rafal80...nie, nie unikam faktu. Masz rację, ponadto są konwencje i prawa ratyfikowane przez UK (wyłączając Unię), jak Europejska Karta Społeczna Rady Europy czy Konwencja Praw Osób Niepełnosprawnych ONZ. Wszystko ratyfikowane przez UK. Odnosiłem się głównie do świadczeń - i zakładania, że każdy kto coś pobiera, to "beneficiarz" wykorzystujący system. Swobodna wypowiedź - po prostu.
valis...z reguły we wszystkim się z Tobą zgadzam. Fakt, są ludzie, którzy tylko dlatego przyjechali do UK, aby żyć na socjalu i nie są to pojedyncze przypadki. Jasne. Zaś co do ubezpieczeń...mam takie ubezpieczenie, - ale firmy np. moja - po 5 miesięcznym sprawdzaniu historii leczenia chorób (jeszcze normalnie pracowałem itd). przysłała mi ofertę z wyłączeniem odpowiedzialności w wypadku utraty możności samodzielnego życia. Ich analitycy dokładnie się głowili. Nie miałem już chęci szukać kolejnej ubezpieczalni i podpisałem. (Jak się pracuje po 50,60 godzin tygodniowo, plus czas na tranport itd. - nie masz ochoty na szukanie kolejnych i kolejnych ubezpieczalni. Masz inne sprawy i obowiązki w pracy również).
Los tak chciał, że po kilku miesiącach - po operacji - potem kolejnej....straciłem możność samodzielnego funkcjonowania. Ponadto nawet gdyby mi wypłacili - przyjmowaną dla mnie standardowo - kwotę 10 tys funtów, to na ile by mi to starczyło. Czy kwota 10, 20 tys funtów zrekompensuje utratę nogi? (z powodu choroby np. sepsy, gangreny, nowotworu - nie wypadku)...jak sądzisz valis? Na ile wyceniasz nogę imigranta w UK?
Od dziecka jeździłeś na nartach, chodziłeś po górach - włączjąc ekstremalne wyprawy. Nigdy już w życiu tego ponownie nie zrobisz...ile tygodniowo byś wypłacił? Ile tygodniowo, gdy życie staje na głowie? Może obywtel UE to nie jest w pełni człowiek, jak Brytyjczyk? Może podczłowiek i z tego tytułu powinien zostać wyeliminowany - deportowany? W końcu Brexit to Brexit. Albo nie...dać mu pół świadczenia...bo się jeszcze cholera odwoła do European Human Rights (to nie jest sąd unijny).
Były już takie teorie wcielane w czyn w Europie. Jak się skończyło powszechnie wiadomo.
PS. Co do tematu wątku. Na temat ewentualnych deportacji i pozbywania się obywateli UE przez Wielką Brytanię (aby temat nie wracał i nie jest to dokument UE)Protokół 4 Artykuł 4 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka "Zbiorowe wydalanie cudzoziemców jest zabronione".
http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_POL.pdf
Pozdrawiam.
[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 01-04-2017 14:18 ]