|
---|---|
radko80 | Post #1 Ocena: 0 2017-11-19 21:37:38 (7 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2017 Skąd: londyn |
Mam wszystkie papiery oprócz referencji. Nie pracowalem nigdy w szkole, a mam juz prawie 40 lat. Staram sie już od kilku miesiecy i nic. Mam DBS i QTS. Czy najlepszą opcja jest zostanie wolontariuszem i zdobycie doświadczenia.
|
Twinkle | Post #2 Ocena: 0 2017-11-19 22:04:37 (7 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2011 Skąd: Somerset |
Radko dobrze jest sie 'zaczepic w szkole jako wolontariusz lub teaching assistant.
Mozesz przejrzec ogloszenia bardzo czesto szkoly poszukuja asystentow,learning support itd..warto tez przejsc sie po szkolach i porozmawiac.Znam kilka osob ktore zaczynaly jako pomoc,asystent i teraz sa nauczycielami. Moja znajoma skonczyla Ochrone Srodowiska w Polsce i przez kilka lat pracowala tu w UK jako asystent i od roku pracuje jako nauczyciel matematyki i jest wychowaca. Inna zanjoma rowzniez ma wyksztalcenie nauczycielskie(z Wegier)i pracuje jako asystent ale wlasnie po to aby uzyskac doswiadczenie w pracy z dziecmi w UK oraz referenecje i z czasem na pewno zacznie nauczac. Ostatnio spotkalam u nas w szkoel dziewczyne i okazalo sie ze ze wspolpracuje ze szkolami w regionie i pomaga polskim dzieciom w komunikacji,adaptacji,dzieciom ktore slabo mowia po angielksu ale rowniez tym ktore mowia slabo po polsku. Od slowa do slowa okazalo sie ze kojarze ja z polskiego sklepu,pracowala na dziale miesnym,miala wyksztalcenie pedagocziczne ale jak sama mowila musiala od czegos zajac,najpierw zaczepila sie w sklepie,potem znalazla wolontariat zyskala pewne referencje i bez problemu znalazla prace w zawodzie. ALe przede wszytskim referencje i doswiadczenie nabyte tu w UK.Zacznij gdzie sparce jako asystent,nawet jako wolontariusz,potem nabeirzesz doswiadczenia,uzbierasz kilka papierkow i wtedy z podiesiona glowa pojdziesz na interview i zdobedziesz prace jako nauczyciel. Powodzenia lake...
|
Turefu | Post #3 Ocena: 0 2017-11-20 07:12:14 (7 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Moze zarejestruj sie w agencji i sprobuj jako suppy teacher?
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2017-11-20 09:22:45 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Najszybciej bedzie sposobem podanym przez Turefu, praca tymczasowa przez agencje, jako supply teacher, nauczyciel kierunkowy.
Pytales, na czym polega brak sukcesow, jak szukales pracy do tej pory? |
radko80 | Post #5 Ocena: 0 2017-11-20 22:25:05 (7 lat temu) |
Do tej pory zarejestrowałem się w kilku agencjach. Sądze że nie rozwinęli ze mną współpracy ze względu na brak referencji. Jeszcze podczas kompletowania dokumentów ( kiedy czekałem na DBS ) miałem rozmowę na nauczyciela który by pomagał polskim dzieciom w jednej z londyńskich szkół. Dało sie zauważyc że chwalono mój dyplom lub QTS. Może to przez to że mam magistra, który tutaj nie jest aż tak powszechny. Mam tez uprawnienia pedagogiczne z Polski.
Miałem wiele telefonów, ale wszystko się szybko kończyło przez brak doświadczenia. Należy też dodać że nie jestem osobą pewną siebie. Jedna agencja oferowała mi wolontariat i do nich oddzwonię, tylko bedę musiał uzgodnić to z moim obecnym pracodawcą. Z moich poszukiwań wynika że jest duże zapotrzebowanie na nauczycieli. |
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: 0 2017-11-21 07:45:02 (7 lat temu) |
Z agencjami tak jest, ze trzeba wydzwaniac, chodzic , interesowac sie, bo inaczej zapominaja o kandydacie. Brak doswiadczenia w jakiejkolwiek profesjonalnej branzy to problem, ale trzeba probowac I probowac.
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2017-11-21 09:11:15 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zadnych referencji nie mozesz podac, do tej pory nigdzie nie pracowales, nie masz zadnych znajomych? Wspominasz o pracodawcy, co robisz obecnie?
O ile dobrze pamietam, studia pedagogiczne maja w programie praktyki, staz? Zadnej pracy z mlodzieza do tej pory, nawet wypady z wlasnymi dzieciakami i ich znajomymi? Do agencji trzeba sie dobijac, co pare dni potwierdzac dostepnosc. A wolontariat nie musi byc w szkole, moze byc na zajeciach pozaszkolnych, w polskiej sobotniej szkole. Poza tym jest sporo bezplatnych kursow online, tez warto sie im przyjrzec, porobic certyfikacje tutejsza. Wiele z nich polega na obejrzeniu filmow, przeczytaniu prezentacji i zaliczeniu prostego testu. Zapotrzebowanie jest duze, zdobycie pierwszej pracy ulatwi poruszanie sie w zawodzie. Kwestia determinacji, cierpliwosci i wytrwalosci. |
Turefu | Post #8 Ocena: 0 2017-11-21 09:18:30 (7 lat temu) |
Cytat: 2017-11-21 09:11:15, karjo1 napisał(a): Zadnych referencji nie mozesz podac, do tej pory nigdzie nie pracowales, nie masz zadnych znajomych? Wspominasz o pracodawcy, co robisz obecnie? O ile dobrze pamietam, studia pedagogiczne maja w programie praktyki, staz? Zadnej pracy z mlodzieza do tej pory, nawet wypady z wlasnymi dzieciakami i ich znajomymi? Do agencji trzeba sie dobijac, co pare dni potwierdzac dostepnosc. A wolontariat nie musi byc w szkole, moze byc na zajeciach pozaszkolnych, w polskiej sobotniej szkole. Poza tym jest sporo bezplatnych kursow online, tez warto sie im przyjrzec, porobic certyfikacje tutejsza. Wiele z nich polega na obejrzeniu filmow, przeczytaniu prezentacji i zaliczeniu prostego testu. Zapotrzebowanie jest duze, zdobycie pierwszej pracy ulatwi poruszanie sie w zawodzie. Kwestia determinacji, cierpliwosci i wytrwalosci. ![]() |
radko80 | Post #9 Ocena: 0 2017-11-21 21:09:13 (7 lat temu) |
Referencje mam, ale chodzi tutaj o opinie z pracy w szkolnictwie. Obecnie pracuje jako kelner i mam referencje od HR i z innego źródła też. Miałem kiedyś praktyki w szkole, ale to było ponad 12 lat temu ( gimnazjum i liceum ).
|
MrMaverick | Post #10 Ocena: 0 2017-11-21 21:21:21 (7 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2017 Skąd: x |
Cytat: 2017-11-21 21:09:13, radko80 napisał(a): Referencje mam, ale chodzi tutaj o opinie z pracy w szkolnictwie. Obecnie pracuje jako kelner i mam referencje od HR i z innego źródła też. Miałem kiedyś praktyki w szkole, ale to było ponad 12 lat temu ( gimnazjum i liceum ). Trolujesz czy jaja sobie robisz? Naprawdę chcesz zostać nauczycielem w UK? Skoro tak , to są fora tematyczne i powinieneś tam zapytać , a nie tutaj. Czasem mam wrażenie, że niektórzy ludzie piszą żeby pisać. EDIT: Pierwsza z brzegu strona na ten temat: http://www.polskamacierz.org/praca-w-polskiej-szkole-uzupelniajacej/polscy-nauczyciele-w-wielkiej-brytanii/ [ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick 21-11-2017 21:27 ] |