Choraalicjo,oprócz wymyślania dla ciebie kłamstw jak wyłudzić system, jak możemy ci pomóc? Zrobić zbiórkę na MW, żebyś mogła być szczęśliwa w Polsce?
Przepraszam za złośliwość, ale dziewczyno weź się ogarnij
Str 6 z 11 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
gosian | Post #1 Ocena: 0 2021-12-30 11:12:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ok, widzę że ty z tych osób jesteś co lubią litość...
Choraalicjo,oprócz wymyślania dla ciebie kłamstw jak wyłudzić system, jak możemy ci pomóc? Zrobić zbiórkę na MW, żebyś mogła być szczęśliwa w Polsce? Przepraszam za złośliwość, ale dziewczyno weź się ogarnij Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2021-12-30 11:42:17 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2021-12-30 06:25:52, xxxx1234 napisał(a): Cytat: 2021-12-28 11:29:41, daavid napisał(a): 6 miesięcy - za tyle w mojej pracy zapłacą mi za czas kiedy będę na chorobowym. Sporo ludzi nadużywa swojego pracodawcę i każdego roku symulują właśnie sześć miesięcy chorobowego. Rok do roku, te same osoby. Efekt jest taki, że nowi pracownicy mają kontrakt zapewniający im trzy lub cztery tygodnie płatnego chorobowego. Jak wiadomo nieleczona grypa to siedem dni chorowania, leczona 1 tydzień, więc w przypadku grupy bez komplikacji jest ok, ale wystarczy złamać nogę by wpędzić się w kłopoty. Polecam niektórym żeby zastanowili się czym jest praca i jej podział. Polecam klasyczną książkę klasyka socjologii pt "O podziale pracy społecznej"... W firmie, której pracuję mam płatne chorobowe 100% od pierwszego dnia choroby przez nieograniczony czas, pracuje w tym miejscu od ponad 3 lata do października tego roku na chorobowym byłem jeden dzień, w styczniu 2021 doszedłem do wniosku, że ja nie chcę takiego "benefitu" i zapytałem w firmę o podwyżkę w wysokości mojej miesięcznej wypłaty, a w zamian odebranie "benefitu" w postaci płatnego chorobowego. Firma kategorycznie się na to nie zgodziła , więc w tym roku siedziałem na chorobowym miesiąc w przyszłym roku będą dwa miesiące. To nie do końca jest tak, że to pracownicy wykorzystują firmę bardzo często to firmy działają na zasadzie będziemy ci płacić mniej, ale u nas "w razie czego" masz płatne chorobowe 100% przez pół roku, rok itd... licząc na to, że większość pracowników nie będzie korzystać z chorobowego. Czy jestem zadowolony ze swojej postawy- nie ale jeśli się nie da dogadać z firmą to trzeba korzystać z tego co oferuje. W mojej poprzedniej pracy też miałem "benefity" płatne chorobowe 100% 12 tygodni w roku i po przepracowaniu 7 lat jednen dzień w roku urlopu więcej, to było progresywne, po 15 latach miał bym 5 dni urlopu więcej. Po 18 miesiącach pracy w firmie zaproponowałem szefowi, że nie chcę tych "benefitow" a w zamian chcę podwyżkę po "negocjacjach" dostałem trochę mniejszą podwyżkę niż chciałem, ale zostało mi 2 tygodnie 100% płatnego chorobowego w roku, bo powiedział, że nie może się zgodzić na to żebym nie miał ani jednego dnia chorobowego. Symulować w Anglii najlepiej jest depresję, u mnie w pracy nikt w ogóle nie spodziewał się, że wrócę po 30 dniach, a później wszyscy obchodzili się jak z "jajkiem", podobno czasami firmy weryfikują czy naprawdę jest się chorym tak było u mojego kolegi w pracy chłopak skręcił sobie nogę firma wysłała jakiegoś lekarza, żeby sprawdził czy to prawda, więc depresja jest najlepszym rozwiązaniem. Tak, można w pewnym sensie prawo do 100% chorobowego nazwać "benefitem". Otóż jeśli ktoś takiego prawa nie ma to może sobie kupić ubezpieczenie - kosztem kilkudziesięciu funtów miesięcznie. Przy wypłacie ok. 2k. Nie jest powiedziane, że ktoś kto kupuje takie ubezpieczenie stałe z niego korzysta. Tak samo jak ubezpieczenie na samochód. Znałem w Polsce typa który celowo wjechał w drzewo. Niby wiedział co robi... U mnie w pracy manager narzekała na to, że przez to że mamy prawo do 100% chorobowego to ona ma stały problem bo zawsze kogoś nie ma. Przestała tak mówić jak złamała nogę z komplikacjami - bite 6 miesięcy chorowania. Raczej mało przyjemnego. Autorka postu niech pomyśli co by myślała o takiej samej osobie gdyby miała w swojej firmie taką osobę i ta osoba chciałaby ją naciągać i symulować chorobę. To jest naprawdę proste. Podpisujemy umowę o pracę co oznacza, że w zamian za pieniądze wykonujemy pewne czynności. Osoba która chce brać pieniądze, ale nie chcę wywiązywać się z tego czego się podjęła jest oszustką. |
kik1976 | Post #3 Ocena: 0 2021-12-30 11:46:17 (3 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
1. cukrzyca typ1 w uk jest opanowana i mozna zyc. i chyab tu maja za darmo leki i pompy.. w pl bedziesz bulic.. no ale to chyba wiesz..
2. nie ma czegos takiego, ze sick ci sie nalezy, nie wiem skad to wzielas.. niewazne.. nei ma.. jestes chora idziesz do lekarza da zwolneinie , nie jestes chora.. bierzesz bezplatny urlop.. albo wyjezdzasz wczesniej, bo nik na sile cie tu trzymac nei bedzie. 3. pip bazuje na problemach w zyciu codziennym, wiec jesli dajesz rade, to poprostu z zalozenia nie potrzebujesz.. choroba nie jest wyznacznikiem, to nie tak jak w pl.. 4. co do urlopu.. coz, regulamin w pracy i tyle w temacie.. 5. swoja droga dalas juz wypowiedzenie w pracy? czy masz na czas okreslony.. tak czy inaczej to ogarnac, bo jak ktos juz napisal nigdy nic nie wiadomo.. 6. co do pl, to pewnie temat juz ogarnelas przez ten czas.. w sumei admin moglby zamknac watek, bo temat zostal wyczerpany.. co do tematu watku.. odpowiedz - praca.. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 30-12-2021 11:50 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
xxxx1234 | Post #4 Ocena: 0 2021-12-30 14:13:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Daavid jak to mówi moja żona dla mnie świat jest czarno-biały, dla mnie benefit w postaci chorobowego 100% płatnego jest formą socjalizmu, którego nienawidzę uważam, że każdy człowiek powinien być odpowiedzialny sam za siebie, dlatego gdy w mojej poprzedniej pracy szef zgodził się dać mi podwyżkę w zamian za zlikwidowanie "benefitow" te pieniądze były odkładane na potencjalną chorobę.
Co do ubezpieczenia na samochód spowodowałem w swoim życiu jedną stłuczkę, której całkowite koszty wynosiły 3500 funtów przeze całe swoje życie wydałem o wiele więcej pieniędzy na ubezpieczenie samochodu, gdyby można było ubezpieczenia za samochód nie płacić też bym nie płacił, a potencjalne szkody opłacał z własnej kieszeni, poza tym uważam, że gdyby ludzie musieli pokrywać szkody z własnej kieszeni na drogach było by o wiele bezpieczniej i było by to o wiele lepsze rozwiązanie niż fotoradary, nieoznakowane radiowozy i ograniczenia szybkości, potencjalne spowodowanie wypadku i wjechanie w jakieś Ferrari wiąże się z ogromnymi wydatkami było by to bardziej motywujące do ostrożnej jazdy niż policjanci wyskakujący z radarem z krzaków. |
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2021-12-30 15:09:52 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"Co do ubezpieczenia na samochód spowodowałem w swoim życiu jedną stłuczkę, której całkowite koszty wynosiły 3500 funtów przeze całe swoje życie wydałem o wiele więcej pieniędzy na ubezpieczenie samochodu, gdyby można było ubezpieczenia za samochód nie płacić też bym nie płacił"
a gdybys jechal autem za 40tys funtow i stal sie ofiara wypadku wyladowal w szpitalu a winny bylby uczciwie pracujacy picker packer zatrudniony przez agencje to liczylbys na to ze ci odda z wyplaty? to nie jest takie proste... |
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: 0 2021-12-31 05:39:35 (3 lata temu) |
Gdybym jeździł samochodem za 40k funtów to musiała by to być bardzo mała kwota względem posiadanego majątku, więc prawdopodobnie wkurzył bym się, ale przeżył bez jakiś większego płaczu i lamentów.
Poza tym w moim "czarno-białym" świecie gdzie ludzie nie są "dojeni" przez rządzących z każdej strony picker paker był by zmaorzniejszym/lepiej zarabiającym człowiekiem niż jest dzisiaj i pewnie oddawał by mi przez kolejne kilka lat, ale w końcu by to spłacił, mam w głowie pomysły jak by to mogło wyglądać, ale takie rzeczy nigdy nie zostały by wprowadzone w życie. Od razu piszę, że nie będę z Tobą dyskutował na ten temat w kolejnych postach bo będziesz próbował mi udowodnić, że kolor zielony tak naprawdę nie jest zielony, a szkoda marnować na to czasu. |
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2021-12-31 09:13:27 (3 lata temu) |
no ty moze tak ale pewnie 85% spoleczenstwa zaciaga wieloletnie kredyty na swoje auta przeciez nie tworzy sie prawa z mysla dla kilku wyjatkow
"Poza tym w moim "czarno-białym" świecie gdzie ludzie nie są "dojeni"" i tutaj mogles postawic kropke ewentualnie dopisac swiecie ktory nie istnieje i istniec za naszego zycia nie bedzie wiesz dobrze ze idziemy w kierunku dochodu gwarantowanego dla najmniej zarabiajacych a nie odwrotnie [ Ostatnio edytowany przez: cris82 31-12-2021 09:58 ] |
sqlserver | Post #8 Ocena: 0 2021-12-31 10:46:47 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2021-12-30 14:13:04, xxxx1234 napisał(a): Daavid jak to mówi moja żona dla mnie świat jest czarno-biały, dla mnie benefit w postaci chorobowego 100% płatnego jest formą socjalizmu, którego nienawidzę uważam, że każdy człowiek powinien być odpowiedzialny sam za siebie, dlatego gdy w mojej poprzedniej pracy szef zgodził się dać mi podwyżkę w zamian za zlikwidowanie "benefitow" te pieniądze były odkładane na potencjalną chorobę. Co do ubezpieczenia na samochód spowodowałem w swoim życiu jedną stłuczkę, której całkowite koszty wynosiły 3500 funtów przeze całe swoje życie wydałem o wiele więcej pieniędzy na ubezpieczenie samochodu, gdyby można było ubezpieczenia za samochód nie płacić też bym nie płacił, a potencjalne szkody opłacał z własnej kieszeni, poza tym uważam, że gdyby ludzie musieli pokrywać szkody z własnej kieszeni na drogach było by o wiele bezpieczniej i było by to o wiele lepsze rozwiązanie niż fotoradary, nieoznakowane radiowozy i ograniczenia szybkości, potencjalne spowodowanie wypadku i wjechanie w jakieś Ferrari wiąże się z ogromnymi wydatkami było by to bardziej motywujące do ostrożnej jazdy niż policjanci wyskakujący z radarem z krzaków. Postępowe podejście, w Chinach tak to wyglada, ze osoba poszkodowana w wypadku jest na twoim utrzymaniu do czasu aż stanie na nogach. Efekt jest taki ze ludzie wracają samochodem przejechać klienta jeszcze kilka razy żeby mieć pewność ze nie będą mieli zbędnych kosztów. Podobnym mechanizmem kieruje się system zdrowotny w USA i efekt jest taki, ze to maszynka do mielenia klasy średniej, właśnie takich młodych gniewnych i pewnych siebie, którzy po złamaniu z przemieszczeniem zostają z milionowym rachunkiem moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2021-12-31 11:21:33 (3 lata temu) |
"właśnie takich młodych gniewnych i pewnych siebie"
ooooo oo.... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: cris82 31-12-2021 11:22 ] |
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2021-12-31 14:15:58 (3 lata temu) |
Cris jeśli ktoś jest baranem, który bierze kredyt na auto po to żeby się pokazać przed sąsiadem to właśnie dlatego ten świat wygląda jak wygląda. No niestety mamy w społeczeństwie 85% idiotow.
Idiotom zawsze wmówisz, że mamy pandemie, że szczepionki to jedyna droga do zbawienia itd... i że potrzebują miliony regulacji bo to wszystko jest dla ich dobra. Rządzący pracowali nad tym latami i jak widać udało się. |