Str 49 z 193 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
stanislawski |
Post #1 Ocena: 0 2017-04-24 11:54:14 (8 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2017-04-24 09:25:42, valis0 napisał(a):
Cytat:
2017-04-23 17:47:13, stanislawski napisał(a):
Nie za bardzo wiem, kto tu konkretnie niby użył argumentu, że "jesteśmy niezastąpieni". No bo pojawiają się kontrargumenty...
Niemniej, co do podobnego podejścia do sprawy - oczywiście, że jesteśmy.
Wszyscy i wszystko jest do zastąpienia. Jak np. naturalne zęby też są do zastąpienia.
Problem tylko w jakości czynnika zastępującego. No i z tego, co z tego wynika. Ale żyć się z pewnością da. Kiedy koczownicy zniszczyli Imperium Rzymskie (nie chodzi oczywiście o porównanie nas do Rzymian, a o sam fakt wymiany), to nastąpiło Średniowiecze - i ludzie też dalej żyli!
Ja będę wałkował ten temat do bólu.
Otóż kolego Stanislawski, wyobraż sobie taki o to scenariusz. Firma w której pracujesz, informuje cię że np. z powodu opuszczenia UE przez Zjednoczone królestwo, musi cię zwolnic. I nie ważne że masz kontrakt, rodzinę, dom na kredyt. Po prostu firma musi płacić za pracownika z UE jakąś tam daninę. I ta firma woli zwolnić ciebie, a nie Angola, Hindusa, Afrykańca.
Jest to scenariusz czysto hipotetyczny.
I nikt nas masowo nie będzie musiał wysiedlać. Po prostu sami stwierdzimy że nie ma sensu dalej się tu męczyć.
Hej, ale ja nie mówiłem o scenariuszu "jaki jest możliwy". To, o czym ty wspominassz jest możliwe. Już parę razy tu wspominałem o wypychaniu nas na raty. Zrobią ciasno.
I wtedy nie będzie, że deportowali. Po prostu "osoby z krajów EU uznały, że lepiej im wrócić do krajów pochodzenia."
Trzeba się na to przygotować. Bierzcie, co się da wziąć.
|

|

|
|
|
valis0 |
Post #2 Ocena: 0 2017-04-24 12:01:31 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 24-03-2017 Skąd: Birmingham |
"Hej, ale ja nie mówiłem o scenariuszu "jaki jest możliwy". To, o czym ty wspominassz jest możliwe. Już parę razy tu wspominałem o wypychaniu nas na raty. Zrobią ciasno.
I wtedy nie będzie, że deportowali. Po prostu "osoby z krajów EU uznały, że lepiej im wrócić do krajów pochodzenia."
Trzeba się na to przygotować. Bierzcie, co się da wziąć."
A to musiałem złe zrozumieć twój wątek.
Mea culpa
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #3 Ocena: 0 2017-04-24 14:14:06 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
valis, stanislawski - Panowie takie same w tym względzie mamy poglądy. Nikt nie deportuje, oprócz pojedynczych przypadków, bo nie mogą. Zaraz mieliby z góry przegrany proces w European Court of Human Rights (który nie jest organem Unii, a Rady Europy) i kosmiczne odszkodowania.
Tak nam "umilą" innymi drogami życie, że sami zdecydujemy się wyjechać. Mam tylko taką uwagę, że nie stawiajmy za pewnik, że ludzie wrócą do krajów pochodzenia. Szczerze mówiąc do współczesnej Polski nie wrócę. Nie mam po co. Są inne kraje, gdzie są możliwości. Kraje zarówno unijne, jak należące tylko do wspólnego rynku czy wreszcie poza Unią. Czemu nie?
Czy poziom życia w Austrii, Finlandii, Islandii jest tak nędzny, nie ma szans na znalezienie mieszkania i pracy? (kraje wybrałem z "kapelusza"- przepraszam). Jasne, jest problem z językiem zwłaszcza w krajach niemieckojęzycznych czy we Francji. Ale w Skandynawii (I weźmy kraje od Finlandii po Islandię, a więc Danię, Norwegię i terytoria zależne Danii) bez problemu, jesli dobrze zna się angielski, pracę można dostać.
Jakiś czas temu byłem w Szwecji - kierowcy autobusów miejskich mówią po angielsku. No chyba, że ktoś przez x-lat nie nauczył się języka nawet w stopniu komunikatywnym, spędzając czas wolny przy polskiej tv. Wtedy faktycznie możliwości robią się znacznie skromniejsze.
|

|
 |
|
valis0 |
Post #4 Ocena: 0 2017-04-24 18:17:41 (8 lat temu) |
Ostatnio rozmawiałem ze znajomymi, którzy gdzieś tam wyczytali o pomyśle rządu brytyjskiego.
Po opuszczeniu UE dostaniemy (za ileś tam stów) jakieś karty na wzór dawnych Home Office. Co by się poruszać w miarę swobodnie po Europie.
Mam tylko nadzieję że w pakiecie nie dostanę specjalnej naszywki na ramię
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #5 Ocena: 0 2017-04-24 19:20:31 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Naszywka na ramię to nic. Gorzej jak nas oczipują...
|

|
 |
|
|
Severance_ |
Post #6 Ocena: 0 2017-04-24 22:18:12 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Dla zabawy, quiz z ktora partia polityczna w UK Wam "po drodze": I side with..
Mnie blizej do SinnFein niz Konserwatystow ; ), ale numer jeden na mojej liscie to Plaid Cymru, a drugie SNP- bez niespodzianki ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Mind your own biscuits and life will be gravy
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #7 Ocena: 0 2017-04-25 15:55:10 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
To włączam się do quizu
Mój numer 1, to SNP (której jestem członkiem i nawet od czasu do czasu wrzucam dotację przez stronę internetową). Powód: są partią, która umozliwiła głosowanie rezydentom podczas referendum, mają pozytywne nastawienie do obywateli Unii.
Bardzo dużo krwi psują Teresce, a więc...
Mój numer 2, to Liberalni Demokraci, choć mam żal, że w 2010 weszli w koalicję z Konserwatystami.
Mój numer 3, to Konserwatyści ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) . Jako mniejsze zło od UKiP czy BNP  Jest tam grupa rozsądnych polityków. Ostra polityka imigracyjna jest dla mnie zrozumiała, biorąc pod uwagę sort ludzi, którzy "zwalili się" do UK. Pasożytujących na systemie, wprowadzających struktury mafijne, jak część obywateli Rumunii czy Bułgarii, a nawet naszych pobratymców, gdzie drugie słowo po polsku to "kurxxx", a po angielsku ani be, ani me, ani kukuryku
Ludzie wykształceni, którzy pracują, odprowadzają podatki, nie mają konfliktów z prawem i wnoszą wkład do brytyjskiej gospodarki i społeczeństwa z pewnością nie zostaną "wyproszeni" z UK. Co zaś zrobią "Grażyny znad Wisły", to mówiąc brutalnie "nie mój problem"  . Było się uczyć i zdobywać kwalifikacje, a nie chlać i zachowywać się po chamsku. "My mamy prawo, bo jesteśmy w Unii". No to już nie macie prawa. [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 25-04-2017 16:10 ]
|

|
 |
|
ie2ox4-2b |
Post #8 Ocena: 0 2017-04-25 15:59:46 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Oxford |
Cytat:
2017-04-24 19:20:31, Kanonier30 napisał(a):
Naszywka na ramię to nic. Gorzej jak nas oczipują...
I to jeszcze będziesz musiał zapłacić. Jeżeli nie, to odpracować.
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #9 Ocena: 0 2017-04-25 16:14:40 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Teraz mnie przeraziłeś  . Chyba, że rezydentów będą czipować taniej. Inna opcja, to "poświęcenie" 1200 funtów na aplikację AN. Chyba, że znowu coś podnieśli.
|

|
 |
|
valis0 |
Post #10 Ocena: 0 2017-04-25 16:25:42 (8 lat temu) |
Cytat:
2017-04-25 16:14:40, Kanonier30 napisał(a):
Teraz mnie przeraziłeś  . Chyba, że rezydentów będą czipować taniej. Inna opcja, to "poświęcenie" 1200 funtów na aplikację AN. Chyba, że znowu coś podnieśli.
Sorry, bo ja nie w temacie. Co to jest aplikacją AN ?
|

|
 |
|