Str 2 z 3 |
|
---|---|
radzik77 | Post #1 Ocena: 0 2017-03-30 23:03:40 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Przy 12 pkt. polskiego prawka Ci nie zabiorą, ale jeździć w UK nie bedziesz mogl przez okres jaki ustali sąd.
|
Knoxville | Post #2 Ocena: 0 2017-03-30 23:08:12 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-03-2017 Skąd: Bournemouth |
Cytat: 2017-03-30 23:03:40, radzik77 napisał(a): Przy 12 pkt. polskiego prawka Ci nie zabiorą, ale jeździć w UK nie bedziesz mogl przez okres jaki ustali sąd. Póki co dostałem mandaty ze standardowa propozycja 3pkt i 100f .Jesli zapłace je zgodnie z ich propozycja to sprawa jeszcze zostanie dodatkowo skierowana do sądu za to ze łacznie przekrocze 12 pkt? |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2017-03-30 23:59:34 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Oni na pewno wysłali pierwsze mandaty do firmy w ciągu 14 dni, potem poleżało trochę w firmie.
Potem firma odesłała że ustala kto jechał... znowu sprawa poleżała, aż firma ustaliła kto jechał i powiadomiła DVLA, po czym dopiero wtedy DVLA wystawiło mandat na ciebie. Ale cały cyrk zaczął się od razu to na pewno. Bo teraz mandaty są wysyłane automatycznie. Dopiero ktos je sprawdza jak jest odwołanie. Kiedyś w TV było pokazane jak wygląda cały ten system i drukarnia mandatów. Masz Polskie prawo jazdy więc sprawa w sądzie bardzo możliwa, a to znaczy że poza mandatem będzie jeszcze opłata dla sądu, coś około 160 funtów . Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Knoxville | Post #4 Ocena: 0 2017-03-31 06:54:01 (8 lat temu) |
Właśnie o to chodzi ze chyba tak nie jest bo na kazdym z mandatów jest indywidualna data wystawienia i nr referencyjny (nie mylić z datą popełnienia wykroczenia) i dla przykładu mandat wystawiono 20 lutego a samo wykroczenie jest z poczatku grudnia - to mi sie gryzie z tym co jest napisane na stronie internetowej speeding.gov że Policja ma 14 dni na powiadomienie kierowcy.
Może dzieki temu że otrzymałem te mendaty z opoźnieniem kilku miesiecznym moge sie odwołać? Wiadomo nikt nie chce dostać zakazu poruszania sie po UK... |
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2017-03-31 07:53:38 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
14 dni na wszczęcie procedury. Kierowca moze dowiedzieć sie duzo pozniej jesli auto firmowe lub z wypożyczalni, albo zmienił adres zamieszkania.
Do nas przychodzą listy z policji max tydzien od popełnienia wykroczenia. Wskazujemy kierowce i wtedy policja juz bezpośrednio do winowajcy pisze, który moze otrzymać list juz po tych 14 ustawowych dniach. Na listach masz daty listów a nie wszczęcia dochodzenia. Sprawa do sadu ponieważ prawko PL. Punktów mozesz mieć max 11. Przy 12 tracisz uprawnienia. 4 mandaty gdzie prędkość została przekroczona niezbyt drastycznie i po zawodach. W sumie 5 mandatów, jesli raz zaproponują kurs SAC. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 31-03-2017 08:02 ] |
|
|
Knoxville | Post #6 Ocena: 0 2017-03-31 10:10:28 (8 lat temu) |
![]() Cytat: 2017-03-31 07:53:38, radzik77 napisał(a): 14 dni na wszczęcie procedury. Kierowca moze dowiedzieć sie duzo pozniej jesli auto firmowe lub z wypożyczalni, albo zmienił adres zamieszkania. Do nas przychodzą listy z policji max tydzien od popełnienia wykroczenia. Wskazujemy kierowce i wtedy policja juz bezpośrednio do winowajcy pisze, który moze otrzymać list juz po tych 14 ustawowych dniach. Na listach masz daty listów a nie wszczęcia dochodzenia. Sprawa do sadu ponieważ prawko PL. Punktów mozesz mieć max 11. Przy 12 tracisz uprawnienia. 4 mandaty gdzie prędkość została przekroczona niezbyt drastycznie i po zawodach. W sumie 5 mandatów, jesli raz zaproponują kurs SAC. Czyli generalnie policja ma 6 miesiecy na wszczęcie postepowania i o mandacie z fotoradarów można sie dowiedziec np po 4 miesiacach dopiero? Jak to bedzie wygladalo po zaplacie mandatow? Przysla mi dodatkowo pismo z sądu ze mam oddać prawko? Sprawdzalem na stronie DVLA czy mi punkty dopisali to sie okazuje ze nie mozna sprawdzic na podstawie tego prawa jazdy. Moge liczyc na jakies zlagodzenie kary skoro najpierw dostalem mandaty a dopiero pózniej odbylem kurs swiadomosci kierowcow w UK? Moze jakis prawnik by w tym przypadku pomogł bo lekko mowiac to szok dla czlowieka kiedy w jednym momencie dostaje tyle mandatow. [ Ostatnio edytowany przez: Knoxville 31-03-2017 11:11 ] |
Post #7 Ocena: 0 2017-03-31 11:34:03 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2017-03-31 13:52:14 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Knoxville Czyli generalnie policja ma 6 miesiecy na wszczęcie postepowania i o mandacie z fotoradarów można sie dowiedziec np po 4 miesiacach dopiero? Policja ma 14 dni na wszecie postepowania ale dowiedziec sie mozna i po pol roku jesli nie mozna namierzyc kierowcy z roznych powodow. Szczegolnie jak kierowca ma prawko PL. Cytat: Jak to bedzie wygladalo po zaplacie mandatow? Przysla mi dodatkowo pismo z sądu ze mam oddać prawko? Sprawdzalem na stronie DVLA czy mi punkty dopisali to sie okazuje ze nie mozna sprawdzic na podstawie tego prawa jazdy. Przysla dokument do wypelnienia. Mozesz wtedy sie przyznac lub wskazac kierowce, ktory prowadzil jesli to nie byles Ty. Nastepnie policja wysyla propozycje kary. Jest to albo kurs SAC (raz na 3 lata) albo fixed 3pkt + £100Przy. Jesli przekroczenie predkosci powyzej dopuszczalnych widelek sprawa do sadu i kara wieksza. Na sprawie nie musisz byc obecny. Nastepnie dostajesz powiadomienie o nalozonej karze i musisz odeslac prawko, ktore po wpisaniu do ewidencji zostanie zwrocone. W DVLA popros aby zidentyfikowali Cie na podstawie danych osobowych ale nie mam pojecia czy da to jakis efekt. Miales juz kurs SAC, wiec powinni miec Ciebie w bazie. Cytat: Moge liczyc na jakies zlagodzenie kary skoro najpierw dostalem mandaty a dopiero pózniej odbylem kurs swiadomosci kierowcow w UK? Moze jakis prawnik by w tym przypadku pomogł bo lekko mowiac to szok dla czlowieka kiedy w jednym momencie dostaje tyle mandatow. Na lagodniejsza kare nie masz co liczyc i zaden prawnik tu tez nie pomoze. Skoro kurs juz wykorzystales to oby tych mandatow nie bylo wiecej niz 3. Szok szokiem, ale na pewno widziales kamery i blyski flesha. To byl Twoj wybor aby dalej jezdzic bez zwracania uwagi na limity predkosci. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 31-03-2017 13:54 ] |
Knoxville | Post #9 Ocena: 0 2017-03-31 14:27:29 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-31 13:52:14, radzik77 napisał(a): Cytat: Knoxville Czyli generalnie policja ma 6 miesiecy na wszczęcie postepowania i o mandacie z fotoradarów można sie dowiedziec np po 4 miesiacach dopiero? Policja ma 14 dni na wszecie postepowania ale dowiedziec sie mozna i po pol roku jesli nie mozna namierzyc kierowcy z roznych powodow. Szczegolnie jak kierowca ma prawko PL. Cytat: Jak to bedzie wygladalo po zaplacie mandatow? Przysla mi dodatkowo pismo z sądu ze mam oddać prawko? Sprawdzalem na stronie DVLA czy mi punkty dopisali to sie okazuje ze nie mozna sprawdzic na podstawie tego prawa jazdy. Przysla dokument do wypelnienia. Mozesz wtedy sie przyznac lub wskazac kierowce, ktory prowadzil jesli to nie byles Ty. Nastepnie policja wysyla propozycje kary. Jest to albo kurs SAC (raz na 3 lata) albo fixed 3pkt + £100Przy. Jesli przekroczenie predkosci powyzej dopuszczalnych widelek sprawa do sadu i kara wieksza. Na sprawie nie musisz byc obecny. Nastepnie dostajesz powiadomienie o nalozonej karze i musisz odeslac prawko, ktore po wpisaniu do ewidencji zostanie zwrocone. W DVLA popros aby zidentyfikowali Cie na podstawie danych osobowych ale nie mam pojecia czy da to jakis efekt. Miales juz kurs SAC, wiec powinni miec Ciebie w bazie. Cytat: Moge liczyc na jakies zlagodzenie kary skoro najpierw dostalem mandaty a dopiero pózniej odbylem kurs swiadomosci kierowcow w UK? Moze jakis prawnik by w tym przypadku pomogł bo lekko mowiac to szok dla czlowieka kiedy w jednym momencie dostaje tyle mandatow. Na lagodniejsza kare nie masz co liczyc i zaden prawnik tu tez nie pomoze. Skoro kurs juz wykorzystales to oby tych mandatow nie bylo wiecej niz 3. Szok szokiem, ale na pewno widziales kamery i blyski flesha. To byl Twoj wybor aby dalej jezdzic bez zwracania uwagi na limity predkosci. [ Ostatnio edytowany przez: <i>radzik77</i> 31-03-2017 13:54 ] W takim razie jesli dostalem mandaty z punktami i grzywna a kurs wykorzystalem na samym koncu ( po otrzymaniu mandatow ) to nie ma zadnej opcji na zmniejszenie kary? Druga sprawa to taka ze poza mandatami ( na ktore wczesniej tak jak piszesz odpowiedzialem ) Nie dostalem zadnego wezwania do sadu na sprawe z tytulu polskiego prawka - nie dostalem niczego od DVLA - jedynie co to mandaty do zaplaty. Mozliwe jest to ze oni czekali z decyzja do momentu az pojde na kurs? |
radzik77 | Post #10 Ocena: 0 2017-03-31 14:46:20 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2017-03-31 14:27:29, Knoxville napisał(a): W takim razie jesli dostalem mandaty z punktami i grzywna a kurs wykorzystalem na samym koncu ( po otrzymaniu mandatow ) to nie ma zadnej opcji na zmniejszenie kary? Druga sprawa to taka ze poza mandatami ( na ktore wczesniej tak jak piszesz odpowiedzialem ) Nie dostalem zadnego wezwania do sadu na sprawe z tytulu polskiego prawka - nie dostalem niczego od DVLA - jedynie co to mandaty do zaplaty. Mozliwe jest to ze oni czekali z decyzja do momentu az pojde na kurs? Ile tych mandatow dostales? Czy za wszystkie zostales juz ukarany? Rozumiem, ze za jeden otrzymales propozycje SAC, ktora wykorzystales. Do sadu sprawa jest kierowana, jesli nie moga nalozyc kary umownej, tzw. fixed penalty. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 31-03-2017 14:48 ] |