MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

1,5 roku pracy bez NIN

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

suzee

Post #1 Ocena: 0

2006-12-16 15:16 (18 lat temu)

suzee

Z nami od: 10-09-2005

Wiecie może w jaki sposób można zdobyć NIN bedac juz w Polsce?
Pracowalam 1,5 roku w UK, niestety przez caly okres termin interview byl przekladany na kolejne odlegle daty az w koncu przyszedl czas wyjazdu do ojczyzny a NINu-nie otrzymalam.
Placilam wszystkie podatki i skladki ale wszystko bylo na jakims zastepczym numerze (to nawet nie byl tymczasowy IN).

Teraz rozpoczelam prace w Polsce i aby mozna bylo brac te lata pod uwage do np. wyliczenia okresow skladkowych w Polsce lub dni urlopu, potrzebny jest ten numer.

Czy w takim wypadku jedynym wyjsciem jest wizyta osobista na tym interview? Musze tam poleciec tylko na spotkanie? :-o
Suzee

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2006-12-18 00:50 (18 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

nie mozna zdobyc NIN bedac w Polsce, nikt Ci tez go nie da jesli juz nie pracujesz w UK. tutaj nic nie dziala wstecz.

Cytat:
Placilam wszystkie podatki i skladki ale wszystko bylo na jakims zastepczym numerze (to nawet nie byl tymczasowy IN).

jak placilas wszystkie skladki to numer sila rzeczy byl tymczasowy, chyba ze pracodawca sobie zatrzymal kase i w efekcie pracowalas na czarno, a w tym przypadku w zaden sposob nie bedziesz mogla tego wliczyc do przepracowanych lat...

a jesli numer byl rzeczywiscie tymczasowy to

1. zaplacilas za duzo podatku
2. to ten numer powinien byc uzyty w PL, jesli innego nie dostalas.

przez 1.5 roku nie udalo Ci sie zalatwic NINu?
co najmniej dziwne.

Do góry stronyOffline

suzee

Post #3 Ocena: 0

2006-12-20 14:09 (18 lat temu)

suzee

Z nami od: 10-09-2005

Rrrr dla mnie to tez dziwne bylo ale to pracodawca zalatwial, z moich obliczen placilam srednio 10% podatku. Payslipy normalnie dostawalam i wszystkie rozliczenia roczne i to na zakonczenie pracy.

Wyslalam jednak maila do urzedu w UK i ku mojemu zdzwinieniu po dwoch dniach przyslali mi do Polski komplet dokumentow do NIN. I mam konkretny termin do ktorego musze zdazyc odeslac dokumenty, inaczej do nie rozpatrza.

Zobaczymy - skoro przyslali to znaczy ze moze nie bedzie tak "czarno" z tym NIN jak to przedstawiles.

Dzieki jednak za odpowiedz.

P.S. Z tego co czytalam to IN tymczasowy ma w numerze date urodzenia itp. Ten numer ktory ja mam nic takiego nie ma, wiec to musi byc jakis refernecyjny albo inny numer.
Suzee

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,