MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obowiązek noszenia maski

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 22 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 21 | 22 | 23 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

Str 22 z 64

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2020-10-06 20:21:31 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
nie rozumiem czemu teraz mam chronic osoby chore a mam tego nie robic przy kazdej nastepnej grypie, ktora jest tak samo a moze bardziej niebezpieczna dla wymienionych wyzej osob. 

Nie tylko w tej, ale wielu innych wypowiedziach na forum ostatnio mam wrażenie, że nie wiele osób miało kiedykolwiek styczność z grypa, nie przeziębieniem, nie zapaleniem gardła, etc, ale grypa. Kto powiedział, ze przy grypie nie trzeba chronic? Dwa lata temu moj maz mial grype zdiagnozowana, był przyjety do szpitala z innego powodu, ale okazalo sie jeszcze ze do tego mial grype. Natychmiast izolowano go, nie mozna bylo bez masek i ochronnych ubran do niego wchodzic. Wszystkie ubrania, reczniki szly do prania osobno w specjalnym worku, zaklejonym. Odwiedzin nie mial oprócz mnie nie i to po zezweniu lekarza, i w odpowiednim ochronnym ubraniu. Kazdy z dyzuru szpitalnego musial zakladac maske i specjalne fartuchy. Wejscie do jego sali bylo obstawione parawanem, zeby nikt nie podchodzil za blisko, i zeby pielegniarki i lekarz mieli miejsce do "rozpakowania" sie po wizycie.

Jak ktoś pisze, ze przy grypie nie ma takiego nacisku na ochrone, to mam wrazenie, ze o katarze raczej mowi, chociaż i przy katarze wypadałoby oszczędzić innym zarazek.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Misia13

Post #2 Ocena: 0

2020-10-06 20:34:44 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Ada... czy maz ma colonised MRSA?

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #3 Ocena: 0

2020-10-06 20:43:57 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-10-06 20:17:05, galadriel napisał(a):
Wy tu smiechy- chichy, a u mnie zis kolege wyslano do domu z pracy do domu i musial sie rpzetestowac. Wyniki beda za do 48h, i teraz co jesli bedzie covid pozytywy? Wszystkich nas wysla na przymusowe testy i samoizolacje? A jesli wynik bedzie negatywny, to wroci do pracy, kaszlacy, prychajacy, spocony i czerwony od goraczki, bo to np grypa nie covid, ale zostac w domy nie musi wiec bedzie nas wszystkich zarazal?

Jeszcze wczoraj mu kazalam zmienic maske, bo w ta sama kaszlal, kichal caly dzien, wiec mokra i brudna siedlisko diabli wiedza czego. No to zmienil z komentem, ze sie czepiam. Tak pzoa tym, gdyby to zalezalo ode mnie, to bym go wyslala do domu juz w zeszlym tygodniu jak sie obajawy nasilily (a w tym mu sie pogorszylo i nie mogl juz ukryc). Szczesliwie dzis managerowie DWP sie doczepili, wiec juz sie nei mogl wymigac. To jest chamstwo przylazic do pracy w takim stanie, chyba specjalnie zzeby wszytkich pozarazac.

Mialam podobnie w pracy... u mnie poogladali kamery... kto gdzie byl, Jak daleko od siebie, czy mieli maseczki... reszta w domu. Ci bez maseczek beda miec problemy... od HR. :-(

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #4 Ocena: 0

2020-10-06 20:44:02 (5 lat temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

Wy tu smiechy- chichy, a u mnie zis kolege wyslano do domu z pracy do domu i musial sie rpzetestowac. Wyniki beda za do 48h, i teraz co jesli bedzie covid pozytywy? Wszystkich nas wysla na przymusowe testy i samoizolacje? A jesli wynik bedzie negatywny, to wroci do pracy, kaszlacy, prychajacy, spocony i czerwony od goraczki, bo to np grypa nie covid, ale zostac w domy nie musi wiec bedzie nas wszystkich zarazal?

Jeszcze wczoraj mu kazalam zmienic maske, bo w ta sama kaszlal, kichal caly dzien, wiec mokra i brudna siedlisko diabli wiedza czego. No to zmienil z komentem, ze sie czepiam. Tak pzoa tym, gdyby to zalezalo ode mnie, to bym go wyslala do domu juz w zeszlym tygodniu jak sie obajawy nasilily (a w tym mu sie pogorszylo i nie mogl juz ukryc). Szczesliwie dzis managerowie DWP sie doczepili, wiec juz sie nei mogl wymigac. To jest chamstwo przylazic do pracy w takim stanie, chyba specjalnie zzeby wszytkich pozarazac.

Gal jesli kolega test ma pozytywny to wysla was wszystkich na kwarantanne ale jesli nie bedziesz miala objawow to w tej chwili na tylko na 7 dni, nie na 14. Testow wam nie zrobia w ramach NHS, zmienilo sie zarzadzenie, nie przysluguja jesli sie nie ma objawow (nie dotyczy pracownikow sluzb medycznych, szkolnictwa,opieki spolecznej, jednostek naglego reagowania itd). Chyba, ze sie lapiesz w nowe wytyczne albo wasza firma ma wewnetrzne regulacje i je zleca w takich sytuacjach (oczywiscie wtedy za nie placi).
I tak, jesli kolega wytestuje negatywnie to wraca do pracy- nawet na ostanich nogach i nawet jak to wyglada na gruzlice lub Ebole :) Po prostu jest wesolo.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2020-10-06 20:45:48 (5 lat temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Przepraszam Ada ale mysle ze zdiagnozowano go bo trafil do szpitala. Z czystej ciekawosci, jak diagnozuje grype lekarz GP? Zapewniam Cie, ze nie kazdy zostaje w domu z grypa. Widzialam nawet cudakow co z ropna angina przychodzili do pracy. A wymagac od czlowieka, ktoremu nie placi sie za izolacje z powodu kataru aby zostal w domu to czysta kpina. Niejednokrotnie juz pisalam na tym forum, ze 100% chorobowego zalatwiloby sprawe ale nikt nie ma w tym interesu. Widocznie rzadzacym wcale nie zalezy na kontroli wirusa.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Jurny_Jurek

Post #6 Ocena: 0

2020-10-06 20:55:54 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

A jak zdiagnozować grypę? Co smark z nosa to do lekarza i zwolnienie? Przecież rocznie choruje tyle ludzi na grypę, że pracodawcy mieliby duży problem. A nieobecnosc w szkolach bylaby skyrocket.

Dziwne bo jak moja córka pare lat temu była w szpitalu to zdiagnozowano grype na przyjeciu i czekała dodatkowe 3 dni na sali. Z 5 innymi. Żadnych ceregieli w maski i kombinezony, normalne odwiedziny jak i pozostalych. Szpital uniwersytecki, może nie wiedzieli co robia albo uznali, ze skoro nie jest groźna dla małej to i nie jest dla innych?

Choc przyznam racje - jak chcesz byc chory to idz do przychodni albo na A&E.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2020-10-06 22:08:54 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Przed chwila grypa była groźna, teraz już mozna z grypa do pracy. Nie sposób sie nie zgodzić, że odpowiednio opłacone chorobowe pomogłoby.
Ada

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2020-10-07 14:00:36 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Czy to nie są regulacje, które są zawarte w kontrakcie...? Zatem rzecz dotyczy relacji pomiędzy pracownikiem, a pracodawcą. Przy okazji prezentuje się nędza brytyjskiego 'prawa pracy'. Celowo ujęte w cudzysłów.
Prawdopodobnie po zakończeniu okresu przejściowego (dot. Brexitu) prawa pracownicze będą zmierzały w kierunku wzorców zza Oceanu. Mniej będą przypominały zaś standardy europejskie.

Cokolwiek nie mówić o prawach pracowniczych w poszczególnych krajach Unii, to nie powinno być przyzwolenia, aby człowiek chory przychodził do pracy - jakakolwiek nie byłaby to praca - w obawie przed spotkaniami dyscyplinarnymi i potencjalnym zwolnieniem.
Nie ma znaczenia czy ze względu na anginę, grypę, świnkę czy podejrzenia Covid 19...

W tym miejscu rozpocząłem pisanie o sytuacji na rynku pracy. Na temat zwolnień, redukcji i obaw o przyszłość. Skasowałem treść, bo byłoby zbyt wiele i zbyt przygnębiająco. Zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie skutki pandemii sumują się ze skutkami Brexitu... . Cóż, jedynie mogę wspomnieć, że Partia Konserwatywna wygrała w cuglach niedawne wybory do Izby Gmin (grudzień 2019). Stąd obywatele UK mają takie rządy, jakich chcieli. Pora na refleksję przyszła może szybko, ale kolejne wybory w 2024.

Do góry stronyOffline

Unre4L

Post #9 Ocena: 0

2020-10-07 15:12:30 (5 lat temu)

Unre4L

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-03-2020

Kanonier30 :) Dokładnie niektórzy forumowicze i 99% anglików :) zobaczą co to znaczy znów pustka na półkach od Grudnia ;D . A wy nie panikujcie większość z was z tego co tu pisała ma miękkie dupy , jestesmy z Polski dla kogo to jest problem jeść 2 tyg ziemniaki z jajkami sadzonymi i cebulką a na śniadanie owsianka. ? Zapytajcie babcie i dziadków a nawet niektórych rodziców ... :)

Do góry stronyOffline

ruuuda

Post #10 Ocena: 0

2020-10-07 19:50:13 (5 lat temu)

ruuuda

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Cytat:

2020-10-06 20:44:02, dominikana36 napisał(a):
Cytat:

Gal jesli kolega test ma pozytywny to wysla was wszystkich na kwarantanne ale jesli nie bedziesz miala objawow to w tej chwili na tylko na 7 dni, nie na 14. Testow wam nie zrobia w ramach NHS, zmienilo sie zarzadzenie, nie przysluguja jesli sie nie ma objawow (nie dotyczy pracownikow sluzb medycznych, szkolnictwa,opieki spolecznej, jednostek naglego reagowania itd). Chyba, ze sie lapiesz w nowe wytyczne albo wasza firma ma wewnetrzne regulacje i je zleca w takich sytuacjach (oczywiscie wtedy za nie placi).
I tak, jesli kolega wytestuje negatywnie to wraca do pracy- nawet na ostanich nogach i nawet jak to wyglada na gruzlice lub Ebole :) Po prostu jest wesolo.

Syn ostatnio byl na 10 dniowej kwarantannie/izolacji bo jeden z uczniow SF byl chory . Bez testow i lekarza diagnoza covid . Chlopak podejrzewam mial tylko grype . Nikt niesprawdzal czy mlody siedzi w domu i czy my mamy "osobny pokoj dla niego w razie "W" . Dziwne to dlamnie bo chyba powinien ktos to sprawdzac , prawda ?
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Strona 22 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 21 | 22 | 23 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,