Str 50 z 52 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Wielim |
Post #1 Ocena: 0 2016-12-30 20:01:40 (8 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat:
2016-12-30 19:20:39, 12miko12 napisał(a):
Powiem tak - robiłam najpierw prawo jazdy tu - wymiana z polskiego,dwa mies. później paszporty w Pl. - zdjęcie nie przeszło, trzeba było od nowa pstrykać.
w UK raczej przejdzie , ja robilem niemowlakowi do brytyjskiego paszportu zdjecia telefonem i wydrukowalem w Asdzie i przeszlo bez problemu
Tu mozesz poczytac jak ma wygladac i jakie ma miec wymiary zdjecie do Prawa Jazdy w UK
photographic criteria for driving license
|

|
 |
|
|
Iwan89 |
Post #2 Ocena: 0 2017-01-02 16:38:37 (8 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2016 Skąd: BRAK |
Czyli po wymianie prawo jazdy, to polskie wraca do Polskiego urzędu z adnotacją o wymianie i nie dostanę wtórnika? Chodzi o to, że wyjazd za 2 miesiące a pracuje zawodowo jako kierowca i może się przydarzyć, że będę tego dokumentu potrzebował. Boje się, że pracodawca w takim przypadku uzna, że z racji braku Polskiego prawo jazdy nie mam uprawnień do kierowania i będzie chciał mnie zwolnić dyscyplinarnie. U mnie wszystko jest możliwe. Zastanawiam się jak to rozegrać bo w razie jak by mi sprawdzano to na początku powiem, że zgubiłem, ale potem to nie wiem. Generalnie dokumenty u mnie w pracy są sprawdzane wyrywkowo bo oni wiedzą do kiedy mój dokument jest ważny, ale czasem sprawdzają czy nosimy je ze sobą. [ Ostatnio edytowany przez: Iwan89 02-01-2017 16:52 ]
|

|
 |
|
lukasz34stg |
Post #3 Ocena: 0 2017-01-02 21:47:48 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2016 Skąd: l |
Mialem dokladnie taka sama sytuację jak Ty. Na czas wymiany w UK w Polsce jezdzilem bez dokumentów liczac się z ryzykiem mandatu 50 zł (mialem ksero tylko). Gdy otrzymałem brytyjskie prawko i karte CPC dalej ok kilka tygodni pracowałem w PL. Już nastepnego dnia zatrzymała mnie Polska Inspekcja ITD, dałem brytyjskie papiery a Inspektor nawet nie zapytał ani słowem o nic. Auto i tacho było ok, odjazd bez mandatu i bez protokołu nawet. A w firmie nic Ci nie zrobią bo to unijny dokument i ważny. Jak możesz w niemczech pracować z polskim prawkiem to i w Pl z niemieckim, tak samo z brytyjskim. Parte do tacho wymien na UK dopiero jak zainstalujesz sie w UK na dobre i w prawku bedziesz mial adres ten pod którym bedziesz na dluzej mieszkał w uk.
|

|
 |
|
krakn |
Post #4 Ocena: 0 2017-01-02 22:52:56 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
tak, plastyk wraca do wydawcy dokumentu.
Dostajesz nowy, ale to jest ta sama licencja na prowadzenie pojazdów.
Z tym "zagranicznym" prawem jazdy tylko jest jeden problem że w niektórych krajach niektóre firmy nie akceptują u pracowników dokumentu z innego kraju, bo taki jest zazwyczaj warunek ubezpieczyciela że pracownicy muszą mieć z kraju gdzie jest siedziba firmy. Dzięki temu mają nieco tańsze ubezpieczenie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Iwan89 |
Post #5 Ocena: 0 2017-01-04 15:01:55 (8 lat temu) |
Dziękuje za odpowiedź. Czy do wymiany prawo jazdy wystarczy, ze wyślę formularz D2 czy do Driver CPC card jest jakiś osobny?
Pozdrawiam
|

|
 |
|
|
lukasz34stg |
Post #6 Ocena: +1 2017-01-04 19:18:40 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2016 Skąd: l |
Oj kolego nie czytasz moich wypowiedzi. Jeśli wyślesz prawko polskie do wymiany i miałeś w nim wbity WAŻNY kod 95 to AUTOMATYCZNIE przyślą ci też CPC card. CPC przyjdzie w osobnej kopercie na adres jaki podałeś do prawka. W moim przypadku na prawko czekałem ok 10 dni a na CPC 11 dni.
Musisz wysłać w kopercie:
wypełniony druk D2 z wklejonym zdjeciem
polskie prawko
dowód osobisty/paszport
dowód opłaty za prawko (Postal Order)
Opłate zrobisz na poczcie, kwote masz podana na druku, powiedz ze to dla DVLA, dostaniesz taki "paragon" i wkładasz go do koperty ze wszystkim.
|

|
 |
|
Iwan89 |
Post #7 Ocena: 0 2017-01-05 23:10:15 (8 lat temu) |
Dziękuję za szczegółową odpowiedź, musiałem się upewnić. Chyba poproszę o pomoc znajomego w Anglii i tutaj pytanie kosmetyczne. Czy przy zmianie adresu wypełnia się również druk D2? Oraz czy ponownie zmienia się wtedy podpis na dokumencie?
|

|
 |
|
Iwan89 |
Post #8 Ocena: 0 2017-01-07 12:34:36 (8 lat temu) |
Jeszcze jedno bardzo ważne pytanie. Czy jeśli poproszę znajomego żeby wysłał moje dokumenty na poczcie to będzie jakiś problem? Czy na poczcie jedynie się opłaca przesyłkę i o nic więcej nie pytają? Pytam bo z tego co wiem poczta w UK to prawnie zupełnie inna instytucja niż w Polsce i nie wiem czy pisać do tego jakieś upoważnienie?
|

|
 |
|
AlmostFamous |
Post #9 Ocena: 0 2017-01-07 12:40:06 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Kolega może wysłać bez problemu. O nic nie pytają.
Jak zmieniasz adres robisz to online. Stary dokument powininies przeciąć na pół i odesłać poczta pod adres DVLA. Nowy przyjdzie bardzo szybko. Nic się nie zmienia. Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #10 Ocena: 0 2017-01-07 18:52:48 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Razem z prawkiem przyjdzie dodatkowa kartka gdzie mozna wpisac nowy adres podczas uaktualniania danych.
Aktualizacja adresu online tylko dla osob zamieszkalych powyzej 3 lat w UK.
|

|
 |
|