|
---|---|
Adisky | Post #1 Ocena: 0 2021-09-06 13:23:32 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-11-2014 Skąd: Anglia |
Witam.
Zwracam się do Was o pomoc w ocenie mojej obecnej sytuacji w pracy. Od marca pracuje w małym biurze. Nasz team liczy łącznie około 10 osób. Dwa tygodnie po mnie przyjęła się do pracy Angielka - ta sama praca, pozycja, obydwoje dostaliśmy na start £10 PH. Przez całe 3 miesiące okresu próbnego nie usłyszałem żadnych zastrzeżeń odnośnie pracy, która wykonuję, nie były wobec mnie przeprowadzone żadne dyscyplinarne procedury, pomagałem pokrywać luki w grafiku - generalnie dano mi odczuć, że są ze mnie zadowoleni. Po 3 miesiącach dostałem stały kontrakt na czas nieokreślony i list pochwalający moje zaangażowanie i profesjonalizm. Koleżanka, która przyjęła się 2 tygodnie po mnie dostała taki sam list z jedną linijką więcej - Twoja stawka została w podziękowaniu podniesiona o 0.50. Pomyslalem,ze pewnie po prostu zapomnieli, więc postanowiłem poczekać 3 miesiące i w międzyczasie potrzebowaliśmy osoby do pracy, więc załatwiłem pracę dla kumpla. Przyjmował się w podobnym czasie co drugi chłopak - kolega tej Angielki. Anglik dostał £10 PH na start, a mój kolega £9.50. Dziś dowiedziałem się, że właściciel planuje zmianę trybu pracy. Postanowił skonsultować się z Anglikiem, który ze mną pracuje (jego biurko jest jakieś 5 metrów od mojego), a moje zdanie oczywiście go nie interesuje. Jestem ostatnia osoba, która gra rasist card, ale czuję się zwyczajnie dyskryminowany i uważam, że to nie jest w porządku. Co uważacie? Co radzicie? Pozdrawiam |
Adisky | Post #2 Ocena: 0 2021-09-06 13:26:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-11-2014 Skąd: Anglia |
Dodam, że nie mam zdjęcia jej listu, ale widziałem to na własne oczy. Chciała zakryć przede mną te dodatkowa linijkę, ale gdy rozmawiała przez telefon chciałem porównać treść naszych listów i ją odkryłem, co wprawiło ją w wyraźne zaklopotanie. Dodam, że jest to osoba, która mówiąc wprost maksymalnie wchodzi w tyłek szefostwu i na wypadek jakiekolwiek sporu raczej weźmie stronę firmy.
|
Blamestorm | Post #3 Ocena: 0 2021-09-06 14:11:25 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
A nie myslqles po prostu is do HR i zwyczajnie zapytac?
If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years
We’re trying a new technique.
We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works.
PLEASE WAKE UP,
We miss you.
|
tesstickle | Post #4 Ocena: +1 2021-09-06 14:56:01 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-09-06 14:11:25, Blamestorm napisał(a): A nie myslqles po prostu is do HR i zwyczajnie zapytac? ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
PannaZMokraGlow | Post #5 Ocena: 0 2021-09-06 15:19:02 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Moim skromnym zdaniem za zagladanie bez pozwolenia w dokumenty wspolpracownicy nikt Ci nie podziekuje. Rowniez w ewentualnym trybunale, tym chcesz sie podpierac?
Wedlug mnie, szukaj innej pracy. |
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: 0 2021-09-06 16:05:07 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Nie jest nielegalne placenie roznym pracownikom roznych stawek za te sama prace. Przyznanie, ze bez pozwolenia ogladales czyjes dokumenty, jest ryzykowne. Spisz sobie liste swoich osiagniec w tej pracy, co robisz dobrze, na ile polepszyles funkcjonowanie firmy. Umow sie na spotkanie z szefostwem i popros o podwyzke , zaproponuj 0.50 funta na godzine. Jesli sie zgodza, super. Jesli nie, szukaj innej pracy. I badz kulturalny. Dobre referencje sie przydaja.
|
Wielim | Post #7 Ocena: 0 2021-09-06 16:19:04 (4 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Turefu ma rację, zależy tez gdzie mieszkasz , jak na południu czy w okolicach Londynu a tym bardziej samym Londynie to stawka szału nie robi a znaleźć można podobne oferty z lepszym wynagrodzeniem
|
violettaphotogr | Post #8 Ocena: 0 2021-09-06 16:29:31 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Cytat: 2021-09-06 13:23:32, Adisky napisał(a): Koleżanka, która przyjęła się 2 tygodnie po mnie dostała taki sam list z jedną linijką więcej - Twoja stawka została w podziękowaniu podniesiona o 0.50. Co uważacie? Co radzicie? Pozdrawiam W sumie to nie wiesz, za co jej dziekuja ta podwyzka... ![]() #Violujemy
|
Blamestorm | Post #9 Ocena: 0 2021-09-06 18:17:27 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
No wiadomo zeby nie mowic ze sie widzialo czyjs list, tyle ze jesli ktos sie Sam przyznal, to juz inna historia, I takie rozmowy sa legalne.
Thanks to the Equality Act of 2010. Wlasnie po to zeby nie bylo takich sytuacji. If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years
We’re trying a new technique.
We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works.
PLEASE WAKE UP,
We miss you.
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2021-09-06 19:23:07 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Moja koleznka w Pl
Jest dyrektorem w jakiejs tam niezlej niby firmie. Mowi, ze dopiero jak juz na tym stolku pracowala, to sie dowiedziala, ze jej poprzednicy na tym samym stanowisku ( faceci) zarabii wiecej. Pytalam czy mieli jakies wyzsze kwalifikacje, doswiadczenie, kompetencje, cos. Ponoc nie. Po prostu, ot. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|