MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak brac pieniadze bedac zdrowym ?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

choraalicja

Post #1 Ocena: 0

2021-12-27 05:09:38 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Z nami od: 29-01-2020

Witam,

Kontrowersyjny tytul watku, lecz chcialabym prosic o pomoc i doradzenie mi bardziej obytych i doswiadczonych osob. Ponizej postaram sie opisac moja sytuacje i na czym mi zalezy.

Opis sytuacji:

Pracuje ponad 3 lata na kontrakcie fulltime w pewnej firmie w UK. Po rozpoczeciu nowego roku podatkowego (2022 kwiecien) chcialabym juz zjechac na stale do Polski. W kwietniu 2022 bede miala do wykorzytania 6 tygodni platnego urlopu. Od marca 2022 bede miala do wykorzystania rowniez 8 tygodni w pelni platnego chorobowego.

Chcialabym sie poradzic czy i jak to rozegrac abym mogla zawinac sie do Polski powiedzmy w maju 2022 na urlop, a od marca 2022 zasymulowac jakas chorobe, aby wykorzystac te 2 miesiace, abym byla chora az dojdzie data w maju mojego urlopu. Sick+urlop w mojej firmie sie nie wykluczaja i moga byc ze soba polaczone. W najlepszym wypadku moglabym dostac "za darmo" wyplate za 3 miesiace. Czy da sie taki plan jakos zrealizowac, czy da sie zachorowac i poleciec do Polski i tam siedziec przez 2 miesiace+1 miesiac urlopu aby pracodawca nie mial problemow, czy te sicki trzeba jakos ogarnac przebywajac w UK. Jaka chorobe wymyslic, jak ja argumentowac u GP itp.

Od 3 lat bylam doskonalym pracownikiem, ale mam juz dosc UK i chce wyjechac, zabierajac ze soba to co mi sie wedlug prawa pracy nalezy. Sicki+urlop.

Jezeli niezrozumiale opisalam sytuacje to prosze pisac, wyjasnie. Dziekuje slicznie z gory wszystkim za pomoc.:-*

[ Ostatnio edytowany przez: choraalicja 27-12-2021 05:10 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

daavid

Post #2 Ocena: 0

2021-12-27 07:25:08 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Chcesz oszukać pracodawcę. Jak będzie chciał to do tego dojdzie, aczkolwiek znam przypadki gdzie ludzie tak właśnie robili a w firmie wszyscy domyślali się o co chodzi i nikomu nie chciało się dochodzić prawdy. Musiałabyś chorować na coś co będzie wiązać się z dłuższym chorobowym. Zazwyczaj GP daje chorobowe na dwa, trzy lub cztery tygodnie. Jak będziesz w Polsce to ciężko dostarczyć sick note, aczkolwiek teraz wszystko jest na telefon, więc może się da. Pracodawca może też wzywać na taki rodzaj konsultacji, u mnie potrafią po paru dniach chorobowego, co ponoć jest kontrowersyjne, ale tak robią, szczególnie np. przed świętami. Rób jak uważasz, nie będę tutaj prawił morałów, ja bym tak nie zrobił bo to oszustwo a jeśli uważasz, że masz duży przywilej jeśli chodzi o te dwa miesiące to też jesteś w błędzie bo np. mi płacą 100% za 6 miesięcy chorobowego.
Prawdopodobnie jesteś też w błędzie jeśli chodzi o urlop. Cały należy Ci się tylko wtedy gdybyś chciała wkorzystać stary urlop i okres rozliczeniowy kończył by się w kwietniu. Jeśli zaczyna Ci się w kwietniu i byś chciała chorować od tego kwietnia, np. dwa miesiące to należy Ci się tylko część tego urlopu, właśnie za dwa miesiące wg wzoru: ilość dni które się należą na rok x 1/6

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-12-2021 07:29 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2021-12-27 10:01:07 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Zawsze możesz rozchorować się w Polsce a specyfika choroby może ci niepozwalający podróżować, korzonki, serce lub jakiś napad paniki albo złamanie
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

krakn

Post #4 Ocena: 0

2021-12-27 12:17:39 (3 lata temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Pracodowca ma prawo wezwać na rozmowę. Jeśli horoba jest długoterminowa. NHS ma prawo decyzji czy pacjenta zostawić na leczenie, czy przetransportować go do UK i tu kontynułować leczenie. Zresztą NHS "czasami" robi też manewr w drugą stronę, czyli kupuje bilety lotnicze dla chorego i jeszcze bilety tam i powrotne dla ew opieki dla niego. Co oznacza że wydają kilka tyś funtów, aby pozbyć się pacjenta z obcego kraju. Z tego co wiem, to takich biletów kupują nawet kilkanaście miesięcznie. Co do wypłaty councill i raveue też może wstrzymać wypłatę jeśli stwierdzą ze twój poza UK jest podejrzany , a jeśli nie wyjaśnisz sprawy. Uruchamiają procedurę odzyskiwania pieniędzy. I tutaj granice nie są problemem, bo od dawna funkcjonują międzynarodowi windykatorzy komorniczy i bez problemu z nawiązką odzyskują pieniądze na terenie całej europy. No chyba że nie masz nic poza 4 krzesłami.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWWNumer AIM

daavid

Post #5 Ocena: 0

2021-12-27 12:47:54 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Bez przesady. To tylko parę tygodni chorobowego, nikt z NHS nie będzie stawać na głowie. Najszybciej to pracodawca może chcieć wysłać do "swojego lekarza" a więc tego który jest powiązany z ubezpieczycielem firmy.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Emeryt56

Post #6 Ocena: 0

2021-12-27 16:14:25 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

To chyba prowokacja.... z tym pytaniem o poradę :
"Jak brac pieniadze bedac zdrowym ?"

Temat zastępczy ?
Miejmy chociaż odrobinę przyzwoitości.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

krakn

Post #7 Ocena: 0

2021-12-27 21:01:29 (3 lata temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2021-12-27 12:47:54, daavid napisał(a):
Bez przesady. To tylko parę tygodni chorobowego, nikt z NHS nie będzie stawać na głowie. Najszybciej to pracodawca może chcieć wysłać do "swojego lekarza" a więc tego który jest powiązany z ubezpieczycielem firmy.

To zależy co wymyśli. Znam przypadek gdzie ktoś chciał się leczyć w PL, na koszt NHS, NHS odmówiło, bo każde leczenie poza emergency, musi być zaakceptowane przez NHS. Odmówili zapłaty i kazali wracać albo leczyć się za swoje. Tam generalnie była ściema i dojenie benefitów i życie za nie w PL. Do puki była unia to się slizgali, ale po wyjściu z uni zaciskają ponownie pasa jeszcze mocniej. Dlatego napisałem, że można przesadzić z symulacją :) Natomiast jeśli pobierze jakiekolwiek pieniądze związane z pomocą socjalną i pracodawca zgłosi, że coś jest nie tak, a bywa że tak robią to będzie miał pytania. Kolejna sprawa, każdy pracodawca nie jest głupi i wie że zdarzają się nagłe zachorowania w okresach świątecznych i urlopowych. I o ile ma częściowo związane ręce, to po prostu takiego pracownika ustawia się na początku kolejki do zwolnienia gdy tylko znajdzie się jakiś powód.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

krakn

Post #8 Ocena: 0

2021-12-27 21:03:09 (3 lata temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2021-12-27 16:14:25, Emeryt56 napisał(a):
To chyba prowokacja.... z tym pytaniem o poradę :
"Jak brac pieniadze bedac zdrowym ?"

Temat zastępczy ?
Miejmy chociaż odrobinę przyzwoitości.

żebyś ty wiedział ilu jest symulantów i jak cholernie destabilizują niemal każdą firmę....
oczywiście może być to troling. Ale już mnie nic nie dziwi.*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

choraalicja

Post #9 Ocena: 0

2021-12-27 21:19:24 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Cytat:

2021-12-27 07:25:08, daavid napisał(a):
Chcesz oszukać pracodawcę. Jak będzie chciał to do tego dojdzie, aczkolwiek znam przypadki gdzie ludzie tak właśnie robili a w firmie wszyscy domyślali się o co chodzi i nikomu nie chciało się dochodzić prawdy. Musiałabyś chorować na coś co będzie wiązać się z dłuższym chorobowym. Zazwyczaj GP daje chorobowe na dwa, trzy lub cztery tygodnie. Jak będziesz w Polsce to ciężko dostarczyć sick note, aczkolwiek teraz wszystko jest na telefon, więc może się da. Pracodawca może też wzywać na taki rodzaj konsultacji, u mnie potrafią po paru dniach chorobowego, co ponoć jest kontrowersyjne, ale tak robią, szczególnie np. przed świętami. Rób jak uważasz, nie będę tutaj prawił morałów, ja bym tak nie zrobił bo to oszustwo a jeśli uważasz, że masz duży przywilej jeśli chodzi o te dwa miesiące to też jesteś w błędzie bo np. mi płacą 100% za 6 miesięcy chorobowego.
Prawdopodobnie jesteś też w błędzie jeśli chodzi o urlop. Cały należy Ci się tylko wtedy gdybyś chciała wkorzystać stary urlop i okres rozliczeniowy kończył by się w kwietniu. Jeśli zaczyna Ci się w kwietniu i byś chciała chorować od tego kwietnia, np. dwa miesiące to należy Ci się tylko część tego urlopu, właśnie za dwa miesiące wg wzoru: ilość dni które się należą na rok x 1/6

[ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 27-12-2021 07:29 ]

Dzieki za opinie, u nas urlop w nowym roku kalendarzowym daja do przodu, dopiero potem go wypracowujemy. Mozna wykorzystac caly urlop w kwietniu/maju - zaplaca, a potem kolejne 10 miesiecy pracowac bez zadnych urlopow.

Jezeli zdecyduje sie koczowac na sicku w UK przez te 2 miesiace, jaka choroba, dolegliwosc moze byc dobrym pomyslem ? Na miesiac czasu prawdopodobnie "bol plecow" moglby byc dobry. Moja znajoma mowila mi ze pare tygodni temu przez kontakt telefoniczny z GP zalatwila sobie sick note na "back pain" i pytali sie jej na ile czasu portrzebuje, odpowiedziala ze na 2 tygodnie. Co gdybym ja byla w takiej samej sytuacjii i odpowiedziala ze potrzebuje na 2 miesiace?

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

choraalicja

Post #10 Ocena: 0

2021-12-27 21:23:22 (3 lata temu)

choraalicja

Kobieta

Cytat:

2021-12-27 10:01:07, sqlserver napisał(a):
Zawsze możesz rozchorować się w Polsce a specyfika choroby może ci niepozwalający podróżować, korzonki, serce lub jakiś napad paniki albo złamanie

Interesujacy pomysl, w Polsce z pewnoscia byloby mi latwiej zalatwic jakis fejkowy "sick note". W kontrakcie wyczytalam ze potrzebny jest przetlumaczony "sick note" na angielski jezeli jest pobierany w innym kraju. W jaki sposob osobiscie przy tym pomysle bys to rozegral?

pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,