MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 27 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 27 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

valis0

Post #1 Ocena: 0

2017-04-04 19:12:50 (8 lat temu)

valis0

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 24-03-2017

Głupi translator :) oczywiście miało być nowo przybyłych.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2017-04-04 19:45:39 (8 lat temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Cytat:

2017-04-04 19:12:50, valis0 napisał(a):

Ty do mnie pijesz? Ja nie mam sobie NIC do zarzucenia wiec w piersi bic sie nie bede. I owszem twoj tzw. Czesiek prawdopodobnie nie zalozyl tu jeszcze rodziny, nie ma dzieci ktore chodza tu od 10 lat do szkoly, nie kupil jeszcze domu i nie jest jeszcze stalym rezydentem. Poza tym myslalam o tych ktorzy dopiero tu przyjada bo beda znali ryzyko przed przyjazdem. Ja przyjechalam tu nie do pracy na chwile tylko wybralam ten kraj do zycia dla calej mojej rodziny i co teraz na gwalt mam wyrabiac obywatelstwo bo komus zachcialo sie zmienic reguly?

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 04-04-2017 19:56 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

valis0

Post #3 Ocena: 0

2017-04-04 20:23:15 (8 lat temu)

valis0

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-04-04 19:45:39, iwona38 napisał(a):
Cytat:

2017-04-04 19:12:50, valis0 napisał(a):

Ty do mnie pijesz? Ja nie mam sobie NIC do zarzucenia wiec w piersi bic sie nie bede. I owszem twoj tzw. Czesiek prawdopodobnie nie zalozyl tu jeszcze rodziny, nie ma dzieci ktore chodza tu od 10 lat do szkoly, nie kupil jeszcze domu i nie jest jeszcze stalym rezydentem. Poza tym myslalam o tych ktorzy dopiero tu przyjada bo beda znali ryzyko przed przyjazdem. Ja przyjechalam tu nie do pracy na chwile tylko wybralam ten kraj do zycia dla calej mojej rodziny i co teraz na gwalt mam wyrabiac obywatelstwo bo komus zachcialo sie zmienic reguly?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>iwona38</i> 04-04-2017 19:56 ]

Primo. Wybór obywatelstwa nie koniecznie może należeć do ciebie. Mam nadzieję że jest to dla ciebie zrozumiałe. Po drugie ... primo :), jeżeli ktoś pisze że nie ma sobie NIC do zarzucenia, to nie ma sensu wyprowadzać go z błędu. Po trzecie już tak na na poważnie, nie bierz sobie wszystkiego do serca pisałem zupełnie ogolnikowo. Resztę odnośnie twoich dobrych intencji, dlaczego tu przyjechałaś, czy też kto ma zmieniac "reguły gry" to nie chcę cię martwic, ale to Angole rozdają karty, nie Polacy :)

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #4 Ocena: 0

2017-04-04 20:34:47 (8 lat temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

I tu sie z Toba zgadzam i niestety tym sie martwie. Nie tego sie spodziewalam przyjezdzajac tutaj.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

valis0

Post #5 Ocena: 0

2017-04-04 21:01:10 (8 lat temu)

valis0

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-04-04 20:34:47, iwona38 napisał(a):
I tu sie z Toba zgadzam i niestety tym sie martwie. Nie tego sie spodziewalam przyjezdzajac tutaj.

I chciałbym jeszcze tylko dodać że analogiczna sytuacja jest teraz w Polsce za sprawą Ukraińców. I napływają dopiero od 2 lat. Na efekty tej imigranci (żeby mieć obiektywny osąd) trzeba by poczekać 10 + lat. Ale tylko jedna mała sugestia. Skoro Angole ze swoją poprawnością polityczna, tolerancja wobec emigracji nie wytrzymali, to ... Ile Polacy wytrzymają z napływem imigrantów z Ukrainy ? :)

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2017-04-04 21:33:35 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2017-04-04 21:49:43 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Skoro Angole ze swoją poprawnością polityczna, tolerancja wobec emigracji nie wytrzymali, to ... Ile Polacy wytrzymają z napływem imigrantów z Ukrainy ? :)"

a moze jednak my jestesmy bardziej wyrozumialym narodem ; ) przynajmniej w mediach bo ogolnie jak my bylismy tu w takiej ilosci to juz niezle wycie medialne i szczujnia brukowcow sie zaczela

a w pl cisza jak makiem zasial a jak juz slychac jakies glosy to w wiekszosci pozytywne

Do góry stronyOffline

valis0

Post #8 Ocena: 0

2017-04-04 22:19:53 (8 lat temu)

valis0

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-04-04 21:49:43, cris82 napisał(a):
"Skoro Angole ze swoją poprawnością polityczna, tolerancja wobec emigracji nie wytrzymali, to ... Ile Polacy wytrzymają z napływem imigrantów z Ukrainy ? :)"

a moze jednak my jestesmy bardziej wyrozumialym narodem ; ) przynajmniej w mediach bo ogolnie jak my bylismy tu w takiej ilosci to juz niezle wycie medialne i szczujnia brukowcow sie zaczela

a w pl cisza jak makiem zasial a jak juz slychac jakies glosy to w wiekszosci pozytywne

Powiem tak. Opinie publiczne nie kreują tylko media. Nie wiem jak w Polsce się to odbywa, bo nie czytam niemieckich portali typu onet czy wp. Kwestie przekonań
politycznych, gospodarczych, emigracyjnych etc raczej odbywają się gdzieś tam w zaciszu domowym, przy grillowaniu,tudzież innych spotkaniach towarzyskich, w pracy etc. Natomiast Angole mają jednak inną mentalność. I teraz mówię o przeważającej populacji, która spędza większość swojego czasu w pubach lub przed tv. To nie są przychylne opinie. To nie jest tolerancyjny naród. Ale tego nie dowiesz się z mediów.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2017-04-05 00:41:09 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

To jest racja co valis i cris napisali...według mnie oczywiście. Szczucie zaczęło się na dobre, gdy konserwatyści doszli do władzy i coraz głośniej było o UKiP :-?. I to w momencie, gdy byli (i jeszcza są) członkiem Unii Europejskiej. Konkluzja jest taka, że są trzy drogi (dla Polaków, którzy nie bardzo wiedzą na czym stoją).

Pierwsza, to wystąpienie o obywatelstwo (i - przy pozytywnym rezultacie - pogodzenie się z niepisanym faktem bycia obywatelem drugiej kategorii, ale z nadzieją, że dzieciom już będzie łatwiej).

Druga, wyrabianie rezydentur itd. oraz dobijanie się o swoje prawa na każdym kroku *STOP*.

Trzecia, to znalezienie innego miejsca do godnego życia w innym kraju.

Myślę, że im szybciej to dotrze do polskiej społeczności tym lepiej. Zawsze korzystniej przygotować się na "czarny" scenariusz. Jeśli się nie sprawdzi, wówczas może nas czekać miła niespodzianka. To luźna refleksja, która ma zastosowanie w różnych sytuacjach życiowych.

Część Polaków (oczywiście nie wszyscy) poczuła, że jest u siebie. Zresztą takie hasła były promowane np.podczas lokalnych wyborów. Moi drodzy - nie, nie, nie... Nie jesteśmy u siebie :-U. To kraj Anglików, Szkotów, Walijczyków i Irlandczyków z północy. My jesteśmy gośćmi, których zawsze można wyprosić ze swoich progów. A to, że ktoś przyjechał z dziećmi itd. nie oznacza, że będzie traktowany, jako "lepszy sort". Smutne, ale prawda czasem jest przykra.

Toteż nieistotne czy Grażyna znad Wisły, Czesiek z Psich Kiszek, czy Pani Manager z międzynarodowej korporacji - wszyscy jedziemy na jednym "wozie" z napisem Poles *CRAZY*

Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 05-04-2017 00:54 ]

Do góry stronyOffline

teresa2462

Post #10 Ocena: 0

2017-04-05 06:52:56 (8 lat temu)

teresa2462

Kobieta

Z nami od: 26-03-2009

Cytat:

2017-04-05 00:41:09, Kanonier30 napisał(a):
To jest racja co valis i cris napisali...według mnie oczywiście. Szczucie zaczęło się na dobre, gdy konserwatyści doszli do władzy i coraz głośniej było o UKiP :-?. I to w momencie, gdy byli (i jeszcza są) członkiem Unii Europejskiej. Konkluzja jest taka, że są trzy drogi (dla Polaków, którzy nie bardzo wiedzą na czym stoją).

Pierwsza, to wystąpienie o obywatelstwo (i - przy pozytywnym rezultacie - pogodzenie się z niepisanym faktem bycia obywatelem drugiej kategorii, ale z nadzieją, że dzieciom już będzie łatwiej).

Druga, wyrabianie rezydentur itd. oraz dobijanie się o swoje prawa na każdym kroku *STOP*.

Trzecia, to znalezienie innego miejsca do godnego życia w innym kraju.

Myślę, że im szybciej to dotrze do polskiej społeczności tym lepiej. Zawsze korzystniej przygotować się na "czarny" scenariusz. Jeśli się nie sprawdzi, wówczas może nas czekać miła niespodzianka. To luźna refleksja, która ma zastosowanie w różnych sytuacjach życiowych.

Część Polaków (oczywiście nie wszyscy) poczuła, że jest u siebie. Zresztą takie hasła były promowane np.podczas lokalnych wyborów. Moi drodzy - nie, nie, nie... Nie jesteśmy u siebie :-U. To kraj Anglików, Szkotów, Walijczyków i Irlandczyków z północy. My jesteśmy gośćmi, których zawsze można wyprosić ze swoich progów. A to, że ktoś przyjechał z dziećmi itd. nie oznacza, że będzie traktowany, jako "lepszy sort". Smutne, ale prawda czasem jest przykra.

Toteż nieistotne czy Grażyna znad Wisły, Czesiek z Psich Kiszek, czy Pani Manager z międzynarodowej korporacji - wszyscy jedziemy na jednym "wozie" z napisem Poles *CRAZY*

Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Kanonier30</i> 05-04-2017 00:54 ]

Jest jeszcze czwarta droga...
Po prostu nic nie robic. Nie panikowac, nie nakrecac sie, "nie farbowac na kolor brytyjski" i zachowac spokoj. Zostawic te opcje panikarzom, ktorzy w swej chorej wyobrazni beda nakrecac sie na forum widzac tlumy Polakow z plecakami/walizkami wysiedlanych przymusowo maszerujacych na wschod Europy.

Do góry stronyOffline

Strona 27 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,