MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

9 czy lepiej 10 lat???

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

adrianos

Post #1 Ocena: 0

2016-05-16 10:50:23 (9 lat temu)

adrianos

Mężczyzna

Z nami od: 18-07-2012

Dzięki bardzo!!!

Wszystko jasne :-)
Czyli wcale nie ma różnicy, czy przepracuję 8,9 czy 10 lat w UK. Emerytura będzie i tak wypłacona (chyba ;-) ), trzeba przepracować jedynie wymagane lata w państwach UE. Oczywiście róznica w wysokości będzie proporcjonalna do przepracowanych lat.
Aha, a jak wyglądałaby wypłata brytyjskiej emerytury w PL, czy to przez ZUS czy na konto w UK???

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gotman25

Post #2 Ocena: 0

2016-05-16 11:10:47 (9 lat temu)

gotman25

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Hej.

W UK na nowych warunkach musisz miec min 10 lat pracy w UK zeby cos dostac od UK.na tej podstawie cos dostaniesz jak osiagniesz wiek emerytalny, reszte lat sciagasz z reszty EU jako bezskladkowe.

Troche poczytalem ale nie jestem ekspertem.
Rozumiem ze sie zastanawiasz nad powrotem teraz czy za kilka miesiecy zeby dobic do 10 lat. Nie wiem ile lat masz lat i ile jeszcze musisz pracowac:)

Ja widze mala roznice.

Lata zakwalifikowane w Uk beda liczyc sie w Polsce jako bezskaldkowe.
Podaje przyklady.
1. (nie wiem ile dokladnie potrzebujesz lat w pracy- powiedzmy 30lat)
Czyli wracasz po 9 latach.
Jak bedziesz wystepowal do ZUS po emeryture to zalicza ci te 9 lat jako bezskladkowe ale przepracowane czyli potrzebujesz jeszcze 21 lat.
Z tego co wyczytalem to wyliczaja w Polsce ze skladek za ciagle 10lat z okresu ostatnich 20 lat.
Czyli emeryture bedziesz mial i tak wyliczona na podstawie tego co "zarobiles" w Polsce. Z UK to masz tylko zaliczone te lata w Polsce ale zadnych bonusow finansowych nie masz w Poslce i w UK nie masz prawa do emerytury.

2. Wraczasz po 9 latach i masz mniej niz 20 lat do emeryturey.
Tak samo zaliczaja ci te lata jako bezskladkowe ale te lata z UK wejda do okresu 20 lat do wyliczenia jako 0 zaroboine przez te lata. Jezeli musisz pracowac jeszze 10 lat to powiedzmy ok bo wyliczac emeryture na podstawie tych ostatnich 10 lat.
Z UK nic ci nie daje tylko zalicza ci lata w Polsce w UK nie spelniasz warunkow do emerytury.

3. Zostajesz w UK zeby dobic do 10 lat i wracasz do Polski.
Lata z UK zaliczaja ci w Polsce jako bezskladkowe i masz tak samo jak w 2 pierwszych przypadkach.
Ale po osiganieciu wieku emerytalnego w UK mozesz rowniez w UK wystapic o emeryture. UK zaliczy ci lata z Polski jako bezskladkowe i wyliczy ci jakas tam niepelna emeryture w UK na podstawie tych 10 lat przepracowancyh proporcionalnie.

Czyli zostajac do 10 lat w UK cos tam w przyszlosci jakis maly grosz bedziesz lepiej.

Dla mnie warto zostac troche dluzej albo dowiedz sie jak nadplacic ten ostatni rok zeby byl zaliczony. Tak jak wczesniej pisalem kiedys dostalem taki list.

Najlepiej pogadac w ZUS.
Tak jak powiedzialem ekspertem nie jestem, wypowiedziec opieram na tym co wyszukalem i wyczytalem w "google" :) wiec lepiej sprawdzic

[ Ostatnio edytowany przez: gotman25 16-05-2016 11:14 ]

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

adrianos

Post #3 Ocena: 0

2016-05-17 12:13:46 (9 lat temu)

adrianos

Mężczyzna

No właśnie, tyle jest zdań na ten temat, że człowiek głupieje. Ale ja już jestem pewien jak na chwilę obecną to wygląda. Oczywiście nie wiadomo co będzie za 10, 20 czy 30 lat hihi.

gotman25 mylisz się!!!
Nie ma róznicy proporcjonalnie od tego czy przepracuję w UK 1,5,9 czy 10 lat. Za każdy opłacony rok składkowy będzie wypłacona emerytura z UK.
Sam podałeś link, a w zakładce lived and worked abroad znalazłem to :
https://www.gov.uk/new-state-pension/living-and-working-overseas
Ponadto wklejam inne linki:
https://www.smartpolak.co.uk/jaka-bedzie-twoja-emerytura-w-uk/#comment-15157

https://www.mpips.gov.pl/koordynacja-systemow-zabezpieczenia-spolecznego/unia-europejska/swiadczenia-w-ramach-koordynacji-unijnej-/swiadczenia-emerytalne-i-rentowe/

http://wyborcza.biz/biznes/1,147880,10080732,Emerytura_za_prace_w_Unii_Europejskiej.html?disableRedirects=true

Tak więc jak na początku napisał(a) Richmond 10 to żadna magiczna liczba. W tym przypadku oznacza, że aby ubiegać się o emeryturę w UK muszę mieć udokumentowane 10 lat pracy w krajach Unii Europejskiej. Tak więc jeżeli przepracuję w UK 1 rok, czy 9 lat, a dajmy na to 30 w Polsce, to i tak dostanę taką samą (proporcjonalnie) emeryturę jakbym przepracował w UK całe 10 lat.

No, ale weźmy pod uwagę, że te ustawodawstwo zmienia się. UK może wyjdzie z UE, w ogóle co bedzię z UE za 20, 30 lat???
Ale na chwilę obecną za każdy przepracowany rok (składkowy) w kraju UE dostaniemy z tego państwa emeryturę. :-) :-)

Do góry stronyOffline

gotman25

Post #4 Ocena: 0

2016-05-17 13:14:16 (9 lat temu)

gotman25

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

No czytajac ten link to sie zgadza.
Nawet jak pracowales 1, 5 czy 9 lat i pozniej w UE to dostniesz emeryture z UK bo te lata z UE dobila ci do 10 lat minimum wymaganego w UK.

Ale w UK nie dostaniesz emerytury za 10 lat przeprcowanych. Tylko za tyle ile fizycznie placiles skladki w UK.

Ja to rozumiem tak przepracowales 9 lat w UK to dostaniesz za 9 lat.

Example
You have 7 qualifying years from the UK on your National Insurance record when you reach State Pension age.

You worked in an EEA country for 16 years and paid contributions to that country’s state pension.

You will meet the minimum qualifying years to get the new State Pension because of the time you worked overseas. Your new State Pension amount will only be based on the 7 years of National Insurance contributions you made in the UK.

Tak sumujac ogolnikowo.
Kazdy kraj w UE ma jakies tam wygania minimalne zeby dostac emeryture.
Kazdy kraj UE wyplaci ci emeryture jesli spelniasz minimum i kazdy kraj placi za tyle ile fizycznie placiles w tym kraju.

[ Ostatnio edytowany przez: gotman25 17-05-2016 13:20 ]

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

adrianos

Post #5 Ocena: 0

2016-05-18 10:28:00 (9 lat temu)

adrianos

Mężczyzna

No właśnie, i tak cały czas pisałem :-) Emeryturę z UK dostanie się za każdy przepracowany rok (składkowy). Oczywiście proporcjonalnie do przepracowanych lat. A więc 9 czy 10 lat to żadna magiczna liczba :-) :-) W tym przypadku 10 lat oznacza, że jak ktoś osiągnie już wiek emerytalny w UK, to dostanie proporcjonalną emeryturę, ale musi udowodnić przepracowane 10 lat, również wlicza się okres pracy w innych krajach UE. Tak więc jak ktoś opuści UK po 9 latach pracy, a wystarczy że 1 rok przepracuje np. w Polsce, to po osiągnięciu wieku emerytalnego może starać się o emeryturę z UK. Czyli różnica między 9 a 10 lat pracy w UK jest jedynie w wysokości przyszłej emerytury, po prostu proporcjonalnie o ten 1 rok dostaniemy mniej. Żadnych innych "benefitów" z powodu przepracowania 10 lat w UK nie ma, w sensie jakieś większe pieniądze, czy inaczej wypłacana emerytura (na dogodniejszych warunkach). Wystarczy jedynie, w przypadku UK, udowodnić 10 lat pracy na obszarze UE (Szwajcaria, itp.).
Z tymże na koniec muszę zaznaczyć, iż tak to wygląda na chwilę obecną. A co będzie za 5, 10 czy 30 lat--- nobody knows ;-) ;-)

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,