Ależ absolutnie nikt nie strzelił foha. Z wielkim zainteresowaniem czekałem na ripostę
Ponieważ ustosunkowałeś się merytorycznie

, postanowiłem rozłożyć twój wpis na czynniki pierwsze.
"Śledzę ten wątek od dawno choć raczej się w nim nie wypowiadam.
Jak jednak czytam wypowiedzi niektórych to śmiech mnie ogarnia
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
.
Podsumuję: jeśli "Marian z Grażyną" czy "Janusz z Haliną" pracują za NMW, pobierają te "milionowe" benefity na gromadę swoich dziatek, korzystają z NHS to okradają UK!"
Temat stary jak morze.
Widzisz, ja to nazywam po imieniu. Ale zdecydowana większość woli nazywać to spier ..ym systemem socjalnym. Wszyscy wiedzą że to delikatnie rzecz ujmując nadużycia, ale nikt otwarcie się do tego nie przyzna.
"Jeśli taki kolega Valis0 (który najwięcej krzyczy o tych Marianach) pracuje za więcej niż NMW ale również korzysta z NHS to już UK nie okrada

? "
I tu ci właśnie odpisałem że są to twoje osobiste wybiegi. Bo być może są tutaj Polacy którzy nie mają ochoty kręcić ? Tylko pracować bez benefitów ?
Ale po co ja to piszę skoro i tak mnie już zaszufladkowałeś.
"A może jednak kolega okrada
. Pracuje, znaczy się zabrał pracę jakiemuś Brytyjczykowi, który teraz bidula musi w domu na zasiłkach siedzieć! I to Twoja wina kolego

. Bo było nie przyjeżdżać i pracy nie zabierać "
I tutaj po raz pierwszy w naszej gorliwej dyskusji muszę się z tobą zgodzić. Mam tego świadomość.
"To, że w UK jest taki system a nie inny nie nasza wina.?
Ależ oczywiście że to nie nasza wina. Ten system był stworzony z myślą o Brytyjczykach. No ale nie od dziś wiadomo że Polak potrafi.
No i się zaczęło. A o naszych kombinacjach, przywarach to można by książkę napisać gabarytowo porównywalną do encyklopedii PWN
No i na koniec śmietanka. Tu cię kolego mam.
"Jeśli to "Imperium" jest tak mocne i wspaniałe to niech wychodzi z UE, niech deportuje wszystkich unijnych imigrantów i będą mieli raj na ziemi
.
Praca dla każdego rodowitego Brytyjczyka, stawka minimalna 20f/h (nawet na składaniu kanapek), pustych domów będą miliony więc będą mogli przebierać do woli, każdego będzie stać kupić kilka ...

"
Tutaj wychodzi z ciebie taka typowa polskość. Ojej, jesteśmy nie zastąpieni, przecież oni zbankrutują jak my wyjedziemy itp.
chcę cię osobiście pocieszyć że Anglia bez emigrantów z UE poradzi sobie bez problemu. Są tutaj Hindusi drugo-trzecio pokoleniowi, Afrykańczycy.
I na koniec, chcę ci powiedzieć że z moich osobistych obserwacji ci Hindusi i Afrykańcy świetnie się tu zasymilowali, a Angole traktują ich spoooooro lepiej niż nas.
Czemu ?, to już osobny wątek