MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca na czarno a self employed. Pytania

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pwiltosi

Post #1 Ocena: 0

2014-02-24 19:51:13 (11 lat temu)

pwiltosi

Mężczyzna

Z nami od: 19-04-2012

Witam. Mam mały problem ponieważ obecnie pracuje w sklepie i jest to praca na czarno. Sprawa rozchodzi się o to czy mógłbym rozliczać się z zarobionych pieniędzy jako self employed. Pieniądze dostaje co tydzień do ręki i na tym koniec. Wiem np że mój kolega rozlicza sie jako self employed z wpływów na konto a pracuje jako budowlaniec. Czy ja np mógłbym rozliczać się w taki sam sposób bo nie chce rezygnować ze stabilnej pracy jednak chciałbym powoli nabijać sobie lata pracy. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-02-24 19:59:08 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

pwiltosi

Post #3 Ocena: 0

2014-02-24 20:08:04 (11 lat temu)

pwiltosi

Mężczyzna

No tylko ja mojego pracodawcew widze raz w tygodniu na 5 minut jak mi daje kase. Czy poprostu sam moge zarejestrować sie jako samozatrudniony i sam sie rozliczac. Boje sie ze jak on musiałby cokolwiek zrobic to wolałby znaleźć nastepna osobę. Pytanie brzmi poprostu czy moge i w jaki dokładnie sposób to zrobić. Np podać że jestem budowlańcem

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #4 Ocena: 0

2014-02-24 20:35:59 (11 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

To co robi Twoj 'pracodawca' jest nielegalne. To nie jest stabilna praca! Pracujac w sklepie nie mozesz byc self employed. Proponuje zajrzec tutaj i odpowiednio zareagowac https://www.gov.uk/report-cash-in-hand-pay

Do góry stronyOffline

pwiltosi

Post #5 Ocena: 0

2014-02-24 20:40:11 (11 lat temu)

pwiltosi

Mężczyzna

Tak tylko wtedy strace prace :/

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #6 Ocena: 0

2014-02-24 20:47:33 (11 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Na prawde chcesz pracowac u takiego pracodawcy, ktory lamie prawo i ma Ciebie gdzies, bo mysli, ze jutro moze sobie znalezc kolejnego pwiltosia po ktorym bedzie jezdzil jak po Tobie teraz? To co on robi to jest oszustwo i najwyzszy czas aby poczul na wlasnej skorze jaka ma cene.

Do góry stronyOffline

pwiltosi

Post #7 Ocena: 0

2014-02-24 22:07:05 (11 lat temu)

pwiltosi

Mężczyzna

Kiedyś jak pracowałem w Take awayu na sam poczatek dali mi do podpisania papier ze bede tam pracował jako samo zatrudniony. Podpisałem tyle ze pracowałem tam tylko tydzien. sytuacja wyglądała dokładnie tak samo dostawałem pieniadze do reki a wszyscy pracownicy byli samozatrudnieni. Co świadczy że taka sytuacja jest możliwa, mój pracodawca prowadzi mały biznes można powiedzieć rodzinny nie sądze że prowadzi jakąś księgowość. Pytam teraz o aspekt bardziej techniczny. Czy jest ktoś samozatrudniony i otrzymuje gotówke. Jak z tego się rozliczać i w jaki sposób zarejestrować.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2014-02-24 22:16:26 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Gotowka jest dalej legalna forma zaplaty/wyplaty, czy to dla osoby zatrudnionej jako pracownik czy samozatrudniony. Prowadzisz swoja dokumentacje, ile/jakie dochody osiagnales, etc.

Inna sprawa, czy wlascicel biznesu, gdzie pracujesz bedzie zgodny ujawnic ze u niego ktos pracuje, bo nie zdziwilabym sie, gdyby jego ociaganie sie z legalizacja zatrudniania bylo powiazane z jego deklaracjami ze biznes slabe zyski przynosi (a jak slabe to na zatrudnienie kogos na stale go nie stac).
Ada

Do góry stronyOffline

pwiltosi

Post #9 Ocena: 0

2014-02-25 08:45:03 (11 lat temu)

pwiltosi

Mężczyzna

Czy moge być self employed i poprostu nie podawać źródeł dochodu i rozliczać się z wpływów z konta. Pytanie techniczne do tych którzy sa SE.

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #10 Ocena: 0

2014-02-25 09:38:49 (11 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

To jest walek i tyle. Szukaj innej pracy.
Kazdy wlasciciel biznesu (nie wazne jak malego) musi prowadzic ksiegowosc (ja tez prowadze). Samozatrudnione osoby tez prowadza ksiegowosc.
To czy jestes samozatrudniony czy nie to nie jest Twoj wybor ani pracodawcy tylko decyduja o tym odpowiednie okolicznosci. http://www.hmrc.gov.uk/employment-status/
Ci z tego takeawayu gdzie kiedys tam pracowales tez sobie jajo z Ciebie robili. To nie jest normalna sytuacja.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,