MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca za granicą dla osób po 50tce

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anthrax

Post #1 Ocena: 0

2015-08-22 10:07:46 (10 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2015-08-21 09:48:12, AgentOrange napisał(a):
Cytat:

2015-08-21 02:26:13, Anthrax napisał(a):
Zastanawiam sie jak to jest mozliwe, ze ludzie w Polsce po 50tce nie moga znalezc pracy.

I to tacy ludzie - przedstawiciel handlowy, znawca branzy energetycznej i nauczyciel. Ludzie z duzym doswiadczeniem i pewno kupa kontaktow i znajomych ze wzgledu na profile zawodu.

Są dwie przyczyn. Pierwsza jest taka, że w Polsce jest mało pracy - wogóle. Dlatego pracodawca woli zatrudnić 30-paro latka niż 50-cio parolatka, bo młodszy szybciej się uczy nowych rzeczy, jeszcze mu się chce, jak trzeba to posiedzi do 20-tej. A przeciętny 50-latek o godzinie 16 już się wierci aby wyjść do domu.

Druga przyczyna to zaszłość historyczna: tutaj w City na manadżerskich stanowiskach są faceci w wieku 60+ lat (wielu z nich pracuje hobbystycznie, bo mają tyle kasy że starczyłoby im do końca życia). I ci kolesie robią biznesy od lat 70-tych z całym światem. Różnica jest taka, że doświadcenie zebrane przez ich polskiego rówieśnika, przed rokiem 1989, jest zupełnie nieprzydatne w 'nowych' polskich realiach. Inaczej zarządzało się fabrykami, zakładami, bankami, firmami handlowych przed 1989 rokiem niż teraz. W polskich korporacjach pracują tylko młodzi - bo 'starzy' jak zaczynali pracować w latach 70-tych i później to z pracy wychodziło się o 15, do tego herbata, ciasteczko w godzinach pracy, etc.. a w korpo pracuje się do 20tej!
Polskie pokolenie 50+ jest stracone dla rynku pracy, mentalnie nie rozumie dzisiejszych mechanizmów rynkowych.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>AgentOrange</i> 21-08-2015 09:50 ]

To bez znaczenia, ze ponoc jest malo pracy, tym ludziom wystarczy 1 na osobe. Z ciekawosci zajrzalem na pierwszy lepszy portal pracy - wyskoczylo 36 tysiecy ogloszen!

Ciekawe na ile ofert zainteresowani odpowiedzieli. Przypuszczam ze zero :-]
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #2 Ocena: 0

2015-08-24 07:07:17 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2015-08-21 13:49:04, Clandestine napisał(a):
Dzień dobry,
(...)Na co mogę liczyć w Oxfordzie i co oznacza "pomogę"?

Te umiejętności które wykazałaś są po za moją "działką". Ja mogę pomóc ludziom którzy deklarują się pracować nawet fizycznie. Zaprowadzam ich do kumpla "rekruitmenta", on zbiera dane, formularz, i często na drugi dzień trafiają do fabryki lub do kuchni, raz nawet chłopak trafił na pole golfowe. Temu chłopcu pomogłem w ten sposób, że dopóki się nie odnalazł to go podwoziłem, zabierałem ze sobą do pracy, ponieważ miał telefon na polską kartę to dostał (pożyczkę) telefon z kartą załadowaną chyba na 30 tutejszych jednostek monetarnych. Pisał że w tym tyg. musimy się spotkać bo chce go oddać. Wraca do Polski, idzie na uczelnie AGH.

Do góry stronyOffline

kala1603

Post #3 Ocena: 0

2016-02-23 23:12:49 (9 lat temu)

kala1603

Kobieta

Z nami od: 23-02-2016

ie2ox4-b Cześć kolego, czy jest możliwość znalesc jakąś pracę dla matki z dzieckiem, nie samotna ale mąż tak pracuje że nie mogę liczyć na zmiane z nim. Pracy się nie boję tylko czas mam ograniczony mogę pracować wtedy, kiedy córka w przedszkolu 8-17. Angielski dogadam się raczej bez problemu z zawodu krawcowa 3 lata doświadczenia własną firma w Polsce technikum i kurs przygotowywania produkcji w zawodzie. Mogę zmywac, sprzątać...wykładać w półki. Muszę wyjść do ludzi, bo zwariuje. Słyszałam że się trudnisz w załatwianiu :) pracy mieszkam pół godziny od Oxford. Dziękuję z gory

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #4 Ocena: 0

2016-02-24 00:35:58 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Nie, mój trud nie polega na załatwianiu pracy. Na PW podam stronę www i tam zagadasz do Pawła. Polak, przyjazny, więc można z nim szczerze.
Daj znać jak poszło... tzn czy zdecydowałaś się.
Powodzenia.

PS
Jutro jestem w Londynie... znając wielkość tego miasta... wrócę późno. Jeżeli będę mógł pomóc... to po jutrze...

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,