Cytat:
2020-09-30 13:02:49, Adacymru napisał(a):
Ty nie zakladaj, broń prawa zarażenia sie, broń prawa wrażliwej na potencjalne skutki wirusa do doswiadczenia respiratora, a nawet smierci. Nie broni ci nikt udawac, ze jestes zolniony z noszenia maski, twoje sumienie. Ja bronić bede mojego prawa do chronienia mi bliskich osob przed zarazeniem, przed przedwczesną żałobą.
Jak wytlumaczyc dziecku, zeby nie dotykalo I nie lizalo klamek? W ten sam sposob Jak tlumaczysz inne niebezpieczenstwa, chyba ze jestes zwolnennikiem prawa dziecka do doswoadczenia wszelkiego niebezpieczenstwa na sobie.
Powtórzę, przed Covid19 tez zdrowy rozsadek podpowiadał zeby z grypa do ludzie sie nie pchac. Nie jest to nowością, ze powinnismy chronic innych przed zarazaniem. Uchronic sie zupelnie nie mozna, ale mozna zmniejszyc ryzyko. Ja jestesm za zmniejszaniem ryzyka. Ty mozesz się nosem migać z zarazonym i calowac po rekach z kim chcesz, zeby bohaterstwo pokazać.
650.000 osób umiera co roku z powodu grypy. Czy nosisz maseczkę w sezonie grypowym czy narażasz innych na respirator a czyiś bliskich na żałobę? Powikłania po zwykłej grypie mogą być równie zabójcze jak covid, cieszę się że zauważasz zagrożenie.
Pisałem - nosze maseczke gdzie trzeba i kiedy trzeba ale skoro nie rozumiesz to może prościej:
1. Czemu w krajach gdzie maseczki sa obowiązkowe liczba przypadków lawinowo rośnie a uk wprowadza lokalne lockdowny?
2. Dlaczego bezpiecznie jest spotkać sie w 6 osob w domu bez obowiazku zakładania maseczek a w 7 już nie? Moze logicznie - odwiedzajcie sie ale w maseczkach?
3. Czemu skoro maseczki sa zupelnie nieszkodliwe dla lekarza operujacego wiele godzin nie musza ich nosić dzieci? Czemu w szkole, gdzie choroby sie mieszaja dzieci nie musza nosic maseczki, przez co moga przyniesc je do domu i sprawić by ktoś wylądował pod respiratorem?
4. Dlaczego w jakiejś głupiej i zacofanej Szwecji 100 lat za UK ludzie nie musza nosić maseczek - i nie ma różnicy w krzywej zachorowań i śmiertelności? Czy to spisek rządu szwedzkiego by pozbyć się obywateli?
[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 30-09-2020 14:50 ]
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..