Str 51 z 52 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
AlmostFamous |
Post #1 Ocena: 0 2017-01-07 20:51:34 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2017-01-07 18:52:48, radzik77 napisał(a):
Razem z prawkiem przyjdzie dodatkowa kartka gdzie mozna wpisac nowy adres podczas uaktualniania danych.
Aktualizacja adresu online tylko dla osob zamieszkalych powyzej 3 lat w UK.
Tak samo jak prawo jazdy angielskie wymiana po 180 dniach Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
|
Patrykkonin |
Post #2 Ocena: 0 2017-02-20 15:18:09 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2017 Skąd: Burton |
Witam wszystkich
Jako ze przymierzam się od dłuższego czasu do wymiany prawka na Brytyjskie mam kilka pytań.
Na początku dodam że chodzi o zawodowe (D2)
Pierwsze najważniejsze dla mnie i trochę stresujące jest odnośnie tych 185 dni ja jestem trochę ponad 3mc, wiec pozostaje mi wpisać fałszywą datę, sprawdzają to czy nie?
Drugie pytanie jest odnośnie samej wysyłki, co mam powiedzieć na poczcie odnośnie opłaty za prawko oraz sposobu wysyłki (mile widziane angielskie nazewnictwo)
Wiem ze było wiele odpowiedzi w tym wątku ale wiele się zmienia nie chciał bym popełnić jakiegoś błędu
|

|
 |
|
FireWire |
Post #3 Ocena: 0 2017-02-20 18:42:38 (8 lat temu) |
Z nami od: 13-05-2016 Skąd: Inverness |
O zawodowym prawie jazdy Ci nie podpowiem, bo takiego nie mam i nie wymieniałem. Co do ilości dni, wymieniłem swoje prawo jazdy nie mając wymaganej ilości dni pobytu tutaj. Na poczcie sami podpowiedzą Ci przesyłkę ubezpieczoną, super szybką, bo wysyłasz dwa dokumenty - prawo jazdy i dowód osobisty lub paszport. Całość u mnie się zamknęła w 10 dni, a może ciut krócej. Proponuję byś zrobił to w dużym oddziale pocztowym, bo przerabiają tego więcej jak te osiedlowe. Zdjęcie możesz zrobić w budce, za piątaka. Z czym mnie "zgnębili" to podpis, który wystawał za ramki i okulary, gdzie pani z poczty mnie pytała, czy oczy są zdrowe. Powiedziałem, że tak, a ona to czemu noszę okulary? Bo jeżdżę na rowerze ;D
Wybierasz się do UK - potrzebujesz numer UK? wyślę Ci kartę sim za darmo do PL. Kontakt PW.
|

|
 |
|
krakn |
Post #4 Ocena: 0 2017-02-20 18:48:41 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Są wyznaczone poczty które mają budki i robią zdjęcia które od razu trafiają do dvla, takie jak mają być. Tym samym czas oczekiwania się skraca bo nie ma dodatkowego oczekiwania na skanowanie zdjęcia i dokumentów. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
lukasz34stg |
Post #5 Ocena: 0 2017-02-20 20:19:53 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2016 Skąd: l |
Z ta data to musisz skłamać. Przesyłka nazywa sie TRACKED & SIGNED, możesz też dokupic NEXT DAY GUARANTED
|

|
 |
|
|
Patrykkonin |
Post #6 Ocena: 0 2017-02-20 20:34:52 (8 lat temu) |
Wypełniłem formę D2
dla pewności jak by ktoś mógł zweryfikować czy wszytko jest poprawnie żeby mi nie odrzucili za jakis brak krzyżyka
zastanawiają mnie dwa okienka na odwrocie odnośnie informacji zdrowotnych
oraz kolumna check lisy czy ja tam odhaczam czy to tylko informacyjnie
jak wszystko poprawnie to jutro wysyłam
Dziękuję za pomoc
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #7 Ocena: 0 2017-02-20 20:48:35 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
W pkt 3 zaznaczyłeś, ze NIE spełniasz wymagań związanych ze stanem wzroku.
Tam nie leci sie od góry do dołu na nie. Pierwsza pozycja YES.
Co do daty przyjazdu to wcale nie trzeba kłamać. Wymienia nawet jak jesteś krócej niz pol roku. Dzwoniłem jakiś czas temu to DVLA zeby to potwierdzic. Chcesz to zostaw jak jest.
Z tylu masz ok. Tam gdzie postawiles znak zapytania zostaw puste, poniewaz nie zglaszasz problemow zdrowotnych w sekcji powyzej.
Ponizej mozesz wypelnic albo zostawic puste.
Correct fee £43 i odhaczyc, ze podpisales i dolaczasz prawko, dokument tozsamosci.
Jesli masz wiecej niz 45 lat to musisz jeszcze D4 dolaczyc. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 20-02-2017 21:02 ]
|

|
 |
|
Patrykkonin |
Post #8 Ocena: 0 2017-02-20 22:26:40 (8 lat temu) |
Dzieki wielkie kolego poprawie co trzeba i wysyłam
Kartę do tachografu też od razu wymieniać czy można zostawić Polską ?
Niby można na Polskiej z tego co czytałem ale zastanawiam się czy jak znajde pracę jako kierowca czy będzie czas na wymiane i czy agencje nie będa przychylniej patrzyły jak bd miał wszystkie plastiki Brytyjskie
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #9 Ocena: 0 2017-02-20 22:34:28 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Na karcie do tacho masz nr prawa jazdy. Jak wymienisz prawko to trzeba tez wymienić karte.
Na początku mozesz jeździć na tej co masz bo wszystko bedzie działało ok.
|

|
 |
|
lukasz34stg |
Post #10 Ocena: 0 2017-02-21 19:08:44 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2016 Skąd: l |
z karta poczekaj az przyjdzie prawko bo wtedy juz jestes w systemie i nie powinno byc problemów. We wniosku o karte podasz juz numer UK prawka. Przy wymianie karty najpierw dostaniesz brytyjska karte a dopiero potem odsyłasz Polska. Tylko odeslij ja(stara PL) potem i nie kombinuj bo mi po 30 dniach przyslali juz ponaglenie i straszenie kara 1000 funtów. Zanim wymieniłem karte na UK to pracowalem w kilku firmach/agencjach i nikt nawet nie zapytal dlaczego polska karta ale warto wymienic bo jak zgubisz albo awaria to tu dostaniesz zaraz nowa a tak to do polski piszesz, czekasz miesiac itp i do tego czepia sie UK prawka w Polsce. Jak dostaniesz brytyjskie prawko to wysylaj wniosek na karte i juz
|

|
 |
|