MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pracodawca nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow...

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

DamianoBentley

Post #1 Ocena: 0

2014-10-22 16:50:27 (2 lata temu)

DamianoBentley

Posty: 35

Mężczyzna

Z nami od: 19-03-2013

Skąd: Hereford

A moze mi ta sie tylko wydaje. Pracuje 6 rok na farmie z kilkoma miesiecznymi przerwami praca jak praca raz lepiej raz gorzej, spotkac mozna ludzi tych lepszych i tych gorszych 😊 jest to grupa 5 osob i ja jeden rodzynek z Polski. Nie zebym byl niezadoolony sale ja nie o tym, kwestia sporna jest to jak moj szef placi. Jutro dodatkowo mam spotkanie w biurze z nim i ksiegowym ktoty to wszystko rozlicza niechce z siebie zrobic idioty a moze juz zrobilem i walcze o cos co mi sie nienalezy. Ale do rzeczy dotychczas mialem plaska stawke na co sam sie zgodzilem, a od 2miesiecy mam placone nadgodziny, ale to tylko teoria, a teraz tak czy te oto nadgodziny powinny byc liczone razem czy osobno. Po moich obliczeniach stawka godzinnowa brutto pozostala bez zmian a jest w sumie przepracowane cos ponad 130 godzin. Szef mnie zbywal twierdzac this is life do czasu kiedy upomnial sie o pieniadze za mieszkanie, teraz zbliza sie jutrzejsze spotkanie , co robic? Moze to normalne i to sa moje jakies domysly. Bede wdzieczny za kazda pomoc. Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

DamianoBentley

Post #2 Ocena: 0

2014-10-22 16:52:12 (2 lata temu)

DamianoBentley

Posty: 35

Mężczyzna

Z nami od: 19-03-2013

Skąd: Hereford

Pisalem na telefonie sorry

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lawenda123

Post #3 Ocena: 0

2014-10-22 17:10:48 (2 lata temu)

lawenda123

Posty: n/a

Konto usunięte

na payslipe tygodniowym czy miesiecznym powinienes miec szczegolowe rozliczenie tzn.ile godzin podstawowych(basic hour)x stawka,dalej nadgodziny(overtime)x stawka,ile pobrano Ci podatku oraz ubezpieczenie NIN.Jesli to nie jest dla Ciebie widoczne,albo cos sie nie zgadza,zapytaj o to podczas rozmowy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

DamianoBentley

Post #4 Ocena: 0

2014-10-22 19:56:14 (2 lata temu)

DamianoBentley

Posty: 35

Mężczyzna

Z nami od: 19-03-2013

Skąd: Hereford

Wszyscy pracownicy maja "ksiazeczki"(duplicate book) `gdzie piszą swoje godziny, co miesiąc przyjeżdża gościu który rozlicza, szef zabiera orginał a kopia zostaje w tym zeszycie. U mnie wygląda to tak, godziny podstawowe+nadgodziny i od tego pobierany podatek i NI a moim zdaniem powinno być tak, godziny podstawowe minus podatek, nadgodziny minus podatek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2014-10-22 20:02:44 (2 lata temu)

Richmond

Posty: 19333

Kobieta

Moderator

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Twoje dochody sie sumuja i od nich jest odliczany podatek. Niewazne czy policza tak jak piszesz czy razem, bo podatek i NI wyjdzie dokladnie taki sam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #6 Ocena: 0

2014-10-22 20:15:37 (2 lata temu)

radzik77

Posty: 2026

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2011

Skąd: London

Tak jak wyzej. Bez znaczenia jak to oblicza bo wynik bedzie jednakowy. Jednak dla uproszenia payslip z reguly wyglada tak: brutto, potracenia, netto.

Na kwote brutto sklada sie: wynagrodzenie, nadgodziny, dodatkowe bounusy itp.
Wszystko jest zsumowane i to jest wynagrodzenie brutto.
Nastepnie odejmowana jest zaliczka na podatek i NI. To co zostaje to Twoje wynagrodzenie netto.

Ponadto stawka za nadgodziny wcale nie musi byc wieksza.

Komentuj, nie obrazaj...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

DamianoBentley

Post #7 Ocena: 0

2014-10-22 20:34:27 (2 lata temu)

DamianoBentley

Posty: 35

Mężczyzna

Z nami od: 19-03-2013

Skąd: Hereford

To teraz wytłumacz mi jedną rzecz pracuję więcej godzin, szef płaci więcej na godzine i otrzymuję te 'same' pieniadze. Przykładowo wypłaty z dwóch poprzednich miesięcy

norm. 232x9
over 39x10 w sumie daje 1931,60Ł po odliczeniu TAX
stawka netto 7,12

nastepny miesiąc bez overtime

norm. 236.5x9 w sumie daje 1693,64Ł
po odliczeniu TAX
stawka netto 7,16

dla mnie taka sytuacja jest nie zrozumiała, stawka większa, więcej godzin a pieniadz ten sam :/

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2014-10-22 21:12:21 (2 lata temu)

radzik77

Posty: 2026

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2011

Skąd: London

Ponizsze obliczenia nie sa idealnie dokladne ale blad jest mniejszy niz £1, nie jestem ksiegowym :D
Dokladne wyliczenia tutaj:
www.listentotaxman.com/

232 x 9 = 2088
39 x 10 = 390

2088 + 390 = 2478 brutto

TAX
2478 x 12(mcy) = 29736 - 10000 (kwota wolna od podatku) = 19736 x 20% (podatek) = 3947.2 / 12(mcy) = 328.93 zaliczka na podatek

NI
2478 x 12(mcy) = 29736 / 52(tyg) = 571.48 (wynagrodzenie tygodniowe) - 153 (kwota wolna od skladki = 418.84 x 12% (skladka NI) = 50.26 (skladka na tydzien) x 52(tyg) / 12 (mcy) = 217.79 (skladka na NI)

Tax 328.93 + NI 217.79 = 546.72

Brutto 2478 - potracenia 546.72 = 1931.28 netto


Teraz drugi wariant:

236.5 x 9 = 2128.5 brutto

TAX
2128.5 x 12(mcy) = 25542 - 10000 (kwota wolna od podatku) = 15542 x 20% (podatek) = 3108.4 / 12(mcy) = 259.03 zaliczka na podatek

NI
2128.5 x 12(mcy) = 25542 / 52(tyg) = 491.19 (wynagrodzenie tygodniowe) - 153 (kwota wolna od skladki = 338.19 x 12% (skladka NI) = 40.58 (skladka na tydzien) x 52(tyg) / 12 (mcy) = 175.85 (skladka na NI)

Tax 259.03 + NI 175.85 = 434.88

Brutto 2128.50 - potracenia 434.88 = 1693.62 netto

Dlaczego mniej, ano dlatego, ze mniej godzin no i podstawa brutto nizsza.
Dzielac netto na ilosc godzin zawsze wyjdzie Ci inaczej. Tak sie nie liczy.

Generalnie dla osob, ktore placa podatek 20% i zarabiaja powyzej 10k rocznie, kazda dodatkowa stowka brutto daje £68 na czysto. Nie wazne ile tych stowek jest.

Niektorzy twierdza, ze nie oplaca sie wiecej pracowac bo podatek wiekszy. Jednak malo kto policzyl, ze to to nie jest prawda. Podatek jest wiekszy tylko dlatego, ze liczony jest od wiekszej kwoty brutto.

Fizycznie kazda 100 daje 68 na czysto.
100 brutto wiecej, 68 dodatkowo przy wyplacie.
500 brutto wiecej, 5 x 68 = 340 wiecej na koncie.

To tak w duzym skrocie :D i naturalnie do momentu przekroczenia pierwszego progu.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 22-10-2014 21:28 ]

Komentuj, nie obrazaj...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

DamianoBentley

Post #9 Ocena: 0

2014-10-23 00:10:45 (2 lata temu)

DamianoBentley

Posty: 35

Mężczyzna

Z nami od: 19-03-2013

Skąd: Hereford

Podziekowal

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2014-10-23 07:33:41 (2 lata temu)

radzik77

Posty: 2026

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2011

Skąd: London

Teraz tak z ciekawosci policzmy wg Twojego sposobu, podstawe i nadgodziny oddzielnie.

Cytat:

232 x 9 = 2088
39 x 10 = 390

2088 + 390 = 2478 brutto

TAX
2478 x 12(mcy) = 29736 - 10000 (kwota wolna od podatku) = 19736 x 20% (podatek) = 3947.2 / 12(mcy) = 328.93 zaliczka na podatek

NI
2478 x 12(mcy) = 29736 / 52(tyg) = 571.48 (wynagrodzenie tygodniowe) - 153 (kwota wolna od skladki = 418.84 x 12% (skladka NI) = 50.26 (skladka na tydzien) x 52(tyg) / 12 (mcy) = 217.79 (skladka na NI)

Tax 328.93 + NI 217.79 = 546.72

Brutto 2478 - potracenia 546.72 = 1931.28 netto



Podstawa:
232 x 9 = 2088 brutto
TAX
2088x12= 25056-10000= 15056x20%= 3011.2/12= 250.93
NI
2088x12= 25056/52= 481.84-153= 328.84x12%= 39.46x52/12= 170.99

Potracenia 250.93+170.99= 421.92

Nadgodziny:
39x10 = 390 brutto
TAX
390x20%= 78 (tu kwoty wolnej nie bedzie poniewaz jet odliczona od podstawy, wiec dochod powyzej jest opodatkowany)
NI
390x12%= 46.8
Tax 250.93+170.99= 421.92

Potracenia 78+46.8= 124.8

Sumujemy potracenia: 421.92+124.8= 546.72

Przy obu sposobach liczenia zaliczka na podatek i NI wynosi dokladnie tyle samo - 546.72

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 23-10-2014 07:34 ]

Komentuj, nie obrazaj...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ceny od £9.68 za paczkę UK-Polska-UK

Paczki do Polski - Najniższa cena, solidny serwis od drzwi do drzwi, ubezpieczenie w cenie

  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,