MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca na fabryce (kontrakt), bonus, holiday, a rezygnacja

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adisky

Post #1 Ocena: 0

2015-04-29 12:02:36 (10 lat temu)

Adisky

Mężczyzna

Z nami od: 10-11-2014

Witam.
Na starcie napiszę, że miejsce, w którym pracuję cechuje się tym, że managerowie (w tym Polscy), bez względu na to kim jesteś, jaki jesteś-cechują się wpojoną pogardą dla wszystkich imigrantów. Myślę, że to może mieć znaczenie w kontekście tego, co napiszę.

Pracuję od kilku miesięcy w fabryce, w okolicach połowy maja kończy mi się okres próbny, trzy dni po tym mam zaakceptowanego 7-dniowego holidaya, a pod koniec maja mamy dostać premię bonusową.

Zwracam się do Was z pytaniami.
Czy, Waszym zdaniem, jeśli złożyłbym wypowiedzenie (a mam 14-dniowy okres wypowiedzenia) dzień po ewentualnym przedłużeniu kontraktu (między podpisaniem nowej umowy, a wyjazdem na holidaya), to istnieje prawdopodobieństwo, że za tego holidaya mi nie zapłacą i nie zapłacą mi również bonusu? Jak Waszym zdaniem powinienem to rozegrać?
Tu nie chodzi o to, że to jest cwaniactwo-holiday mi się należy, bonus za przepracowane miesiące mi się należy, chodzi o to, żeby fabryka na której jestem zatrudniony nie zrobiła mnie w balona.
Proszę o opinię.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-04-29 12:18:10 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adisky

Post #3 Ocena: 0

2015-04-29 12:40:55 (10 lat temu)

Adisky

Mężczyzna

Tydzień notice tzn? Wypowiedzenia? Chyba właśnie tak zrobię.

Do góry stronyOffline

Adisky

Post #4 Ocena: 0

2015-05-08 15:10:41 (10 lat temu)

Adisky

Mężczyzna

Mam 4 tygodnie notice... Ma ktoś radę jak to zrobić, żeby nie było nieprzyjemności? I jakie konsekwencje czekają mnie za niedotrzymanie okresu wypowiedzenia? Mam zamiar w tym czasie być w Polsce, czy zwolnienia lekarskie z Polski są honorowane w UK?

Do góry stronyOffline

Adisky

Post #5 Ocena: 0

2015-05-08 16:16:11 (10 lat temu)

Adisky

Mężczyzna

+ czy wypowiedzenie musi być składane osobiście, czy może być odręcznie podpisany resignation letter dostarczony przez członka rodziny?

Do góry stronyOffline

autofan

Post #6 Ocena: 0

2015-05-08 16:33:12 (10 lat temu)

autofan

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Proponuje zapoznac sie z warunkami kontraktu jaki podpisales. Rozne praktyki sa stosowane w UK w zakresie zwolnien lek. oraz urlopow. Fakty podane przez ciebie nie daja mozliwosci uzyskania odpowiedzi.
Jesli chcesz sie zwolnic, to nie podpisuj kontraktu i tyle, umowa przestanie cie obowiazywac.
Milosnik samochodow.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer ICQNumer Skype

SonnyBoy

Post #7 Ocena: 0

2015-05-08 16:47:25 (10 lat temu)

SonnyBoy

Mężczyzna

Z nami od: 15-10-2007

notice, holideje .. ladne ponglisze ;)

[ Ostatnio edytowany przez: SonnyBoy 08-05-2015 16:47 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Adisky

Post #8 Ocena: 0

2015-05-08 16:53:34 (10 lat temu)

Adisky

Mężczyzna

Bonus mi się należy, bo przepracowałem te kilka mies., a fabryka stosuje różne dziwne metody, więc-przezorny, zawsze ubezpieczony. Dlatego chcę złożyć wypowiedzenie po otrzymaniu bonusu, bo 200f piechotą nie chodzi. Nie chodzi o typowe cwaniactwo, tylko o to, że nie chcę stracić pieniędzy, które mi się należą. A jeśli będę musiał odczekać po tym 4 tyg. notice-no trudno. Nie mam wyrzutów sumienia patrząc na to jakie podejście do pracowników i respektowania warunków umowy ma ta fabryka.
Zaraz wszystko szczegółowo ogarnę jak to jest w umowie i dam znać.

#EDIT
z umowy, jeśli dobrze rozumiem, wynika, że jeśli nie przepracuję notice period, będę miał zapłacone tylko za realnie przepracowane godziny. Proszę o zweryfikowanie:

Subject to clause 3 you may terminate your employment by 4 weeks' notice in writing. (If insufficient notice is given by you, on termination of your employment the Employer will only pay you for actual hours worked up to your date of leaving. The Employer has a policy of legally pursuing employees who do not work their agreed notice period.)

[ Ostatnio edytowany przez: Adisky 08-05-2015 17:07 ]

Do góry stronyOffline

Adisky

Post #9 Ocena: 0

2015-05-09 16:53:41 (10 lat temu)

Adisky

Mężczyzna

ponawiam :)

Do góry stronyOffline