Str 9 z 52 |
|
---|---|
Bosy69 | Post #1 Ocena: 0 2014-02-22 17:41:42 (11 lat temu) |
Z nami od: 22-02-2014 Skąd: Coventry |
typowa polska spolecznosc za granica. noz w plecy Ci wbije a nie pomoze. koles chce tylko jakos uchronic swoje prawko, a co za tym idzie uniknac tych egazmnow i nnych zbednych rzeczy !!! podchodzisz do tematu jakbym zabil po pijaku i nie zabrali mi prawka, jestem zawodowym kierowca i zjezdzlem cala europe od portugalii do szwecjii autem. pech chcial ze przekroczylem punkty . zbrodnia ze chce sie jakos wybronic ? wiec jak nie masz nic przykladny obywatelu do powiedzenia to nie komentuj ...
|
Dwunasty | Post #2 Ocena: 0 2014-02-22 17:51:58 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Prawko nawet jak wymienisz to nadal nie będziesz miał uprawnień na PL. Aby wymienić prawko musisz być rezydentem i mieszkać tutaj 180 dni. Fakt nie sprawdzają tego dokładnie. Natomiast jedno jest pewne, polskie prawko w razie wymiany wysyłane jest do PL.
Możesz prowadzić samochód z polskim prawkiem w UK. Ale nie w Polsce. Ubezpieczenie auta na dziewczynę nic nie da bo w UK musisz być "na polisie". Wymiana w dwie strony może się skończyć tym iż zostaniesz bez plastiku... Dziwisz się że ludzie tak do prób matactw podchodzą? Może to dlatego iż próbują żyć normalnie... |
Bosy69 | Post #3 Ocena: 0 2014-02-22 18:04:04 (11 lat temu) |
wszystko to wiem, mieszkalem w uk 5 lat. i wiem ze jak dwie osoby chca jezdzic jednym autem to trzeba ja dopisac. pytanie brzmi : czy jak zglosze wymiane tego polskiego co mam z formularzem D1 zdj i cala reszta czy mi je wymienia bez problemu na uk ? JEDYNE CO CHCE WIEDZIEC TO TEZ TO CZY ONI ZANIM WYMIENIA SPRAWDZAJA AUTENTYCZNOSC TEGO POLSKIEGO CZY TYLKO WYRABIAJA NOWE ANGIELSKIE A POLSKIE TYLKO ODSYLALA ... PS CZYLI MOGE NA TYM POLSKIM PLASTIKU JEZDZIC ? W RAZIE KONTROLI NIE SPRAWDZA NA BIEGU CZY JEST WAZNE ?
|
Dwunasty | Post #4 Ocena: 0 2014-02-22 18:09:44 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Możesz jeździć na prawku z PL , uprawnienia masz wstrzymane w Polsce. Ty masz prawo jazdy, nie wolno Ci tylko prowadzić auta w PL.
Tak samo jeśli tutaj przekroczysz 12 punktów nie bedzie wolno tutaj jeździć ale w PL czy w Hiszpanii tak. |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2014-02-22 18:16:24 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Dokładnie, polski plastyk zostaje wysłany do Polski, i później można sobie go odebrać, a na bazie informacji o posiadanych uprawnieniach wydawany jest dokument potwierdzający fakt posiadania uprawnień.
Plastyk to tylko plastyk, ważne jest co jest zapisane w centralnej bazie danych kierowców. Fakt autentyczny, Gosciu utracił w Polsce uprawnienia, wymienił szybko prawo jazdy na angielskie. Myślał że się udało, ale się nie udało. Po kilku miesiącach miesiącach dostał karę za fałszowanie dokumentów. To samo było z gościem który kupił sobie prawo jazdy przez pośredników, Europa wschodnia, Grecja lub Malta, wymienił je najpierw na polskie potem na angielskie. Po roku odwiedziła go policja, mieszkanie zostało przeszukane, sam stanął przed sądem za posługiwanie się fałszywym dokumentem. Dokładnych informacji o karze nie wiem, ale było nieciekawie. Sam fakt że ma w papierach że jest karany sadownie, kara finansowa to pikuś. Gościu sam nie mógł uwierzyć że się na starość polakomil na taki dokument, facet ma po 50tce. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Bosy69 | Post #6 Ocena: 0 2014-02-22 18:17:26 (11 lat temu) |
kumam kumam, a jak z ta wymiana ? wymienie bezproblemowo ? czy lepiej nie ryzykowac ? bo jak nie wymienia a to wysla do PL to zostane bez niczego ...
|
Bosy69 | Post #7 Ocena: 0 2014-02-22 18:20:12 (11 lat temu) |
czyli najlepzym sposobem bedzie jazda na polskim prawku i robienie legalnie jednoczesnie angielskiego ? to chyba najlepsze rozwiazanie . comyslicie ? czy jeszcze jakies pomysly?
|
Dwunasty | Post #8 Ocena: 0 2014-02-22 18:20:40 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-02-22 18:17:26, Bosy69 napisał(a): kumam kumam, a jak z ta wymiana ? wymienie bezproblemowo ? czy lepiej nie ryzykowac ? bo jak nie wymienia a to wysla do PL to zostane bez niczego ... Nie wiem. Ja bym na razie sobie odpuścił wymianę. |
pablo_picasso | Post #9 Ocena: 0 2014-02-22 18:37:40 (11 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2013 Skąd: M'cr |
przecież spokojnie możesz tu jeździć na polskim prawku,a w PL punkty i tak po roku się zerują jeśli się nie mylę
|
Bosy69 | Post #10 Ocena: 0 2014-02-22 18:46:35 (11 lat temu) |
jak nie przekroczysz 24 pkt, ja je przekroczylem i prawnie w polsce juz prawka nie mam i musze podchodzic do egzamnow. czyli reasumujac panowie w uk na moim plastiku jezdzic moge tak ? nawet polskimautem ktore zamierzam ze soba zabrac ?
|