[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 02-06-2018 21:18 ]
Str 5 z 7 |
|
---|---|
Wielim | Post #1 Ocena: 0 2018-06-02 21:09:36 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja powinienem dać miesiąc conajmniej wypowiedzenia jednak sam nie wiedziałem czy odejdę czy nie gdy przechodziłem na taxi . W firmie wytlumaczylem sytuacje , zaproponowałem ze wezmę 6 tygodni bezpłatnego urlopu w ciągu których zobaczę jak to jest ma taxi i zdecyduje czy wracam czy nie . Mniej więcej po upływie ok 4 tygodni oznajmilem głównemu szefowi , nie wiem czy to manager czy depot director czy jakie to stanowisko sie nie bawiłem się w żadne rozmowy z supervisorami czy managerami niższego szczebla , od początku mojej propozycji wyszedłem z nią do głównego szefa , także po 4 tygodniach oznajmilem ze niestety już nie wrócę , powiedział szkoda , ale że rozumie i wiedział ze tak będzie (jego ojciec jest kierowca czarnej taxi ) i żebym tylko wypowiedzenie na piśmie dostarczył z data zakończenia pracy pokrywajaca ostatni dzień mojego urlopu za który taka miła niespodzianka mi zapłacili mimo że nie należało mi się (wszystkie dni wykorzystałem wcześniej ) . Może u Ciebie tez się da wziąść coś takiego jakiś bezpłatny urlop ?
[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 02-06-2018 21:18 ] |
elemelek | Post #2 Ocena: 0 2018-06-02 21:44:42 (7 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: UK |
U mnie raczej na to nie pójdą. Pracuję tam prawie od 3 lat, nigdy nie miałem chorobowego (i tak nie płacą), nigdy nie byłem spóźniony. Podejrzewam, że dalej bym tam chciał pracować, jeżeli pracował bym mój stary planer, główny powód odejeścia to godziny pracy.
Jeżeli bym odszedł po następnym tygodniu, mieli by moją pensę za 2 tygodnie, i jestem zdecydowany odejść, i jej nie dostać. Martwię się, o to, że pracodawca poda mnie do sądu, słyszałem od kilku osób, że zawsze grożą. Nie chciał bym płacić później kilku tysięcy funtów. Wiem, że mogę wziąź "Time off for dependants" niby tam piszę, że 1-2 dni, ale nie ma określonej max. ilości dni. Musiał bym wziąć na okres 3 tygodni. Parental leave - muszę dać minimum 21 dni wypowiedzenia. Jeżeli złożył bym w poniedziałek, to przez 2 tyg miał bym Dependands leave, a ostatni tydzień parental. |
NightFury | Post #3 Ocena: 0 2018-06-02 23:30:26 (7 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Firma nie da ci unpaid leave? W czym maja problem? Nie mogą cię zmusić do pracy?
Music leads me through my life
|
Wielim | Post #4 Ocena: 0 2018-06-03 00:31:30 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja w swojej firmie pracowałem prawie 10 lat , tez związana z HGV , stawka dobra jak nie lepsza niż dobra a i godziny pracy marzenie, dlatego prosiłem o sytuację jak napisalem powyżej , bałem się ze mogę mieć gorzej niż mam , a jednak dostałem zapewnienie , że mimo odejścia zawsze mogę wrócić . Fajna sprawa ze strony firmy , Ty powinieneś mieć jeszcze lepiej bo kierowcy HGV są potrzebni wszędzie , u mnie byłem tylko pomocnikiem jednak to ja odpowiadalem za zespół gdzie każdy błąd kosztował moja firmę karę finansową z councilu , może dlatego takie podejście do mnie mieli bo mimo że miałem wybuchowy charakter to byłem dobrym pracownikiem
|
tomaszzet | Post #5 Ocena: 0 2018-06-03 10:02:49 (7 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Wypowiedzenie umowy o prace z przyczyn osobistych ze skutkiem natychmiastowym dziala w tym kraju.
Problem z nim jest taki, ze wlasciwie nie masz referencji. Moze dawny planer dalby Tobie opinie? Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
|
|
Mustafa1975 | Post #6 Ocena: 0 2018-06-03 16:17:56 (7 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Birmingham |
A czy te referencje są takie niezbędne ? Jeśli ma doświadczenie i umie jeździć to i referencje niepotrzebne.
|
pantiktak | Post #7 Ocena: 0 2018-06-03 18:03:16 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2010 Skąd: Southampton |
Ja się ostatnio zwolniłem, prawie z dnia na dzień, poszedłem do konkurencji bez referencji po uprzednim interview i sobie pracuję, ale nie moge się doprosić o referencję ze starej firmy to już wiem dlaczego no ale cóż moj były pracodawca zapewniał na gówniane umowy prawie agencyjne, zwiększał zakres obowiązków bez zwiększania stawki szkoda że pracownik nie może wystawiać referncji
|
Mustafa1975 | Post #8 Ocena: 0 2018-06-03 20:22:19 (7 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Birmingham |
Jak bym miał taka sytuacje jak elemele to w d... bym miał te referencje. Jak by było wielkie bezrobocie czy aplikujesz na stanowiska gdzie jest ogromna konkurencja to ma sens. Tylko ze zawsze najlepsze referencje przegrają ze znajomościami.
|
elemelek | Post #9 Ocena: 0 2018-06-03 22:26:07 (7 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: UK |
Dzisiaj z pomoca znajomej, ktora pracuje w HR kilka lat napisalem list, w ktorym wyjasniam moje odejscie z powodow rodzinnych i odchodze po tygodniu.
Boje sie, zeby firma mnie nie podala do sadu, ze zlamalem warunki kontraktu |
Emeryt56 | Post #10 Ocena: 0 2018-06-04 01:01:45 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2018-06-03 22:26:07, elemelek napisał(a): Boje sie, zeby firma mnie nie podala do sadu, ze zlamalem warunki kontraktu. My nie znamy jakie masz warunki kontraktu ale z tego postu wynika że cię zmuszają do pracy ponad 48 h tygodniowo na co wielokrotnie wyraziłeś sprzeciw więc to pracodawca łamie warunki kontraktu. Chyba że nie pracujesz we wszystkie dni robocze. Zresztą tak czy tak to nie są ludzkie warunki pracy i Ci daję rozgrzeszenie ![]() |