|
|
---|---|
Expray | Post #1 Ocena: 0 2017-10-30 18:43:26 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2017 Skąd: Crewe |
Witam,
Mam pytanie a mianowicie czy jeśli wykupiłem ofertę w bg standard za 44f To to jest mój stały rachunek czy jak to wyglada? Wynająłem po raz pierwszy mieszkanie i głupieje. Mieszkanie całe na prąd Wiec się boje o rachunki a znajomi mówili ze rachunek nie raz dostają po kilku miesiącach i boje się ze przyjdzie mi dużo do zapłaty. Aktualnie boje się włączyć nawet na dłużej grzejnika. |
gotman25 | Post #2 Ocena: 0 2017-10-30 19:03:45 (8 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
No oczywiscie ze nie jest staly, placisz za zuzyta energie
British gas do najtanszych nie nalezy. Jak podpisales umowe to ustalili ci na poczatku £44 na podstawie podanych danych. Jezeli masz wszystko na prad to raczej bedziesz zuzywal wiecej ni te £44 szeczegolnie w okresie zimowym. W umowie masz podane standing charge - stala oplata za kazdy dzien Plus masz podana cene za kwh. Masz licznik zobacz jaki masz stan(zapisz sobie). Wlacz grzejnik na pare godzin lub "zyj normalnie" przez jeden dzien i sprawdz stan licznika ponownie. Roznica na liczniku to jest ilosc kwh i pomnoz przez cene jaka masz. Bedziesz wiedzial za ile zuzyles Co do kosztow jakie bedziesz mial to ciezko powiedziec. Zalezy gdzie mieszkasz - kazdy rejon moze miec inne ceny Jak ocieplone jes mieszkanie, jakie duze jest, na ktorym pietrze, od jakies strony ma okna, czy jest osloniete, waszych zwyczajow i temperatury jaka lubicie w mieszkaniu. W moim przypadku mam 4 bedroom detached house. Mieszkamy we dwojke. Ogrzewanie gazowe. W ciagu tygodnia nie ma nas w ciagu dnia, wracamy kolo 17 Jestesmy w weekend. Zarowki wszystkie LED. Temeratura ustawiona na 20 gdy nas nie ma i 22 gdy jestesmy w domu. Roczny rachunek to okolo 900-1000. Prad gaz ratio okolo 50% Cen pilnuje co roku podpisuje nowa umowe albo zmieniam dostawce [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 30-10-2017 19:16 ] |
Expray | Post #3 Ocena: 0 2017-10-30 19:34:40 (8 lat temu) |
Agencja podała mnie do british gas jako dostawce i musiałem się do nich zgłosić, ogólnie w mieszkaniu mamy ciepło Wiec nie grzejemy za często. Policzę to tak jak napisałeś. Ustawiony mam dieect debit Wiec powinni ściągać co miesiąc i zobaczymy jak to wyglada, wszystkie sprzęty mam od a+ do a +++ jak i energooszczędne żarówki, bojler ustawiony na grzanie 2 razy dziennie Wiec myśle ze powinno być wszystko Ok
|
AgentOrange | Post #4 Ocena: 0 2017-10-30 19:39:14 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Ustawiony mam dieect debit Wiec powinni ściągać co miesiąc i zobaczymy jak to wyglada, wszystkie sprzęty mam od a+ do a +++ jak i energooszczędne żarówki, bojler ustawiony na grzanie 2 razy dziennie Wiec myśle ze powinno być wszystko Ok Masz prawo zmienić dostawcę energii na tańszego. Są strony które robią porównanie. Żarówki i sprzęty AAAAAA+++ nie mają znaczenia bo to są żadne oszczędności najwięcej idzie na grzanie. Sprawdź jakie masz EPC rating -- jak A do C to jest OK, jak poniżej czyli D-F to będzie raczej drogo. Jak kolega wyżej doradził jak umiesz liczyć do 10-ciu to sam możesz oszacować ile Cię będzie kosztowało grzanie. |
Expray | Post #5 Ocena: 0 2017-10-30 19:55:38 (8 lat temu) |
Moje epc to E czyli rachunki będą raczej wysokie z tego co zrozumiałem
|
|
|
AgentOrange | Post #6 Ocena: 0 2017-10-30 21:00:29 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: 2017-10-30 19:55:38, Expray napisał(a): Moje epc to E czyli rachunki będą raczej wysokie z tego co zrozumiałem Szyby masz podwójne i plastikowe okna i szczelne drzwi wejściowe czy tylko pojedyncze szybki w drewnianych ramkach? |
Expray | Post #7 Ocena: 0 2017-10-31 13:43:41 (8 lat temu) |
Szyby podwójne w plastikach, drzwi szczelne ale i tak mam drzwi od korytarza. Mieszkanie jest dopiero po remoncie a epc jest z 2016 roku Wiec możliwe ze nie jest aktualne
|
|