MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 28 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 27 | 28 | 29 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 28 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Googhaz

Post #1 Ocena: 0

2017-04-05 07:12:03 (8 lat temu)

Googhaz

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 10-02-2016

Cytat:

2017-04-05 06:52:56, teresa2462 napisał(a):
Jest jeszcze czwarta droga...
Po prostu nic nie robic. Nie panikowac, nie nakrecac sie, "nie farbowac na kolor brytyjski" i zachowac spokoj. Zostawic te opcje panikarzom, ktorzy w swej chorej wyobrazni beda nakrecac sie na forum widzac tlumy Polakow z plecakami/walizkami wysiedlanych przymusowo maszerujacych na wschod Europy.

Tą czwartą drogę podsumowałbym jednym obrazkiem:
Obrazek

Czyli nic się nie stało. Jestem u siebie. Anglicy nas kochają a za brexitem głosowali bo ich okłamano w kampanii. Bez nas sobie nie poradzą a zachowań rasistowskich nie widziałam i nie słyszałam bo obracam się wśród wykształconych Brytyjczyków. Mnie nie wyrzucą bo mam kredyt na mieszkanie i dzieci w szkole.

Oczy się otworzą gdy nastoletni syn dostanie wpiernicz po szkole za rozmawianie po polsku.

[ Ostatnio edytowany przez: Googhaz 05-04-2017 07:13 ]

Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. - Baptiste Beaulieu

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2017-04-05 08:56:22 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Googhaz

Post #3 Ocena: 0

2017-04-05 09:14:03 (8 lat temu)

Googhaz

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-04-05 08:56:22, 12miko12 napisał(a):

Chcesz nam powiedzieć że w polskiej szkole nastolatki nie wchodzą w konflikty ze sobą,bo polskie szkoły to taka bajeczna tęczowa szkolna sielanka, a do tego wszyscy mówią po polsku, więc niby dla czego ktoś miał by dostać wpiernicz. :-8

Chcę powiedzieć, że Polaka w polskiej szkole nikt nie prześladuje za bycie Polakiem. Z jednego prostego powodu - jest u siebie.
W tęczowej i tolerancyjnej angielskiej szkole już tak różowo nie jest. Pewnie dlatego, że dzieci jeszcze się uczą politycznej poprawności i mówią co myślą a do okazywania swojej niechęci nie potrzebują wyników referendum jak dorośli.

Zdajecie sobie sprawę, że duża część brytyjskiego społeczeństwa was tam nie chce? Jesteście uważani za kogoś gorszego, jak Cygan w Polsce, który też nic złego nie zrobił, mówi w miejscowym języku i czuje się Polakiem jak wy Brytyjczykami.
Naprawdę nie przeszkadza wam ta niechęć czy po prostu udajecie, że jej nie ma a media kłamią?
Fakt, że w UK często pada ale chyba łatwo zauważyć, że ktoś plunął w twarz, nawet jak leje. Oczywiście poniższe przykłady o niczym nie świadczą...

polish-girl-dagmara-prybysz-who-complained-of-classroom-racism-is-found-dead-at-school-in-cornwall

student-21-brutally-stabbed-in-neck-with-broken-bottle-for-speaking-polish

polish-man-attacked-in-newhaven

Harlow

[ Ostatnio edytowany przez: Googhaz 05-04-2017 09:26 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2017-04-05 09:25:48 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Googhaz

Post #5 Ocena: 0

2017-04-05 09:33:29 (8 lat temu)

Googhaz

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-04-05 09:25:48, 12miko12 napisał(a):
Nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją w tutejszych szkołach, UK jest krajem wielokulturowym, wielojęzykowym, z brexitem czy bez.

taaa. No mówiłem, media kłamią.
Race and religious hate crimes rose 41% after EU vote

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2017-04-05 09:43:31 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

Nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją w tutejszych szkołach, UK jest krajem wielokulturowym, wielojęzykowym, z brexitem czy bez.

Tak dobrze to nie jest. Zależy gdzie się chodzi do tej szkoły.

Natomiast rzeczywiście, w polskiej szkole może i łatwiej dostać w łeb. Słaba pociecha, że z innych względów...
A jest ich parę. Inny klub sportowy, śmieszna fryzura, bycie słabszym właśnie - taki sam bullying jak i gdzie indziej.

Rasizm (szowinizm?) tu oczywiście istnieje i jest on specyficzne ukierunkowany. Wiadomo, że przeciwko kolorowym to strach. No i to nie oni są poważną konkurencją na rynku pracy. Zwłaszcza w tych zawodach, w których specjalizuje się klasa robotnicza. Nie są konkurecją szczególnie narodowości, które są w stanie co najwyżej prowadzić taksówkę (z GPS-em), względnie handlować używanymi komórkami, czy prowadzić poundshop (z wyjątkami).
Do tego razi sprawność przybyszów, którzy w parę lat zorganizowali sobie niezłe życie - mają dwa auta, dom, jeżdżą na wakacje systematycznie - a ja wciąż w tym councilu (już trzecie pokolenie). Jak to możliwe? Kradną?
Gorzej jak pojawia się myśl, którą sami sobie boją się powiedzieć - że oni są do dupy, a ktoś jest zdolniejszy, lepiej zorganizowany, szybszy (daleki jestem od myśli, że tacy są wszyscy nasi rodacy). Zwłaszcza, że przyjeżdża taki młody Polak bez języka i w dwa lata jest najleszym uczniem w czołowej brytyjskiej szkole... To już rodzi zawiść.
Jak długo będzie taki stan rzeczy - a będzie długo - motłoch będzie nas nienawidził.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

valis0

Post #7 Ocena: 0

2017-04-05 10:21:15 (8 lat temu)

valis0

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 24-03-2017

Cytat:

2017-04-05 09:43:31, stanislawski napisał(a):
Cytat:

Tak dobrze to nie jest. Zależy gdzie się chodzi do tej szkoły.

Natomiast rzeczywiście, w polskiej szkole może i łatwiej dostać w łeb. Słaba pociecha, że z innych względów...
A jest ich parę. Inny klub sportowy, śmieszna fryzura, bycie słabszym właśnie - taki sam bullying jak i gdzie indziej.

Rasizm (szowinizm?) tu oczywiście istnieje i jest on specyficzne ukierunkowany. Wiadomo, że przeciwko kolorowym to strach. No i to nie oni są poważną konkurencją na rynku pracy. Zwłaszcza w tych zawodach, w których specjalizuje się klasa robotnicza. Nie są konkurecją szczególnie narodowości, które są w stanie co najwyżej prowadzić taksówkę (z GPS-em), względnie handlować używanymi komórkami, czy prowadzić poundshop (z wyjątkami).
Do tego razi sprawność przybyszów, którzy w parę lat zorganizowali sobie niezłe życie - mają dwa auta, dom, jeżdżą na wakacje systematycznie - a ja wciąż w tym councilu (już trzecie pokolenie). Jak to możliwe? Kradną?
Gorzej jak pojawia się myśl, którą sami sobie boją się powiedzieć - że oni są do dupy, a ktoś jest zdolniejszy, lepiej zorganizowany, szybszy (daleki jestem od myśli, że tacy są wszyscy nasi rodacy). Zwłaszcza, że przyjeżdża taki młody Polak bez języka i w dwa lata jest najleszym uczniem w czołowej brytyjskiej szkole... To już rodzi zawiść.
Jak długo będzie taki stan rzeczy - a będzie długo - motłoch będzie nas nienawidził.

I trudno się z tym nie zgodzić. Dodałbym jeszcze kilka swoich prywatnych obserwacji, ale myślę że wyjasniłes dość dobitnie sytuację Polaków w Anglii.

Bawią mnie natomiast komentarze typu "część ludzi na tym forum pisze czarne scenariusze, panikuje" etc. Odnoszę wrażenie że swoje prywatne wątpliwości chcą
Przemienić w sukces :-]
Ale może się mylę ...

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2017-04-05 10:35:24 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Na pewno duzo osob na nas narzeka ale w wiekszosci jest to klasa nizsza wiadomo z jakich powodow ale czy mam sie przez to czuc gorszy?
Chyba wlasnie lepszy przyjezdzajac ze wachodu radze sobie lepiej niz jakis % tubylcow

Goohaz uwierz mi ze niekoniecznie tak musi byc jak myslisz wyjechales bo czules sie gorszy ale wchodze tu na rozne fora czytam komentarze pod roznymi angielskimi artykulami I jestem w szoku ze 80% z nich to pozytywne rwpisy na nasz temat Czasami mam wrazenie ze anglicy maja o nas lepsze zdanie niz my sami czytajac ich I nasze komentarze
Pozatym przyklad cyganow hehe ok malo kto ich lubi ale uwierz mi jestes pracowitsi jest sa jeszcze inne cechy ale pomijajac to
Myslisz ze ceganie przejmuja sie co ty o nich myslisz? Serio? :) ale naprawde ? : D maja to w doopie I ciebie tez
I twoje uwazanie sie za bycie kims lepszym pisze bez zlosliwosci

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 05-04-2017 10:48 ]

Do góry stronyOffline

valis0

Post #9 Ocena: 0

2017-04-05 10:51:07 (8 lat temu)

valis0

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 24-03-2017

Cytat:

2017-04-05 10:35:24, cris82 napisał(a):
Na pewno duzo osob na nas narzeka ale w wiekszosci jest to klasa nizsza wiadomo z jakich powodow ale czy mam sie przez to czuc gorszy?
Chyba wlasnie lepszy przyjezdzajac ze wachodu radze sobie lepiej niz jakis % tubylcow

Goohaz uwierz mi ze niekoniecznie tak musi byc jak myslisz wyjechales bo czules sie gorszy ale wchodze tu na rozne fora czytam komentarze pod roznymi angielskimi artykulami I jestem w szoku ze 80% z nich to pozytywne rwpisy na nasz temat Czasami mam wrazenie ze anglicy maja o nas lepsze zdanie niz my sami czytajac ich I nasze komentarze
Pozatym przyklad cyganow hehe ok malo kto ich lubi ale uwierz mi jestes pracowitsi jest sa jeszcze inne cechy ale pomijajac to
Myslisz ze ceganie przejmuja sie co ty o nich myslisz? Serio? :) ale naprawde ? : D maja to w doopie I ciebie tez
I twoje uwazanie sie za bycie kogos lepszego pisze bez zlosliwosci

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 05-04-2017 10:36 ]

To chyba trzeba by zrobić jakiś fachowy sondaż, które grupy społeczne nas lubią :)

Nastoletnie gangi multi kulti ? Hm ... to mają specyficzny sposób wyrażania swojej sympatii.
Może stare pokolenie dziadków i babci ? Być może są na tak, w końcu pamiętają nasz wkład w czasie 2 wojny światowej.
Nie wiem, może średnie pokolenie to które od rana do nocy siedzi w pubie ?
Nie wiem jakieś inne pomysły gdzie by zrobić sondaż ?

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #10 Ocena: 0

2017-04-05 12:30:01 (8 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2017-04-04 10:05:48, xxxemi napisał(a):
Czy słyszeliście o wprowadzeniu opłat od 6/04 dla pracodawców zatrudniających pracowników z poza UE? Czy myślicie że to przygotowane jest pod Brexit?

Tak.

https://www.gov.uk/government/news/governments-new-immigration-skills-charge-to-incentivise-training-of-british-workers
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Strona 28 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 27 | 28 | 29 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,