Str 2 z 5 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
queenOfChocolat |
Post #1 Ocena: 0 2017-10-08 20:22:06 (8 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
Cytat:
2017-10-08 18:10:50, jusia1985 napisał(a):
Natomiast firma w której pracowałam w Polsce, nie da mi referencji, bo już nie istnieje. I co wtedy jak wycofają mi oferte pracy ?
to nie poinformowalas przyszlego pracodawce o tym, ze poprzednia firma juz nie istnieje i nie bedzie mogla wystawic referencji??
jak powyzej - wypowiedzenie w pracy dac w czasie okreslonym w umowie, jesli w umowie masz powiedzmy jeden tydzien, to i tak jutro porozmawiac z szefem i powiedziec ze starasz sie o nowa prace i ze moga dzwonic o referencje. jesli w umowie masz 3 tygodnie no to zapytaj sie o mozliwosc skrocenia wypowiedzenia
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2017-10-08 20:35:16 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zwlekanie z rozmowa w obecnej firmie, zwlekanie z wypowiedzeniem, majac umowiona nowa prace jest cokolwiek dziecinne i niepowazne.
Zamiast firmy z Polski sprobuj podac kontakt do kogos z dawnych wspolpracownikow, moze ktos ze znajomych potwierdzi referencje, dane o Tobie.
|

|
 |
|
jusia1985 |
Post #3 Ocena: 0 2017-10-08 20:44:45 (8 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2017 Skąd: Newcastle |
Wsumie to jestem zestresowana ta sytuacja. Mój szef bywa czasem wybuchowy. Po za tym ostatnio miałam ostrzeżenie za to ze mowie po polsku w pracy. W firmie, z która współpracujemy pracuje Polka, wiec często dogadujemy się po polsku, przy załatwianiu dostaw itp. Nigdy z tym nie było problemów, teraz nagle sa.
Także powiedzenie, ze staram się o nowa prace, mogą dzwonic o referencje brzmi dla mnie troszkę mało rozsądnie. To trochę tak jak by powiedzieć ze oleje Cie i Twoja firme, ale dopiero jak wszystko pojdzie po mojej myśli. Przepraszam, nie chce być nie uprzejma.
Ale dziekuje za Twoja porade bo to poddalo mi pomysl.
Mogę powiedzieć, ze rozmawiałam z jakims tam agentem, który poszukiwal pracowników gdzies tam i podalam nazwe mojej obecnej firmy. To było nie zobowiazujace, przepraszam za to i tyle. Oczywiście nie dawac wypowiedzenie puki co.
Mam teraz inne pytanie.
Czy te referencje to sa rzeczywiście tak sprawdzane ? Jak to wygladalo w Waszym wypadku ? Czy może referencje to jest cos co sprawdza powiedzmy 20% przyszłych pracodawców, albo zostawia się to agencji, której i tak się tego nie chce robic ?
Pamietam, ze podczas drugiej rozmowy kwalifikacyjnej, padlo stwierdzenie - Sprawdzilismy Twoja obecna firme, wydaje się być relatywnie nowa firma z niewielka liczba pracowników. Także wychodzi na to ze już na drugim etapie rekrutacji cos tam googlowali przynajmniej. Firma, która zlozyla mi oferte pracy do duza korporacja.
Pozdr
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #4 Ocena: 0 2017-10-08 20:56:24 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Ale nadal nie dostrzegasz problemu w tym, ze czekając z wypowiedzeniem do ostatniej chwili, tak naprawdę nie dasz go wcale. Odejdziesz niemalże z dnia na dzien a to jest mało profesjonalne.
Powiem Ci, ze sam tez akurat zajmuje sie rekrutacja gdy jest zapotrzebowanie. Zadzwonił do mnie kiedyś kandydat na kierowce i powiedział, ze o wypowiedzenie to sie nie musimy martwić. Da pracodawcy dzień albo dwa i moze zaczynać.
Byłem w szoku i choć bardzo potrzebowałem kierowcow, nie chciałem z człowiekiem mieć nic wspólnego. Skoro ma taki styl załatwiania spraw, mnie tez kiedyś zostawilby na lodzie. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 08-10-2017 20:57 ]
|

|
 |
|
jusia1985 |
Post #5 Ocena: 0 2017-10-08 21:05:10 (8 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2017 Skąd: Newcastle |
Moze i malo profesjonalne. Ale lepiej byc malo profesjonalnym I miec pieniazki na zycie, niz profesjonalnie wyladowac na ulicy. Bo tak tez się może stać. Troszke już ten kraj dal mi w kosc.
Wypowiedzenie zamierzam dac po sprawdzeniu referencji, jak będzie wszystko dobrze.
Edit: Czy jak zloze wypowiedzenie to mowic do jakiej firmy odchodze jak by pytali ? Slyszalam na ten temat rozne opinie. [ Ostatnio edytowany przez: jusia1985 08-10-2017 21:24 ]
|

|
 |
|
|
Kusiniak |
Post #6 Ocena: 0 2017-10-08 21:51:35 (8 lat temu) |
Z nami od: 11-08-2014 Skąd: Chichester |
Cos mam wrazenie, ze to kolejne konto naszego inzyniera forumowego... Oj wiele rzeczy sie zgadza plus ten sam styl pisania i zadawania pytan ze srednim zwracaniem uwagi na rady forumowiczow.
Moze sie myle, paranoja forumowa itd
|

|
 |
|
Lucy_J |
Post #7 Ocena: 0 2017-10-08 22:03:08 (8 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2012 Skąd: Hawarden |
Zamiast panikowac, polecam sprawdzic czy oferta pracy jest w ogole zalezna od jakichkolwiek referencji to powinno byc w podpisanym kontrakcie.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2017-10-08 22:15:07 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2017-10-08 21:05:10, jusia1985 napisał(a):
Moze i malo profesjonalne. Ale lepiej byc malo profesjonalnym I miec pieniazki na zycie, niz profesjonalnie wyladowac na ulicy. Bo tak tez się może stać. Troszke już ten kraj dal mi w kosc.
Wypowiedzenie zamierzam dac po sprawdzeniu referencji, jak będzie wszystko dobrze.
Edit: Czy jak zloze wypowiedzenie to mowic do jakiej firmy odchodze jak by pytali ? Slyszalam na ten temat rozne opinie.
To szef na pewno nie bedzie szczesliwy, ze dowie sie o Twoim odejsciu od rekrutera. Przestan sie tak bac tej zmiany pracy. Panikujesz jakby szef byl mezem przemocowcem i wolisz chodzic na paluszkach niz zmierzyc sie z problemem.
A tak na przyszlosc, nie musisz sie zgadzac na interview na ostatnia chwile, szczegolnie jak to korporacja. Mozesz umowic sie na 2-3-5 dni pozniej, firma zrozumie, ze kandydat ma prace i nie moze wyrywac sie z niej co drugi dzien na ostatnia chwile.
Nie wiem tez czemu od razu nie powiedzialas, ze polska firma nie istnieje i moga byc problemy z potwierdzenie referencji. Carpe diem.
|

|
 |
|
Marta2509 |
Post #9 Ocena: 0 2017-10-09 10:30:11 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2016 Skąd: Kent |
Z tego co zrozumialam to juz dostalas kontrakt od nowego pracodawcy i go podpisalas tak?
Zawsze myslalam ze referencje sprawdza sie zanim zaoferuje sie komus prace?
Przynajmniej u mnie tak bylo, pierwsze rozmowa, pozniej zaoferowanie tej pracy mi ustnie czy przyjmuje propozycje 'subject to satisfactory references', pozniej pytali moich poprezdnich pracodawcow o referencje i jak wszystko bylo okej to wtedy dopiero kontrakt.
Skoro masz juz kontrakt to po co im referencje po fakcie skoro i tak Cie juz zatrudnili?
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2017-10-09 11:23:14 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
To "subject to satisfactory reference" znaczy mniej wiecej tyle, ze oferuja komus prace, papierologia trwa, kandydat podpisuje umowe, ale moga nie zatrudnic go, mimo podpisania umowy.
Widzialam nawet takie listy kiedys w HR, ze niestety jest im przykro, ale nie moga zatrudnic danej osoby, bo nie otrzymali referencji.
Teraz to autorka pewnie w ogole spanikuje.
Nie da sie zjesc ciastka i miec ciastko w tym przypadku. Carpe diem.
|

|
 |
|