Str 6 z 11 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2021-06-22 09:04:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
ale to sa brytyjczycy ? czy z innych krajow? to tylko dowdzi ze kazdy woli u siebie pod warunkiem ze zyjemy w normalnym kraju
jak sie przezylo 30lat w pl to inny kraj nigdy nie bedzie "u siebie" |
Wembley27 | Post #2 Ocena: 0 2021-06-22 09:11:27 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Moj syn nie widzi innego kraju niż Anglia
On tutaj zostanie I tutaj będzie żył Ja (zobaczymy ) czy zdrowie pozwoli Wyjechać na odludzie |
sqlserver | Post #3 Ocena: 0 2021-06-22 09:13:19 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
ja mam przyjemność rozmawiać z duża ilością starszych ludzi w saunie
![]() i okazuje się ze co najmniej polowa z nich nie urodziła się w Anglii, wielu jest z krajów komunistycznych, Polski, Bułgarii czy Czech i zostali tu (albo ich rodzice) po wojnie ale i Holandii, Niemiec czy Irlandii. Nawet jak ktoś jest rodowitym Anglikiem to z zupełnie innej części kraju Wielu z nas nie widzi już innego kraju niż Anglia tylko sobie z tego sprawy nie zdaje, dlatego dużo ludzi wróciło do Polski i potem z powrotem tu moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Turefu | Post #4 Ocena: 0 2021-06-22 09:13:50 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Zdecydowanie tak Sqlserver. 83letnia ciocia meza chodzi co tydzien na brydza, sasiadka w podobnym wieku narzeka, ze przez ten lockdown nie moze pojechac na coroczna wycieczke autobusowa do Irlandii. Kafejki pelne od rana, klientela w takim przedziale wiekowym. Tutaj mit glodujacego emeryta to tylko mit. A tutaj nie mowie o jakiejs rodowej, angielskiej arystokracji, tylko o zwyklych ludziach. I tak, mowie tu o rodowitych Anglikach. Kiedys ustalilam przodkow malzonka. Zyli w tej okolicy od dziewieciu pokolen. Nic dziwnego, ze mu sie nie chce przeprowadzac.
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2021-06-22 09:15:03 (4 lata temu) |
czyli opuscisz go
ale spoko bedzie cie odwiedzac ogolnie to kiepska opcja co innego gdyby to byla jego decyzja o wyjezdzie a tak zostanie sam jak palec bo tobie sie marza kury na polskiej wsi... nie mozesz tego zrobic dlatego powroty maksymalnie do 10 roku zycia zamim dziecko sie zakorzeni trzeba pielegnowac wiez z Polska zauroczyc nia dziecko w innym wypadku dziecko stracone ja widzialem lodowke takiego zwyklego czlowieka na emeryturze pewnie ze mozesz sobie isc na bingo albo pojechac za darmo autobusen woww!!! : )) ale te wszystkie produkty w sklepach typu ala szynki za funta sa wlasnie dla nich [ Ostatnio edytowany przez: cris82 22-06-2021 09:17 ] |
|
|
sqlserver | Post #6 Ocena: 0 2021-06-22 09:21:08 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-06-22 09:13:50, Turefu napisał(a): Zdecydowanie tak Sqlserver. 83letnia ciocia meza chodzi co tydzien na brydza, sasiadka w podobnym wieku narzeka, ze przez ten lockdown nie moze pojechac na coroczna wycieczke autobusowa do Irlandii. Kafejki pelne od rana, klientela w takim przedziale wiekowym. Tutaj mit glodujacego emeryta to tylko mit. A tutaj nie mowie o jakiejs rodowej, angielskiej arystokracji, tylko o zwyklych ludziach. Inna sprawa jest taka, ze my jesteśmy wychowani na wrogów dla siebie (spuścizna komunizmu) a oni są serdeczni i przyjaźni i maja dar życia społecznego. Tu rodzice potrafią się zorganizować i samemu stworzyć klub piłkarski na trawniku. Starsi ludzie spotykają się na lakach w moim mieście i siedząc na turystycznych krzesełkach czytają literaturę czy wiersze albo słuchają śpiewającej starszej pani. W Polsce jedyna podobna możliwość daje kościół i to jest jego silą oraz nieliczne domy kultury które są dla jednostek moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2021-06-22 09:24:37 (4 lata temu) |
to twoje wyobrazenie przeciez bylo kilka wpisow wczesniej chyba w innym watku gdzie uzytkownicy opisywali podobne aktywnosci w Polsce
wy macie jakies stereotypowe myslenie o emerytach ida na emeryture i umieraja w bujanych fotelach przed tv ogladajac rydzyka hehe : ) [ Ostatnio edytowany przez: cris82 22-06-2021 09:25 ] |
sqlserver | Post #8 Ocena: 0 2021-06-22 09:25:11 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-06-22 09:15:03, cris82 napisał(a): ale te wszystkie produkty w sklepach typu ala szynki za funta sa wlasnie dla nich [ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 22-06-2021 09:17 ] co ty opowiadasz, angielscy emeryci to najbogatsza grupa społeczna w uk, maja dobre emerytury, wszystko praktycznie za darmo i większość z nich wygrała na bumie mieszkaniowym W mojej miejscowości jak jest otwarty dzień i oglądanie domu na sprzedaż to wygląda to jak wycieczka z domu starców zresztą widać to na wszystkich wycieczkach czy zakupach ze nawet 40 letni Anglicy wisza na portfelach tych dziadków moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
Wembley27 | Post #9 Ocena: 0 2021-06-22 09:26:06 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cris
A wiesz co to jest samodzielnie życie Przeciez skończy szkoly pojdzie do pracy Duzy juz będzie Da rade bez rodziców Jest obrotny da rade Juz to pisalam Mi jak rodzina umarła To nic nie zostawiła Musialam sama dać radę Bez mieszkania Bez pieniedzy To dopiero Samodzielnosc Nie przesadzajmy trzeba kiedys pępowinę odciąć |
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2021-06-22 09:31:42 (4 lata temu) |
mi to mi tamto bo ja tak mialam to ktos inny tez nie musi miec lzej
nie chodzi o rzeczy i pieniadze tylko wsparcie bliskiej osoby rosol z rodzicem w niedzielne popoludnie moglbym zostawic corke pod warunkiem ze mialaby juz meza najlepiej dzieci nie bylaby sama wtedy zauwazyliscie ze wspolpracownicy niechetnie moeia o takich tematach jak emerytury w uk? chcialbym sie czegos dowiedziec wiecej bo od kogo jak nie od ludzi a to jakis temat tabu wprowadza w zaklopotanie moze wstyd |