Str 2 z 11 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
choraalicja |
Post #1 Ocena: 0 2021-12-27 21:26:33 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2020 Skąd: Londyn |
Cytat:
2021-12-27 12:17:39, krakn napisał(a):
Pracodowca ma prawo wezwać na rozmowę. Jeśli horoba jest długoterminowa. NHS ma prawo decyzji czy pacjenta zostawić na leczenie, czy przetransportować go do UK i tu kontynułować leczenie. Zresztą NHS "czasami" robi też manewr w drugą stronę, czyli kupuje bilety lotnicze dla chorego i jeszcze bilety tam i powrotne dla ew opieki dla niego. Co oznacza że wydają kilka tyś funtów, aby pozbyć się pacjenta z obcego kraju. Z tego co wiem, to takich biletów kupują nawet kilkanaście miesięcznie. Co do wypłaty councill i raveue też może wstrzymać wypłatę jeśli stwierdzą ze twój poza UK jest podejrzany , a jeśli nie wyjaśnisz sprawy. Uruchamiają procedurę odzyskiwania pieniędzy. I tutaj granice nie są problemem, bo od dawna funkcjonują międzynarodowi windykatorzy komorniczy i bez problemu z nawiązką odzyskują pieniądze na terenie całej europy. No chyba że nie masz nic poza 4 krzesłami.
Nie bede pobierala zadnych socjali. Chce tylko wywalczyc maksymalnie 2 miesiace sick'a oraz z 5 tygodni urlopu. Nie jestem jedynie pewna jak to dobrze rozegrac bo nigdy nie symulowalam. Moj pracodawca uwierzy w moja niedyspozycyjnosc poniewaz przez 3 lata byla lacznie chora z tydzien czasu i wypracowalam najwiecej nadgodzin w calej firmie...
|

|

|
|
|
gosian |
Post #2 Ocena: 0 2021-12-27 21:33:08 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
A to nie jest tak, że jak weźmiesz urlop, którego nie wypracujesz, bo już we firmie pracować nie będziesz, a mimo to zapłacili ci za niego, to nie będziesz musiała oddać tych pieniędzy?
Ludzie miesiącami chorują na depresję, ale nie wiem ile można jednorazowo wziąść takiego zwolnienia.
Myślę, że nie warto kombinować, bo może się to źle skończyć. Przekalkuj czy gra warta świeczki? Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
sqlserver |
Post #3 Ocena: 0 2021-12-27 21:51:16 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2021-12-27 21:23:22, choraalicja napisał(a):
Cytat:
2021-12-27 10:01:07, sqlserver napisał(a):
Zawsze możesz rozchorować się w Polsce a specyfika choroby może ci niepozwalający podróżować, korzonki, serce lub jakiś napad paniki albo złamanie
Interesujacy pomysl, w Polsce z pewnoscia byloby mi latwiej zalatwic jakis fejkowy "sick note". W kontrakcie wyczytalam ze potrzebny jest przetlumaczony "sick note" na angielski jezeli jest pobierany w innym kraju. W jaki sposob osobiscie przy tym pomysle bys to rozegral?
pozdrawiam
Nie rozgrywał bym, gra nie warta świeczki. Nie pali sie tez mostów za sobą nigdy nie wieszczy kiedyś tam nie będziesz chciała wrócić albo czy nie znajdziesz fajnej pracy w Polsce a oni zachodnim zwyczajem nie będą chcieli referencji z poprzedniego miejsca. Dodatkowo jeżeli chcesz wyjechać w jednym okresie finansowym to przez zwolnienie wejdziesz w następny, może mieć to wpływ na podatki w Polsce. Jeżeli masz 8 tygodni płatnego zwolnienia to raczej nie jest to podła prac, nie wiem czym się zajmujesz ale może jesteś w stanie współpracować z nimi zdalnie. Może zamiast ich skubać to warto się dogadać. Co do urlopu jeżeli go bierzesz z „dołu” to musisz się liczyć ze zwrotem pieniędzy. Nie widziałem tez ile masz okresu wypowiedzenia, to może być droga która warto iść. Ja mam np 6 miesięczny okres i u mnie w 90% stosują metodę zielonej łączki, czyli nie świadczysz pracy ale nie możesz podjąć następnej moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|

|
|
karjo1 |
Post #4 Ocena: 0 2021-12-27 22:07:35 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Alicja jest uroczym trolem, ktory za kazda bytnoscia na forum pyta wlasciwie o to samo.
Za kazdym razem chodzi o wyludzenie socjalu, chorobowego etc.
|

|

|
|
Maat17 |
Post #5 Ocena: 0 2021-12-27 22:36:33 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2021-12-27 22:07:35, karjo1 napisał(a):
Alicja jest uroczym trolem, ktory za kazda bytnoscia na forum pyta wlasciwie o to samo.
Fajnie ujete.
|

|

|
|
|
Richmond |
Post #6 Ocena: 0 2021-12-27 22:44:00 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2021-12-27 21:33:08, gosian napisał(a):
A to nie jest tak, że jak weźmiesz urlop, którego nie wypracujesz, bo już we firmie pracować nie będziesz, a mimo to zapłacili ci za niego, to nie będziesz musiała oddać tych pieniędzy?
Odliczą od ostatniej wypłaty urlop jeszcze niewypracowany. Carpe diem.
|

|

|
|
Maat17 |
Post #7 Ocena: 0 2021-12-27 23:04:36 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Koncem kwietnia bedzie przyslugiwalo 2.33 dnia prorated.
|

|

|
|
choraalicja |
Post #8 Ocena: 0 2021-12-28 07:46:06 (3 lata temu) |
Cytat:
2021-12-27 21:51:16, sqlserver napisał(a):
Cytat:
2021-12-27 21:23:22, choraalicja napisał(a):
Cytat:
2021-12-27 10:01:07, sqlserver napisał(a):
Zawsze możesz rozchorować się w Polsce a specyfika choroby może ci niepozwalający podróżować, korzonki, serce lub jakiś napad paniki albo złamanie
Interesujacy pomysl, w Polsce z pewnoscia byloby mi latwiej zalatwic jakis fejkowy "sick note". W kontrakcie wyczytalam ze potrzebny jest przetlumaczony "sick note" na angielski jezeli jest pobierany w innym kraju. W jaki sposob osobiscie przy tym pomysle bys to rozegral?
pozdrawiam
Nie rozgrywał bym, gra nie warta świeczki. Nie pali sie tez mostów za sobą nigdy nie wieszczy kiedyś tam nie będziesz chciała wrócić albo czy nie znajdziesz fajnej pracy w Polsce a oni zachodnim zwyczajem nie będą chcieli referencji z poprzedniego miejsca. Dodatkowo jeżeli chcesz wyjechać w jednym okresie finansowym to przez zwolnienie wejdziesz w następny, może mieć to wpływ na podatki w Polsce. Jeżeli masz 8 tygodni płatnego zwolnienia to raczej nie jest to podła prac, nie wiem czym się zajmujesz ale może jesteś w stanie współpracować z nimi zdalnie. Może zamiast ich skubać to warto się dogadać. Co do urlopu jeżeli go bierzesz z „dołu” to musisz się liczyć ze zwrotem pieniędzy. Nie widziałem tez ile masz okresu wypowiedzenia, to może być droga która warto iść. Ja mam np 6 miesięczny okres i u mnie w 90% stosują metodę zielonej łączki, czyli nie świadczysz pracy ale nie możesz podjąć następnej
Miesiac wypowiedzenia, podla praca, nie zamierzam pracowac wiecej w Polsce ani w UK. Zostalo mi niewiele lat efektywnego zycia przez moja chorobe (cukrzyca typu 1).
Uparlam sie na swoj plan i liczylam ze ktos mi podpowie jak to rozegrac i na co zachorowac. Dziekuje Tobie mimo wszystko za te wyjasnienia.
|

|

|
|
choraalicja |
Post #9 Ocena: 0 2021-12-28 07:49:15 (3 lata temu) |
Cytat:
2021-12-27 22:07:35, karjo1 napisał(a):
Uroczym trollem ktory choruje na cukrzyce typu 1 (genetyczna) i mimo to ma instagramowa forme dzieki wieloletnim treningom na silowni. Ten troll staral sie z rok temu o przyznanie zasilku PIP na cukrzyce ale niestety go nie otrzymal. Reasumujac, przez ponad 3 lata wypracowalam tysiace godzin i setki nadgodzin, nie uzywajac zadnych socjali. Prosze mnie przeprosic zatem, i przyczepic sie do samotnych matek ciagnacych socjale (dzieci nie rodza sie jak cukrzyca typu 1, tylko przez rozkladanie nog.) Nie chce placic na nie.
nie pozdrawiam.
|

|

|
|
gosian |
Post #10 Ocena: 0 2021-12-28 09:03:26 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Zostalo mi niewiele lat efektywnego zycia przez moja chorobe (cukrzyca typu 1).
Bardzo cie proszę nie dramatyzuj z tą cukrzycą. Jeżeli dbasz o siebie, dobrze się odżywiasz a z tego co piszesz jesteś aktywna fizyczna, to akurat z cukrzycą typu 1 możesz dożyć późnej starości. Trzeba z chorobą się zaprzyjaźnić a nie użalać. Bo cukrzyca jest w pełni do opanowania.. Zdrowia życzę..
A kombinatorstwo zawsze powraca do człowieka w innej formie. Nie warto Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|