No i jest to wg mnie łamanie prawa, za co groza konsekwencje.
Str 39 z 52 |
|
---|---|
AlmostFamous | Post #1 Ocena: 0 2016-02-09 17:04:53 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Pewnie jakoś by sie udało. Ale musisz mieć angielski adres. Wysłać swoje dokumenty do urzędu i to wszystko wraca na adres jaki podasz.
No i jest to wg mnie łamanie prawa, za co groza konsekwencje. Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
radzik77 | Post #2 Ocena: 0 2016-02-09 17:11:31 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-02-09 16:37:42, Iwan89 napisał(a): Witam wszystkich, czy możliwa jest zdalna wymiana prawo jazdy z polskiego na angielskie, będąc fizycznie w Polsce? Z tego co widziałem wymiana odbywa się drogą pocztową, jednak chciałbym się upewnić czy przy wymianie nie ma innych formalności które muszę koniecznie załatwić osobiście? Osobiscie nie musisz nigdzie chodzic. Jednak nie tak szybko. Ktos musialby wyslac Ci forme do wymiany no i tu zaczynaja sie schody: - poswiadczasz nieprawde na dokumencie urzedowym, gdyz musisz przebywac minimum 185 dni na terenie UK przed zlozeniem wniosku (lamiesz prawo juz na starcie) - odsylajac dokumenty do DVLA z Polski, podejmujesz ryzyko utraty prawa jazdy i paszportu - jest szansa, ze wniosek zostanie odrzucony ze wzg na aplikowanie spoza UK - nawet jesli przeslesz wszystko do kogos, kto wysle to w Twoim imieniu to nadal przesylka z dokumentami moze zaginac Stanowczo odradzam. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-02-2016 17:12 ] |
Iwan89 | Post #3 Ocena: 0 2016-02-09 17:19:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2016 Skąd: BRAK |
Z tego co czytałem to z tymi 185 dniami jest w drugą stronę. Zgodnie z przepisami mogę jeździć na polskim prawo jazdy na wyspach maksymalnie przez 185 dni a potem obowiązkowa wymiana. Natomiast ja chcę tam od razu zacząć pracę jako zawodowy kierowca a do tego wymiana potrzeba jest od razu i wiem, że absolutnie nie ma z tym problemu. Cały problem jest tylko w wymianie będąc jeszcze w PL. Jest ryzyko utraty dokumentów, ale na miejscu też wysyła się je pocztą a nie dostarcza do urzędu bezpośrednio. Wysłałem już zapytanie do DVLA, ale pewnie trochę poczekam na odpowiedź.
|
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2016-02-09 17:41:10 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-02-09 17:19:41, Iwan89 napisał(a): Z tego co czytałem to z tymi 185 dniami jest w drugą stronę. Zgodnie z przepisami mogę jeździć na polskim prawo jazdy na wyspach maksymalnie przez 185 dni a potem obowiązkowa wymiana. Natomiast ja chcę tam od razu zacząć pracę jako zawodowy kierowca a do tego wymiana potrzeba jest od razu i wiem, że absolutnie nie ma z tym problemu. Cały problem jest tylko w wymianie będąc jeszcze w PL. Jest ryzyko utraty dokumentów, ale na miejscu też wysyła się je pocztą a nie dostarcza do urzędu bezpośrednio. Wysłałem już zapytanie do DVLA, ale pewnie trochę poczekam na odpowiedź. Nic podobnego nie ma miejsca. Musisz przebywać na terenie UK minimum 185 dni przed wymiana i potwierdzasz to własnoręcznym podpisem. Na polskich dokumentach mozesz jeździć znacznie dłużej. Dotyczy zawodowych praw jazdy: You can drive in Great Britain on your full, valid licence until you’re 45, or for 5 years after you become resident in Great Britain, whichever is longer If you’re over 45 but under 65 you can drive for 5 years or until you are 66, whichever is shorter. You must register your details with the Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) within 12 months of becoming resident. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-02-2016 17:43 ] |
Iwan89 | Post #5 Ocena: 0 2016-02-09 18:42:15 (9 lat temu) |
W internecie znalazłem sprzeczne informacje, wszędzie piszą, że należy wymienić prawo jazdy na angielskie zaraz po przyjeździe jeśli chce się podjąć pracę jako kierowca. Może coś się zmieniło bo faktycznie oficjalnie nie mogę znaleźć informacji by nawet w przypadku kierowcy zawodowego taka wymiana była konieczna od razu.
[ Ostatnio edytowany przez: Iwan89 09-02-2016 18:42 ] |
|
|
radzik77 | Post #6 Ocena: 0 2016-02-09 18:49:05 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Chodzi w tym wszystkim o to, ze nie jest łatwo znalezc prace z polskimi dokumentami. Nie zmienia to jednak faktu, ze wymieniając prawo jazdy od razu po przyjeździe łamiesz prawo. Wiele osob jednak to ignoruje ponieważ nikogo jeszcze chyba za to nie ukarano
![]() Jesli szukasz info w internecie to szukaj na stronach rządowych. Jakies poradniki czy fora zawierają często duzo błędów i wprowadzają zamieszanie. DVLA [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-02-2016 18:53 ] |
AlmostFamous | Post #7 Ocena: 0 2016-02-09 19:45:55 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Myśle, ze jednak konieczny. Jakby takiego zapisu nie było (jest to prawo i wcześniejsza wyśmiania jest jego łamaniem) to wszyscy w Polsce by chcieli sobie wymieniać prawo jazdy na UK nie żyjąc tutaj. Punktów w Polsce sie na takie nie łapie.
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2016-02-09 20:10:24 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Podejrzewam, ze punkty sie łapie na takiej samej zasadzie jak tutaj dla posiadaczy praw jazdy wydanych poza UK. Tworzą kartotekę i wpisują punkty. Jak uzbierasz limit, dostajesz zazkaz prowadzenia w danym państwie. Myśle, ze w Polsce nikt by raczej takowego nie chciał bo i po co.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-02-2016 20:11 ] |
AlmostFamous | Post #9 Ocena: 0 2016-02-09 20:14:08 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak mnie zatrzymano za prędkość to dostałem mandat, który musiałem zapłacić na miejscu w związku, ze jestem rezydentem w UK. Zero punktów. Opłata gotówka.
Tak jak obcokrajowiec. Jak nie masz polskich pieniążków to nawet pojada z Tobą do kantoru ![]() Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
Iwan89 | Post #10 Ocena: 0 2016-02-09 20:18:58 (9 lat temu) |
Znalazłem odpowiedź:
http://www.emano.co.uk/czy-wymagana-jest-wymiana-prawa-jazdy-z-polskiego-na-brytyjskie.html "Posiadacze ważnego polskiego prawa jazdy na samochody ciężarowe i autobusy muszą je wymienić po skończeniu 45. roku życia lub po pięciu latach od momentu, kiedy zostaną rezydentem (w zależności, który okres jest dłuższy). Wymiana prawa jazdy w UK dotyczy także kierowców w przedziale wieku 45-65. Muszą oni wymienić ww. prawo jazdy po ukończeniu 66. roku życia lub po pięciu latach od momentu, kiedy zostaną rezydentem (w zależności, co nastąpi wcześniej). Kierowcy po ukończeniu 65. roku życia, prawo jazdy muszą wymienić po 12 miesiącach od momentu, kiedy zostaną rezydentem. Po upływie 12 miesięcy, niezależnie od przypadków opisanych powyżej, kierowcy mieszkający w Wielkiej Brytanii i jeżdżący samochodami ciężarowymi lub autobusami są zobowiązani do zgłoszenia tego faktu do DVLA, wysyłając polskie prawo jazdy wraz z odpowiednim formularzem. DVLA następnie je odsyła posiadaczowi z powrotem." Jako, że mam poniżej 45 lat, to nie potrzebuję wymieniać od razu ![]() |