|
|
---|---|
wronia | Post #1 Ocena: 0 2006-09-12 15:43 (19 lat temu) |
Z nami od: 12-09-2006 |
Czesc! Mam tu znajomego ktory pozwoli mi jezdzic swoim samochodem ale musze sie oczywiscie ubezpieczyc, ale gdy dzwonie do AutoNet czy innej firmy i mowie ze jestem z Polski i mam International Driving Licence, oni pytaja czy jestem resident Anglii a ja im odp ze nie mam paszportu brytyjskiego...to dziekuja mi ladnie i mowia ze nic ubezpiecza mnie :/ cos mam zrobic? co znaczy byc residnet? moze ja ich zle rozumiem? czy powinnam takze wymienic prawko na angielskie? juz nie mam do nic hsil! przeciez ejstemy w unii...doardzcie cos prosze!! pozdrawiam! jak sie ubezpieczyc jako dodatkowy kierowca?
|
wronia | Post #2 Ocena: 0 2006-09-13 10:36 (19 lat temu) |
halo halo, jest tu kto???
|
Leo1 | Post #3 Ocena: 0 2006-09-13 20:05 (19 lat temu) |
Z nami od: 17-08-2006 Skąd: Nottingham |
Witaj
Wg. mnie najprościej by było gdyby Twój znajomy "dopisał" Cię do swojego ubezpieczenia tzn. można zadzwonić lub również wypełnić formularz drogą internetową ( zależy jaka to firma ubezpieczeniowa). Aby zostać rezydentem, wystarczy być obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, pracować na Wyspach lub posiadać wystarczającą ilość środków finansowych na utrzymanie bez pomocy państwowych urzędów. Czyli jeżeli te wymogi spełniasz jesteś rezydentem ![]() Jeżeli zamierzasz pobyć w UK dłużej to również radzę wymienić prawo jazdy PL na UK. Koszt to 38 funtów. Prawo jazdy okazuje sie niezbędne w przypadku chociażby przekroczenia prędkości a dokładniej w kwestii zapłacenia mandatu. Drugim "za" to że prawo jazdy jest tutaj jedynym dokumentem tożsamości oprócz paszportu oczywiście i staje się bardzo pomocne w urzędach bankach itp. instytucjach. Pozdrawiam |
wronia | Post #4 Ocena: 0 2006-09-14 12:37 (19 lat temu) |
Dziekuje Leo! tak wlasnei znajomy mi powiedzial ze najlepiej byloby mnie dodac do jego polisy. Ale jak zadzownila sptac o quotation, a oni zacezli zadawac pytania typu: czy jestes rezydentem - a ja na to ze nie mam british passport to wtedy mi juz dziekowali...a prawko chyba musze wymienic masz racje. Ale nmajsmieszniejsze jest to ze jak bylam wlasnie wpolsce to wymienialm sobie na international :/
pozdrawiam, dziekuje! |
|