Cytat:
2018-08-01 21:29:23, ZlotaBabka napisał(a):
Co do drugiego dziecka urodzonego w UK i z tylko angielskim paszportem, nie posiada pesel, pani notariusz krotko stwierdzila -nie ma tej odoby w systemie polskim , taka osoba nie istnieje dla Polski wiec nie przejmowac sie
Tego bym nie byl taki pewien, znam przypadki gdzie bank szukal spokrewnionych po calym swiecie i znalazl. Nie chce siac strachu tylko z tego co dowiedzialem sie od prawnikow w pl oraz od polskich prawnikow w uk nie bagatelizowal bym tej sprawy. Niby dlug przedawnia sie po 6 latach, ale jak ktos slusznie zauwazyl jaki kolwiek ruch ze strony wierzyciela i czas liczony jest od nowa, wiec teoretycznie moze to trwac w nieskonczonosc. Poza tym w pl obowiazuje prawo krwi co oznacza ze wystarczy ze jeden z rodzicow jest polakiem i dziecko automatycznie jest polakiem. Jak juz pisalem nie jestem prawnikiem i moje wnioski wynikaja z lektury przepisow w internecie oraz rozmow odbytych z adwokatami.
Teraz do rzeczy. Zadzwonilem do sadu w warszawie i dowiedzialem sie ze w przypadku braku adresu w pl sadem wlasciwym jest sad dla miasta st warszawy. Wniosek mozna zlozyc listownie wyjasniajac wszystko po kolei. Skad domysly ze jest dlug, kto odrzucil spadek, mozna poprzec kopiami dokumentow swiadczacymi o dlugu. Podobno w takich przypadkach czesto decyzja zapada na posiedeniu nie jawnym bez naszej obecnosci. Warto podac adres do korespodencji w pl gdyz sad ma mozliwosc sledzenia tego listu i ma to znaczenie przy ustalaniu prawomocnosci wyroku. Wazne, czas 6 mies na odrzucenie zatrzymuje sie w chwili zlozenia wniosku do sadu.
Widze ze remix1978 chyba przestal sledzic ten temat ale kazdy kto ma odmowe sadu w pl powinien przeczytac dalej.
Z tego co sie dowiedzialem, w tutejszym sadzie mozna sie ubiegac o taka zgode wypelniajac formularz C100 specific issue order na podstawie Children Act 1989 section 8. Koszt takiego wniosku to £215. Mozna ubiegac sie o znizke posiadajac zasilki ale nie znam szczegolow gdyz mnie to nie dotyczy

Oplata ta jest bezzwrotna nawet w przypadku odrzucenia wniosku przez sad i nie dojdzie do wysluchnia. Z tego co sie dowiedzialem mozna napisac list do sedziego lokalnego sadu rodzinnego przed zlozeniem tego wniosku z zapytaniem czy mozliwe jest wysluchanie i popierajac go pisemna odmowa z sadu pl o odrzuceniu wniosku ze wzgledu na brak jurysdykcji jak w przypadku remix1978 liczyc na to ze sad przychyli sie do prosby. Wydaje mi sie ze mozna powolac sie na Rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r. dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylające rozporządzenie (WE) nr 1347/2000. Ale podkreslam jeszcze raz, nie jestem prawnikiem i moje sugestie sa tylko i wylacznie wynikiem subiektywnych wnioskow po lekturze materialow z internetu. Moim zdaniem, zwracajac sie do sadu w uk trzeba wyraznie zaakcentowac ze chodzi o zgode na dzialanie w imieniu maloletniego dziecka wykraczajaca poza normalne zarzadzanie majatkiem nieletniego. Inaczej jest to odbierane jako cos co nie istnieje w prawie brytyjskim (odrzucenie spadku)
Sorki ze troche przy dlugo i nudno ale krocej nie umiem
Fajnie by bylo gdyby ktos kto otrzymal zgode brytyjskiego sadu podzielil sie ta informacja bo ta sprawa moze dotyczyc wielu z nas i zaoszczdzic kupe £