MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 175 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 174 | 175 | 176 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 175 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

darraj

Post #1 Ocena: +1

2019-11-30 19:54:17 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Parę cytatów, Polacy popierają Brexit:

Mój mąż jest Szkotem, pochodzi z bardzo tradycyjnej, konserwatywnej rodziny. Do tego stopnia, że na śniadanie zje tylko owsiankę na słono - słodkiej nigdy nie przyjmie. Wśród naszych znajomych i krewnych nie było nikogo, kto zagłosowałby za pozostaniem Wielkiej Brytanii w Unii Europejskiej - mówi mi Barbara Hamilton

A ta wypowiedź to prawdziwe kuriozum:
Angielska cywilizacja, z najstarszą na świecie demokracją, ze swoją punktualnością, szczerością - to coś, z czym nigdy nie zetknęłam się ani w Polsce, ani we Włoszech, ani nigdzie indziej. To jest najlepsze państwo na świecie, jak prawdziwe dzieło sztuki. Fakt, że ludzie mogą się tu osiedlać i dostają wszystko za darmo, rozwadnia tę cudowną cywilizację.

Źródło
I jeden z komentarzy, na deser:-]

Jakieś 250 lat temu angole doszli do wniosku iż ich amerykańskie kolonie nie zasługują na reprezentację w Parlamencie bo nie są w stanie wnieść nic wartościowego do rozwoju imperium.
W efekcie stracili te kolonie a w konsekwencji powstały Stany Zjednoczone.
150 lat później angole powtórzyli ten sam approach w stosunku do subkontynentu indyjskiego a w konsekwencji powstały Indie i Pakistan.
W miedzyczasie urwała im się cała reszta imperium - Irlandia, Kanada, ANZAC itd.
No teraz okazuje się, że po tych nieszablonowych historyczych doświadczeniach większość angoli nadal wierzy , że samodzielnie i w lekkiej izolacji od reszty świata dalej są w stanie wyznaczac optymalny kierunek rozwoju swojego kraju i nie potrzebują do tego uczestnictwa w żadnej UE.
No coż.. jednego nie można im odmówic : konsekwencji w tym co robią.
Za 30 lat UK terytorialnie ograniczy sie do Królestwa Anglii z czasów Ryszarda III.
I chyba przestanie wówczas nazywać się UK tylko po wielu wiekach będziemy ten twór nazywac tak kilkaset lat temu - Anglią,
I najciekawsze jest to, że Angole, a wkązdym razie ich więkzość, tę całą ewolucję będą uważać za swój sukces
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Zygmunt_Merytor

Post #2 Ocena: +1

2019-11-30 20:55:06 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Cytat:

2019-11-30 15:47:01, kaktusak napisał(a):

Troche smieszne jest uznanie BBC za tube torysow,

Obrazek

tutaj przypomnienie wywiadu z johnsonem w bbc, do ktorego komentarz zawrzec mozna w trzech literach: W T F....

https://video.twimg.com/ext_tw_video/1126190039866671104/pu/vid/854x480/xBbrMYNz_UH2-iJ2.mp4?tag=10

tutaj od 10 minuty z komentarzem Frankiego i spolki:

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 30-11-2019 21:31 ]

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #3 Ocena: 0

2019-11-30 21:35:05 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

Jak najbardziej bylo wspominane:
https://www.bbc.co.uk/news/election-2019-50601517? TV=https://www.bbc.co.uk/news/uk&link_location=live-reporting-story
Troche smieszne jest uznanie BBC za tube torysow, biorac pod uwage niechec prawicowych mediow (daily tel. czy daily mail) do bbc za ich lewicowosc, nastawienie pro-eu/any brexitowe i ogolny liberalizm (przynajmniej obyczjowy). Z tego to pamietam w guardanie wspomnieli chyba w notce ze plany nacjonalizacji corbyna nie sa zgodne z polityka i prawem eu (czyli w domysle albo je odrzuci albo tak naprawde on i labour chca brexitu, tylko nie tego od may/borysa, ale podobnego:)

@kaktusak,

Z całym szacunkiem, ja pytałam o tv wiadomości- wieczorne news on tv? Ja nie mam programów telewizyjnych, ja sobie Google to co chcę, ale czy 70-letnia Mavis zrobi to samo, czy raczej obejrzy wieczorne wiadomości na bbc..? Więc jeszcze raz zapytam..: czy było to wyraźnie zaraportowane w wieczornych wiadomościach?
Nie napisałam również, że uważam bbc za tubę Torysow, tylko , że ich bbc nie "tyka". Często tylko tyle wystarczy żeby komuś/czemus nie zaszkodzić.
Również, ja chyba jestem jedyną osobą na tym forum która uważa Corbyna za brexitowca, więc z ostatnim zdaniem Twojego postu się jak najbardziej zgadzam.
Ja się tak trochę miotam z politycznym "gdzie mi najbliżej", ponieważ mieszkam w Anglii mój wybór musiałby paść na libdem, ale ja również wspieram SNP.

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 30-11-2019 21:50 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #4 Ocena: 0

2019-11-30 21:56:51 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Cytat:

Z tego to pamietam w guardanie wspomnieli chyba w notce ze plany nacjonalizacji corbyna nie sa zgodne z polityka i prawem eu (czyli w domysle albo je odrzuci albo tak naprawde on i labour chca brexitu, tylko nie tego od may/borysa, ale podobnego:)

moglbys wrzucic jakiegos linka do tej "notki" z Guardiana, o ktorej pamietasz?
wedle mojej wiedzy w Europie jest mnostwo przykladow na state owned railways, ktore to - paradoksalnie, maja tez udzialy w brytyjskich kolejach.....

"German state railway Deutsche Bahn operates four British railways including the London overground and the Grand Central line to Sunderland. Seven UK railways are operated or partly-operated by Dutch state railway Nederlandse Spoorwegen (NS), including Merseyrail, Scotrail and the West Midlands Railway. Seven railways are operated fully or partly by French state railway SNCF, including Transport for Wales and the Thameslink."

tutaj caly artykul z the Forbes:
https://www.forbes.com/sites/davekeating/2019/08/15/almost-all-british-train-lines-are-now-owned-by-other-eu-countries/#603f3836208f

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 30-11-2019 21:57 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2019-11-30 21:58:19 (6 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Darraj, mnie to się szczególnie ta "punktualność" i "szczerość" podobała.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

daavid

Post #6 Ocena: 0

2019-11-30 22:39:22 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2019-11-29 17:50:42, graphium napisał(a):
Cytat:
Cytat:

2019-11-29 16:09:40, cris82 napisał(a):
sorry ale czy donald trump zanim zostal prezydentem przepracowal cale zycie na myjni samochodowej ze sie nie nadawal ?wyglada na to ze w twojej opini byla to szokujaca decyzja i bardziej nadaja sie ludzie ktorzy sa z zawodu gadajacymi glowami ? :)

Moim zdaniem Trump się nie nadaje przede wszystkim za kiepskie umiejętności porozumiewania się we własnym języku. Bo przecież nie można tego nazwać komunikacją interpersonalną, a mówienie o dyplomacji to już kiepski żart. Nie wnikam w jego politykę, bo to nie temat o Trumpie.
Mimo tego został prezydentem USA, więc najwyraźniej według dzisiejszych standardów się nadaje. Podobnie jak Boris na premiera...

Zależy jak na to spojrzeć. Można też powiedzieć, że taki Trump (a także Johnson - ponoć brytyjski odpowiednik) doskonale odczytuje nastroje społeczne i mówi ludziom to co chcą usłyszeć (np. o murze pomiędzy USA i Meksykiem).

Do góry stronyOffline

graphium

Post #7 Ocena: 0

2019-12-02 10:28:12 (6 lat temu)

graphium

Mężczyzna

Z nami od: 15-04-2016

Posunąłbym się tutaj o krok dalej. Nastroje te bardzo często są kreowanie dużo wcześniej. W przypadku Brexitu, społeczeństwo było karmione latami przed referendum negatywnymi informacjami o UE, imigracji, otwartych granicach, wpływie imigracji na szkolnictwo, NHS itd.

Przejście Johnsona na "ciemną stronę mocy" (pamięta ktoś jeszcze że Johnson był wcześniej za pozostaniem w UE?) wynikało z czystej kalkulacji - zrozumiał jak liczny i silny jest ruch "Leave" i zapewne że jest to dla niego jedyna szansa ma przyśpieszenie kariery, a już napewno na zostanie premierem.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2019-12-03 11:01:08 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Tym razem skorzystam ze słów bloggera, który tekst tworzył jeszcze za rządów Theresy May. Pomimo upływu miesięcy, to zwłaszcza podsumowanie jest coraz bardziej na czasie:

Obrazek

"Gdzie w tym wszystkim jest polityka na miarę czasów Imperium Brytyjskiego, Churchilla, czy Margaret Thatcher? Nigdzie! Jeden z ostatnich krajów w Europie, który potrafił doskonale dbać o swoje interesy, bardzo często ponad podziałami politycznymi, i zawsze stawiał własne interesy ponad wyimaginowane wspólnoty, kompletnie zdziadział i o to chodzi w brexicie. W obecnym stanie rzeczy wyjście Wielkiej Brytanii z gnijącej UE nie jest żadnym dylematem, ale oczywistością. Nie ma jednak przemyślanej strategii na miarę tej historycznej decyzji, całość kręci się wokół partyjniackich rozgrywek na różnych poziomach, a ogólny poziom tego wszystkiego ryje po dnie. Tak padają imperia i tak się kończą poważne państwa, a wszystko zaczyna się od upadku obyczajów. Wielka Brytania zmierza w kierunku Szwecji i taką ma w tej chwili klasę polityczną i taką prowadzi politykę. Cała tajemnica brexitu."
Autor: Matka Kurka

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #9 Ocena: 0

2019-12-03 12:21:35 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Obrazek

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #10 Ocena: 0

2019-12-03 12:54:09 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2019-12-03 11:01:08, Kanonier30 napisał(a):
a wszystko zaczyna się od upadku obyczajów. Wielka Brytania zmierza w kierunku Singapuru i taką ma w tej chwili klasę polityczną i taką prowadzi politykę. Cała tajemnica brexitu."
Autor: Matka Kurka

Poprawiłam błąd w skopiowanym tekście.Szwecja tu nie pasuje, nie tylko kultura pracy i standard życia wyższy, a i muzułmanów będzie w UK więcej po Brexicie (narazie liczby sa podobne).

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 03-12-2019 12:55 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Strona 175 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 174 | 175 | 176 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,