Str 24 z 193 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2017-03-31 13:28:54 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2017-03-31 12:30:33, valis0 napisał(a):
Cytat:
2017-03-30 21:03:21, SweetLiar napisał(a):
Cytat:
2017-03-30 20:07:41, valis0 napisał(a):
A mnie nie trudno sobie to wyobrazić. Jako nie legalny emigrant, firma może nie chcieć
To nie jest czarny scenariusz, to naprawde brzmi jak historia rodem z Korei Polnocnej
Benefitami niech sie martwia ci co je biora. Sorry, ale jak ktos nie jest w stanie na swoje utrzymanie zarobic, to moze ten kraj nie jest najlepszym miejscem dla niego? Benefity na dzieci prawdopodobnie zostana dla tych imigrantow, ktorych dzieci mieszkaja w UK. I w sumie prawidlowo.
Kolego sympatyczny, ale ty nie zakrzywiaj tutejszej rzeczywistości. W Anglii jest około 20 różnych benefitow (dokładnie nie pamiętam, ciężko mi było przejść przez tak długą lekturę). Więc albo udajesz za przeproszeniem głupa, albo piszesz bzdury z premedytacją. Mam rozumieć że nigdy nie skorzystałeś z tutejszego socjalu w żadnej formie ?.
I tutaj jest sedno sprawy, które tak ładnie
omijasz szerokim łukiem. Dla wielu Polaków gdy te benefity zostaną odcięte może się zrobić nie kolorowo.
Po pierwsze to jestem kobietą, jak wejdziesz w mój profil to tam stoi
Ewa
Kobieta
itd
Owszem pobierałam WTC przez pierwszy rok pobytu tutaj, ale potem znalazłam lepszą pracę z lepszymi zarobkami i na tym się moja przygoda z tym zasiłkiem skończyła i generalnie uważam, że do tego trzeba w życiu dążyć, żeby być jak najbardziej samowystarczalnym i jak najmniej zależnym od innych. Jeśli niemile zaczną być widziani ludzie, którzy nie potrafią wyjsć na prostą w ciągu roku, dwóch, trzech, to trudno mieć do miejscowych o to pretensje.
Piszesz, że jesteś nielegalnym imigrantem, a jesteś? Pracujesz nielegalnie?
Ktoś ci już zabrał NIN? Unieważnił go komisyjnie?
Nie dawaj się ponosić histerii
[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 31-03-2017 13:30 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
valis0 |
Post #2 Ocena: 0 2017-03-31 13:39:06 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 24-03-2017 Skąd: Birmingham |
Przecież ja nie pisze że jestem (jesteśmy) nie legalnymi emigranta mi. Naprawdę proszę czytaj ze zrozumieniem. Zakładam tylko scenariusz że tak może się stać po brexicie. Ja po prostu staram się patrzeć na świat racjonalnie. A uważam że nie ma kompletnie żadnych przesłanek, aby Angole patyczkowali się z Polakami po opuszczeniu przez nich UE.
I jeszcze przy okazji tego wpisu nasunęła mi sie pewna myśl. W nie dalekiej przyszłości możemy być świadkami masowych rozwodów wśród polskiej społeczności, oraz zawierania małżeństw z obywatelami Anglii (różnej nacji). Ale to już proszę potraktować z przymrużeniem oka
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #3 Ocena: 0 2017-03-31 13:51:00 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Czytam ze zrozumieniem
Cytat:
A mnie nie trudno sobie to wyobrazić. Jako nie legalny emigrant, firma może nie chcieć (...)
Ja też się staram myślec racjonalnie i też nie widzę powodów dla których mieliby się z nami patyczkować, ale... to już raczej problem tych, którzy się dopiero do Anglii pakują bo nie przewiduje, żeby mi jednak ten NIN komisyjnie anulowali. Jeśli mój szef jest ze mnie zadowolony to teraz mnie zwolni, zapłaci odprawę bo co? Jaki on ma w tym interes?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
AlmostFamous |
Post #4 Ocena: 0 2017-03-31 14:03:35 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-nationals-denied-mortgages-patricia-connell-article-50-a7657941.html Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
valis0 |
Post #5 Ocena: 0 2017-03-31 14:13:42 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 24-03-2017 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2017-03-31 13:51:00, SweetLiar napisał(a):
Czytam ze zrozumieniem
Cytat:
A mnie nie trudno sobie to wyobrazić. Jako nie legalny emigrant, firma może nie chcieć (...)
Ja też się staram myślec racjonalnie i też nie widzę powodów dla których mieliby się z nami patyczkować, ale... to już raczej problem tych, którzy się dopiero do Anglii pakują bo nie przewiduje, żeby mi jednak ten NIN komisyjnie anulowali. Jeśli mój szef jest ze mnie zadowolony to teraz mnie zwolni, zapłaci odprawę bo co? Jaki on ma w tym interes?
Teraz nie, ale po brexicie ? Któż to wie.
A teraz coś ci postaram się wytłumaczyć na podstawie przykładu. Otóż tak jak u ciebie u mnie w firmie pracują różne nacje. Wiadomo, Polacy są solidni, nie którzy mogli by powiedzieć że nawet nie do zastąpienia. Często, gęsto słyszy się komentarze typu " i co głupi Angole bez nas zrobią". To jest nasza wada narodowa, których mamy bez liku. Ale do sedna. U mnie w firmie przestali przyjmować Polaków i Rumunów. Tłumaczą to słaba znajomością angielskiego, ale ... Przyjmują dość regularnie afrykanczykow, a dokładnie Erytejczykow. I coś ci powiem, zapierniczaja tak że hoho. Nie jeden Polak przy nich wysiada. Język angielski podstawowy. Ale najlepsze jest to że firma zaczęła ich tez zatrudniać także na wyższe stanowiska. Zaczynają pracować także w ofisie. Osobiście mam ubaw, bo pracowali tam sami Polacy i Angole menadżerowie.
|

|
 |
|
|
radzik77 |
Post #6 Ocena: 0 2017-03-31 14:21:38 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2017-03-31 14:03:35, AlmostFamous napisał(a):
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-nationals-denied-mortgages-patricia-connell-article-50-a7657941.html
Wlasnie robie re-mortgage i nikt o paszport nie pytal. Jedyne co, to zapytali czy jestesmy rezydentami UK. Aplikacja zostala przyjeta, produkt to fix na 5 lat.
Teraz bedzie wysyp takich tanich sensacji. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 31-03-2017 14:24 ]
|

|
 |
|
Googhaz |
Post #7 Ocena: 0 2017-03-31 14:36:03 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-02-2016 Skąd: Już Polandia |
Tutaj fajna analiza Brexitu, pod którą mógłbym sie podpisać.
Strzeszczając: UK wyjdzie z Unii ale większość spraw zostanie po staremu lub z niewielkimi zmianami (wolny rynek, przepływ osób, płacenie Unii) Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu
|

|
 |
|
AlmostFamous |
Post #8 Ocena: 0 2017-03-31 14:54:55 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2017-03-31 14:21:38, radzik77 napisał(a):
Cytat:
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-nationals-denied-mortgages-patricia-connell-article-50-a7657941.html
Wlasnie robie re-mortgage i nikt o paszport nie pytal. Jedyne co, to zapytali czy jestesmy rezydentami UK. Aplikacja zostala przyjeta, produkt to fix na 5 lat.
Teraz bedzie wysyp takich tanich sensacji. [ Ostatnio edytowany przez: <i>radzik77</i> 31-03-2017 14:24 ]
Myśle, ze jest różnica w re-mortgage a mortgage. I o to tu chodzi. Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #9 Ocena: 0 2017-03-31 15:02:06 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2017-03-31 14:54:55, AlmostFamous napisał(a):
Cytat:
2017-03-31 14:21:38, radzik77 napisał(a):
Cytat:
Teraz bedzie wysyp takich tanich sensacji. [ Ostatnio edytowany przez: <i>radzik77</i> 31-03-2017 14:24 ]
Myśle, ze jest różnica w re-mortgage a mortgage. I o to tu chodzi.
Nie do konca, bo bierzemy produkt z innego banku i caly proces sprawdzania dochodow i innych rzeczy jest niejako "od nowa".
Jesli bylyby jakies restrykcje wobec nowych aplikacji, to podejrzewam, ze obecne przy okazji odnowy tez bylyby w jakis sposob zmienione.
W artykule autorka jedynie SLYSZALA o takich przypadkach, Niczego nie sprawdzila, ani nie dotarla do zrodla. Nie ma tam zadnych konkretow jedynie gdybanie i podsycanie paniki.
"Patricia Connell, a French national who has lived in Britain for 30 years, said she has already heard of banks refusing to grant loans"
I tak bedzie przez kolejne dwa lata
|

|
 |
|
Severance_ |
Post #10 Ocena: 0 2017-03-31 15:13:17 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2017-03-31 14:36:03, Googhaz napisał(a):
Tutaj
Nic o czym bysmy wczesniej nie wiedzieli, albo "Norway-like Brexit", albo "Super Hard-like Brexit", w wersji "hard" Szkocja pozostaje w EU, Irlandie sie polacza dajac tym samym sznse IR na pozostane w EU, Giblartar juz stanal koscia w gardle negocjacji, a jeszcze sie te negocjacje tak naprawde nie zaczely. Mind your own biscuits and life will be gravy
|

|
 |
|