|
---|---|
ona126 | Post #1 Ocena: 0 2013-07-09 17:51:23 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2013 Skąd: Slough |
Witam. Zaczełam prace przez agencje na początku maja. Jak wiadomo jhak to bywa teraz przez agencje,praca raz jest raz jej nie ma. Moja sprawa wyglada tak,że gdy miałąm przepracowane np. normalnie 40godzin w tygodniu,otrzymałam list z HM Revenue ,że beda mi pobierac 20%(Moj kod to BR -944l , ale ostatnio pracowałam przez jedna agencje dla dwoch firm,i z jednej firmy nie wyplacila mi agencja za 4 godziny, i za jeden dzien, wiec jak zaczełąm dla drugiej firmy prace w której zaczynałam np. we wtorek, to naliczyło mi sie razem 60,5 godziny w jednym tygodniu i moje pytanie ile wtedy bedzie pobierane podatku,gdyz agencja wyplacila mi tylko za 60,5 godziny 266f,a payslipow nie chca wydac,prosze i prosze..cały czas mowia,ze wysla a dalej nie wyslali. Czy mozliwe jest az taki podatek by za tyle godzin otrzymac tylko 266f??
|
espe-7 | Post #2 Ocena: 0 2013-07-09 18:03:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Co prawda ja juz wyplat nie robie na szczescie, ale o ile wiem, to kod podatkowy moze byc albo BR albo 944L. Zobacz jeszcze raz, co masz na tym liscie od HMRC.
Jesli pracujesz dla jednej agencji, to nie ma znaczenia, do ilu firm Cie oni wysylaja, kod bedzie zawsze ten sam. Popros jeszcze raz o payslip, agencja ma obowiazek go Ci dac, tam bedzie wszystko wyszczegolnione. Patrzac na net pay, podejrzewam, ze wciaz jestes na kodzie BR. Jesli na liscie od HMRC masz kod 944L I nazwe swojej agnecji, to zanies ten list do agencji, a oni ten kod zmienia. I jeszcze jedno - pracujesz bezposrednio dla agencji, czy wyplaty dostajesz przez umbrelle? "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|
ona126 | Post #3 Ocena: 0 2013-07-09 18:09:52 (12 lat temu) |
W liście mam napisane tak" Your new tax code for the year from 6april 2013 to 5 april 2014 is BR, which replaces 944l.
Chodzi mi oto,że skoro pobieraja np. 20% to czy czym wiecej godzin zmienia sie procent pobieranego podatku,czy procent od danej kwoty jest dalej taki sam? Prosiłam juz 3 razy,dalej echo.Nie wydaje mi sie,że pobieraja tyle,by za 60,5 godziny otrzymac tylko 266f.Pieniadze wyplaca mi agencja, np co tydzien w srode. |
clockwork_orang | Post #4 Ocena: 0 2013-07-09 18:14:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
co oznacza, ze masz kod BR - czyli albo pracujesz dla dwoch agencji, albo masz inne zrodla dochodu poza agencja
zadzwon do HMRC i wyjasnij sprawe, a w agencji popros o payslipy, przy okazji poinformuj ich o telefonie do urzedu i prosbie od tegoz o ten dokument... powinni sie ruszyc, gdy uslysza ze sie kontaktujesz z HMRC ![]() |
espe-7 | Post #5 Ocena: 0 2013-07-09 18:22:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
HMRC zmienilo Ci kod podatkowy z 944L na BR. W tym samym czasie, podejrzewam, Twoja agencja dostala ten sam list I naniosla zmiany, dlatego zaplacilas tyle podatku.
Pracujesz tylko dla jednej agencji? Jesli tak, I nie masz zadnej innej pracy, to jedyne, co Ci pozostaje to zadzownic do HMRC I wyjasnic sytuacje. Powiedz im, ze to jest Twoja jedyna praca od....(tu podaj im date). HMRC czesto popelnia bledy, ale sie nie martw, bo jesli rzeczywiscie jest to blad, to dostaniesz zwrot nadplaconego podatku. Kod BR jest m.in kodem uzywanym do kazdej dodatkowej pracy. Clockwork - wyprzedziles mnie... [ Ostatnio edytowany przez: espe-7 09-07-2013 18:23 ] "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|
|
|
ona126 | Post #6 Ocena: 0 2013-07-09 18:31:56 (12 lat temu) |
Cały czas pracowałam dla jednej agencji,w zeszłym tygodniu zarejestrowałam sie w innej,gdyz moja tamta nie miala pracy,cały czas postój.,ale w momencie gdy przyszedł ten list nie pracowałam nigdzie indziej,tylko przez ta agencje. W nowej agencji rejestrowałam sie w zeszłym tygodniu,i dopiero w piatek i sobote mam isc do pracy przez druga agencje,a czy jezeli nic nie zrobie np z tym kodem podatkowym teraz,to czy np. na koniec roku podatkowego,jak pojde do ksiegowej czy ona bedzie mogla zrobic tak,ze jak nie przekrocze tej kwoty np.to czy podatek i tak mi zwroca? Nie wiem jak długo bede pracowac przez te agencje, gdyz byc moze od poniedziałku zaczne prace na dłuzej na sprzataniu,ale na self employed,wiec nie wiem co mam teraz zrobic z tym kodem...Wrrrr
|
clockwork_orang | Post #7 Ocena: 0 2013-07-09 18:40:55 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-09 18:31:56, ona126 napisał(a): Cały czas pracowałam dla jednej agencji,w zeszłym tygodniu zarejestrowałam sie w innej,gdyz moja tamta nie miala pracy,cały czas postój.,ale w momencie gdy przyszedł ten list nie pracowałam nigdzie indziej,tylko przez ta agencje. W nowej agencji rejestrowałam sie w zeszłym tygodniu,i dopiero w piatek i sobote mam isc do pracy przez druga agencje,a czy jezeli nic nie zrobie np z tym kodem podatkowym teraz,to czy np. na koniec roku podatkowego,jak pojde do ksiegowej czy ona bedzie mogla zrobic tak,ze jak nie przekrocze tej kwoty np.to czy podatek i tak mi zwroca? Nie wiem jak długo bede pracowac przez te agencje, gdyz byc moze od poniedziałku zaczne prace na dłuzej na sprzataniu,ale na self employed,wiec nie wiem co mam teraz zrobic z tym kodem...Wrrrr wiesz, czasem lepiej wypunktowac problemy, jak pisac ciagiem (arytmeczny czy geometryczny?) rozumiem, ze jestes zarejestrowana w dwoch agencjach, przy czym w jednej jako SE (umbrella?) i w kazdej masz prace... ps. dobrze sie przygotuj do rozmowy, bo w HMRC moga miec wlaczony wariograf ![]() |
ona126 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-09 18:46:52 (12 lat temu) |
Jestem zarejestrowana w 2 agencjach
do tej pory pracowałam tylko w jednej.Nie chce dłużej pracować w agencjii, tylko podjąć sie sprzątania domów i być tylko i wyłacznie na self employed. Nie wiem o co chodzi w tym umbrella, pieniadze otrzymywałam od agencji. W drugiej agencji,której rejestrowałam sie w zeszłym tygodniu, mówiłam i nie ukrywałam,że pracuje dla innej. Teraz siedze w domu,już 2 tydzien leci. |
ona126 | Post #9 Ocena: 0 2013-07-09 18:49:16 (12 lat temu) |
Przez tą drugą agencje ide pierwszy raz do pracy przez nich w piatek i sobote i potem znowu postój.
|
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2013-07-09 18:55:23 (12 lat temu) |
a, to jeszcze inaczej...
to polecam otworzyc konto 'biznesowe' przy okazji SE - bedzie automatycznie obciazane 18% zaliczki podatkowej ![]() niestety, w agencjach dalej pozostanie kod BR, bo raz ze sa dwie, a dwa... to trzy etaty beda i kazdy z roznymi dochodami, praktycznie niemozliwymi do przewidzenia |