Witam.
Mam takie pytanko. czy pracodawca moze odmowic urlopu jesli sie go zglasza z ponad miesiecznym wyprzedzeniem? jesli moze to jest jakis sposob dostania wolnego? (potrzebuje dwa dni aby leciec do kraju)
Pozdrawiam
maw2be
|
|
---|---|
maw2be | Post #1 Ocena: 0 2006-10-31 06:19 (19 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Witam.
Mam takie pytanko. czy pracodawca moze odmowic urlopu jesli sie go zglasza z ponad miesiecznym wyprzedzeniem? jesli moze to jest jakis sposob dostania wolnego? (potrzebuje dwa dni aby leciec do kraju) Pozdrawiam maw2be |
JustiS | Post #2 Ocena: 0 2006-11-11 21:36 (19 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2006 |
Ciekawe czy to jest aktualne jeszcze.... ale wg. mojej wiedzy pracodawca nie ma prawa odmówić urlopu, jeżeli przysługuje pracownikowi - w końcu to Twój urlop i Ty decydujesz co z nim zrobisz. Tyyyyylkoooo to w sumie zależy z jakim szefem masz do czynienia. Jak się uprze to i tak zrobi co tam sobie wymyśli - bez względu na to czy zgodnie z prawem czy nie. Poza tym, termin zgloszenia urlopu reguluje coś w stylu regulaminu organizacyjego firmy, także powinni Cię poinformować kiedy, jak i komu zgłaszasz chęć "wybrania" urlopu.
|
maw2be | Post #3 Ocena: 0 2006-11-13 19:24 (19 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Witam.
Poinformowalem z duzym wyprzedzeniem bo w regulaminie jest min. 2 tyg. Ja powiadomilem ponad miesiac. Tlumacza ze nie moga dac urlopu ze wzgledu na dobro firmy, ktora w tym wlasnie czasie ma duzo zamowien. Nawet starzy pracownicy maja klopoty z uzyskaniem urlopu. Pozostaje mi chorobowe, jednak nie wiem czy przez to mi nie przedluza kontraktu (w styczniu mi sie konczy). Pozdrawiam Maw2be |
Rrrr | Post #4 Ocena: 0 2007-01-27 01:13 (18 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
pracodawca zawsze ma prawo odmowic urlopu - jak w przypadku opisanym wyzej. nie moze odmowic urlopu jako takiego ale ma prawo okreslic kiedy dokladnie mozesz go wykorzystac...
|
|