Str 40 z 52 |
|
---|---|
Wielim | Post #1 Ocena: 0 2016-02-09 21:26:45 (9 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Mam pytanie. Pilnie musze kupić samochód i chce dopisać żonę do ubezpieczenia. Żona ma jeszcze polskie prawo jazdy i do tego ze swoim panienskim nazwiskiem, nazwisko zmieniła dwa lata temu , paszport ma ze starym a dowód z nowym. Myślałem nad wymiana jej prawka na angielskie ale nie możemy znaleźć tego papierowe z USC w Polsce w kilku językach o zmianie nazwiska. W związku z tym może jednak zostanie przy polskim prawku bo zależy mi na czasie. I tu pytanie . Czy ubezpieczyciel może robić problemy z jej polskim prawkiem? Jeśli nie to jakie nazwisko wpisać w rubryce z jej danymi przy zakupie ubezpieczenia - nowe czy stare? Jakieś inne wskazówki mile widziane. Nigdy nie kupywałem jeszcze ubezpieczenia na samochód i liczę się z wydatkiem ok 1600 funtów gdy wpisuje żonę i jej polskie prawko
|
radzik77 | Post #2 Ocena: 0 2016-02-10 08:50:42 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-02-09 20:14:08, AlmostFamous napisał(a): Jak mnie zatrzymano za prędkość to dostałem mandat, który musiałem zapłacić na miejscu w związku, ze jestem rezydentem w UK. Zero punktów. Opłata gotówka. Tak jak obcokrajowiec. Jak nie masz polskich pieniążków to nawet pojada z Tobą do kantoru ![]() Tego nie wiedziałem. Myślałem, ze skoro obywatel Polski to sprawa do sadu. Co do zapisu w aplikacji to uważam, ze wystarczyłoby inaczej sformułować pytanie: czy jesteś rezydentem UK? Bez żadnego limitu przebywania. Kto zechce skłamać to i tak skłamie bo przecież teraz robi sie to nagminnie. Większość kierowcow wymienia zaraz po przyjeździe. |
radzik77 | Post #3 Ocena: 0 2016-02-10 08:54:31 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-02-09 21:26:45, Wielim napisał(a): Mam pytanie. Pilnie musze kupić samochód i chce dopisać żonę do ubezpieczenia. Żona ma jeszcze polskie prawo jazdy i do tego ze swoim panienskim nazwiskiem, nazwisko zmieniła dwa lata temu , paszport ma ze starym a dowód z nowym. Myślałem nad wymiana jej prawka na angielskie ale nie możemy znaleźć tego papierowe z USC w Polsce w kilku językach o zmianie nazwiska. W związku z tym może jednak zostanie przy polskim prawku bo zależy mi na czasie. I tu pytanie . Czy ubezpieczyciel może robić problemy z jej polskim prawkiem? Jeśli nie to jakie nazwisko wpisać w rubryce z jej danymi przy zakupie ubezpieczenia - nowe czy stare? Jakieś inne wskazówki mile widziane. Nigdy nie kupywałem jeszcze ubezpieczenia na samochód i liczę się z wydatkiem ok 1600 funtów gdy wpisuje żonę i jej polskie prawko Ja bym sugerował kupić te ubezpieczenie, żona niech wymieni prawko i dopiero wtedy ja dopisać. Odpis aktu małżeństwa to ktoś z rodziny moze podesłać. Ta droga jest najbardziej prawidłowa. Jesli jednak to sprawa na wczoraj to podałbym do ubezpieczalni nazwisko widniejące na prawku, bo te bedzie okazywać do kontroli. Ubezpieczalnia tez poprosi o kopie prawka. Nazwiska musza sie zgadzać. Na ile to jest legalne to nie wiem, żona bedzie posługiwała sie dwoma nazwiskami ![]() Z drugiej strony, mozna powiedzieć, ze jest w trakcie przygotowywania sie do wymiany dokumentów. A ponieważ troche to potrwa to narazie posługuje sie starym prawem jazdy. Pewnie strasznej tragedii nikt z tego by nie robił jesli nazwisko na prawku i polisie bedzie takie same. Po wymianie prawka wystarczy ponownie zadzwonić do ubezpieczyciela i uaktualnić dane. Moze byc jakas drobna opłata albo i nie. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 10-02-2016 08:59 ] |
Post #4 Ocena: 0 2016-02-10 10:10:50 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2016-02-10 11:57:20 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-02-10 10:10:50, 12miko12 napisał(a): Cytat: 2016-02-10 08:54:31, radzik77 napisał(a): Cytat: 2016-02-09 21:26:45, Wielim napisał(a): Mam pytanie. Pilnie musze kupić samochód i chce dopisać żonę do ubezpieczenia. Żona ma jeszcze polskie prawo jazdy i do tego ze swoim panienskim nazwiskiem, nazwisko zmieniła dwa lata temu , paszport ma ze starym a dowód z nowym. Z drugiej strony, mozna powiedzieć, ze jest w trakcie przygotowywania sie do wymiany dokumentów. Dwa lata jest w trakcie wymieniania dokumentów? Dokument na panieńskie nazwisko jest obecnie po prostu nie ważny, po zmianie nazwiska wymagana jest aktualizacja wszystkich dokumentów (podejrzewam że paszport też jest już nie ważny ![]() "... Zmiana danych osobowych w prawie jazdy. W sytuacji zmiany danych takich jak zmiana nazwiska po ślubie, miejsca zamieszkania, kierowca powinien w ciągu 30 dni od daty zaistnienia zdarzenia złożyć wniosek o wydanie wtórnika dotychczasowego prawa jazdy." Fakt, nie najlepsza rada. Tak jak napisalem na poczatku. Kupic auto, ubezpieczyc na siebie. Zona w tym czasie wymienia prawko na UK dostarczajac wymagane dokumenty no i na samym koncu bedzie mozna ja dodac do ubezpieczenia. Na przyszlosc, lepiej miec sprawy urzedowe zawsze pozalatwiane na bierzaco. Mniej zmartwien jak przyjdzie cos zmienic nagle. |
|
|
jotkadakotka | Post #6 Ocena: 0 2016-02-10 13:32:23 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Poki nazwisko na ubezpieczeniu i prawie jazdy jest takie samo, nie bedzie problem.
|
Post #7 Ocena: 0 2016-02-10 13:46:12 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2016-02-10 14:04:41 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Żona.
Wcale nie musi mieć takiego samego nazwiska. Moja zatrzymała panieńskie i nie wymieniała żadnych dokumentów ![]() |
jotkadakotka | Post #9 Ocena: 0 2016-02-10 15:01:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2016-02-10 13:46:12, 12miko12 napisał(a): Cytat: 2016-02-10 13:32:23, jotkadakotka napisał(a): Poki nazwisko na ubezpieczeniu i prawie jazdy jest takie samo, nie bedzie problem. A jak dopisze do swojego ub. - kto to jest: żona? sąsiadka? koleżanka? ![]() Po drugie, tak moze byc kolezanka, albo sasiadka. Mozna nawet kochanke dopisac. [ Ostatnio edytowany przez: jotkadakotka 10-02-2016 15:01 ] |
Post #10 Ocena: 0 2016-02-10 15:06:44 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|