponad 3 lata), czy moge sie ubiegac jeszcze o jakies zwroty z podatkow itd. - ktos cos u mnie kiedys w firmie wspominal ze mozna o jakies zwroty sie ubiegac jezeli na stale sie wyjezdza z UK, ale rownolegle dostaje sie na X czasu bana na powrot.

Co powinnam zalatwic, czym powinnam sie zajac przed wyjazdem z UK, aby wszystko uregulowac, nie zostawic tutaj zadnych formalnosci, problemow itd...

p.s. dodatkowo nie wiem czego bede potrzebowala do "zwrotu podatku" w Polsce, bo slyszalam ze PiS cos takiego wprowadzil. Nie wiem jak o to sie ubiegac.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2022-05-10 10:01:32 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Legenda miejska, zwrot nadplaconego podatku, a nie zwrot podatku. Jak nic nie nadplacilas, to nie nalezy sie zaden zwrot, bo za co?

O zadnych "zwrotach podatku" w Polsce nie slyszalam, ale zapewne jest to taka sama legenda miejska jak wyzej. Za to Polska na pewno chetnie wezmie od Ciebie jakies doplaty do podatku ;-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2022-05-10 10:23:02 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Jaki zwrot? Przeciez to Ty jestes winna.

"Dzwonilam dzis do nich...to moja kwota. Ponad 2 lata temu przez 3 pierwsze miesiace w pracy nie placilam podatku...moj pracodawca cos zepsul.

Powiedzieli mi ze zalicza sie to do income tax grupy. Przez 12 miesiecy od otrzymania listu nie jest naliczane oprocentowanie.

Powiedziala mi jak zaplacic karta.

Kiedy zapytalam jakie konsekwencje mnie czekaja jezeli zdecyduje nic nie placic, to powiedziala ze gdzies po roku od dnia dzisiejszego skontatkuje sie ze mna jej kolega z innego dzialu i beda ze mna rozmawiac co mi moze grozic.

Nie powiedziala mi jakie sa konsekwencje, czy jest mozliwosc umorzenia itd. Mowila ze ona sie tym nie zajmuje.

Czy wiecie moze co moze mnie czekac jezeli nie bede chciala tego placic? Da sie jakos to charytatywnie umozyc, tak jak dla narkomatow itd daja na ladne oczy socjale ?

dziekuje jeszcze raz za fachowa pomoc.

p.s. na liscie byl inny nr niz ten oficjalny na stronie, ale potwierdzila ze to jest ich nr. Dzwonilam na nr podany wyzej przez kolege."

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 10-05-2022 10:23 ]

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #5 Ocena: 0

2022-05-10 10:51:39 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2022-05-10 09:55:05, choraalicja napisał(a):
Witam,

Rozliczyc sie z zaleglego podatku tutaj.

#Violujemy

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2022-05-10 11:07:04 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-05-10 10:51:39, violettaphotography napisał(a):
Rozliczyc sie z zaleglego podatku tutaj.

Skąd posiadasz wiedzę, że z czymkolwiek zalega? Przestań wylewać swoje frustracje w internecie wprowadzając ludzi w błąd.

Jeśli podatek został nadpłacony to jak najbardziej należy się jego zwrot. Musisz się skontaktować w tej sprawie z hm revenue, możesz też skorzystać z usług biura księgowego, nikt ci tego tu na forum nie wyliczy.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #7 Ocena: 0

2022-05-10 11:23:14 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Sama o tym napisala.
Kazdy post alicjichorej dotyczy benefitow, jak brac nie bedac chorym itp itd.
#Violujemy

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #8 Ocena: 0

2022-05-10 11:40:42 (3 lata temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Oczywiscie jak juz odzyskasz ten nadplacony podatek w uk, i przeniesiesz swoja rezydencje do pl (zjezdzajac;) to pamietaj o rozliczeniu podatkow (od zarobkow w uk) w ojczyznie;)

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2022-05-10 14:27:30 (3 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Z innej beczki - wytłumaczycie mi dlaczego wy wszyscy "zjeżdżacie"", a nie po prostu wracacie?
Czy to pozostałość po pracy w MPK i zjazdach do zajezdni?

Czy też może dają o sobie znać zamiłowania narciarskie?

Dlaczego "zjazd", a nie "powrót"?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2022-05-10 16:20:06 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-05-10 14:27:30, stanislawski napisał(a):
Z innej beczki - wytłumaczycie mi dlaczego wy wszyscy "zjeżdżacie"", a nie po prostu wracacie?
Czy to pozostałość po pracy w MPK i zjazdach do zajezdni?

Czy też może dają o sobie znać zamiłowania narciarskie?

Dlaczego "zjazd", a nie "powrót"?

Może właśnie nam się rodzi nowe znaczenie słowa zjeżdżać wszak polski nie jest językiem martwym i nie należy podchodzić do zmian jak pies do jeża.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,