MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana prawa jazdy na angielskie.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 36 z 52 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ... 50 | 51 | 52 ] - Skocz do strony

Str 36 z 52

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

radzik77

Post #1 Ocena: 0

2015-06-14 22:47:45 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Na kłamstwie daleko nie zajedziesz. Z tym byciem turysta przez pół roku to bardzo śliskie pojęcie jest. Będąc turysta raczej nie wyrabiasz NIN czy nie zakładasz konta bankowego w kraju do którego podróżujesz.
Przyjeżdżając do UK z zamiarem osiedlenia sie, przenosząc tutaj ośrodek życia stajesz sie rezydentem od samego początku swojego pobytu. Po 5 latach nabywasz status rezydenta stałego.

Mówimy tu o definicjach, nikt nie twierdzi, ze zatrzyma Cię pierwszy patrol policji. Tak jak pisali wcześniej, są weterani jeżdżący latami na rejestracjach PL i maja sie całkiem dobrze :-) pytanie postaw sam sobie, czy lubisz dreszczyk emocji?

Do lipca to jakos sie przeturlasz, musialbys mieć wyjątkowego pecha.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 14-06-2015 22:50 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-06-14 22:51:15 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Bo są różne pojęcia rezydenta.

W naszym przypadku, rezydentem, czyli mieszkańcem stajesz się w momencie podjęcia pracy z zamiarem stałego zamieszkania. Można powiedzieć że od pierwszego dnia pracy, jeżeli nie jest to delegacja, kursy, szkolenia itp.

To jest rezydentura podatkowa.
A to o czym ty piszesz to już kwestia ubiegania się o paszport brytyjski. Faktycznie 6 lat pracy itd inny temat.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

tomaszzet

Post #3 Ocena: 0

2015-06-14 23:08:18 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2015-06-14 22:16:16, Adam1986 napisał(a):
w razie czego kłamać że turystą jestem jak podejmę prace i mnie zatrzymają? czy po prostu powiedzieć ,że pracuje i palić głupa, że nie wiedziałem? że myślałem ,że pół roku można jeździć? wiem, że nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.. tak tylko się zastanawiam jak to ugryźć..bo chyba będę ryzykował, do polski muszę i tak wrócić chociaż na pare dni koło 10 lipca, więc wtedy bym odstawił samochód do polski, żebym wiedział że tak jest to bym go tu nie ciągnął.. znajomy który tu jest kilka lat i pomógł mi lokum załatwić mówił ,że do pół roku można jeździć.. wiec tego nie sprawdzałem, a w ogóle to straszne pomylenie pojęć tu jest.. z tego co pisaliście jak zacznę pracować to staje sie rezydentem.. z kolei zeby dostac status rezydenta to trzeba iles tam lat przepracować mieszkać i udokumentować :)

No i jakby co, jeżeli taki masz zamiar, tego się trzymaj.
Ale jak już im to powiesz, to zapnij do końca, by się nie okazało, że po powrocie Cię odwiedzą ;-)

Albo Cię zatrzymają, albo nie. "Fifti-fifti".

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 14-06-2015 23:08 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

rabbit72

Post #4 Ocena: 0

2015-06-15 09:19:25 (10 lat temu)

rabbit72

Mężczyzna

Z nami od: 01-03-2012

No tak ale jeśli przyjechał do roboty na 3-y miesiące, kiedyś dawno temu miałem tak że mnie zatrzymali a byłem nowym autem na pl blachach ok 4-mieś sprawdzili i poinstruowali że po 6 miesiącach muszę przerejestrować.
Z racji wykonywanej pracy i tak musiałem wyjechać wcześniej, wnioski nasuwają się takie że zwykli policjanci, nie zatrzymają Ci auta jak będziesz poruszał się nim tu do pół roku.
Oczywiście może od początku tego roku są bardziej zapoznani z tematem, albo możesz trafić na wyjątkowego twardziela który się może czepiać, a może w Londynie jest gorzej.
Tego nie wiem bo Londynu nie cierpię i omijam szerokim łukiem choćby m25 :-].
Ale na 90% jestem pewien że przez pół roku będziesz miał spokój, no chyba że świrujesz za kółkiem, a auto z zewnątrz wygląda jak przed liftingiem renowatora zabytków.
U mnie też być może było łatwiej bo nieskromnie powiem że poruszałem się nowymi ciałkiem fajnym autami więc pewnie psychologia też działała na ich wyobraźnie-że biznesmen itp, być może dobrze zgadywali :-D .
Tak to już jest w życiu że "szata zdobi człowieka", wbrew temu co mówi stare porzekadło.
Ja osobiście podjąłbym ryzyko bo po pierwsze miałbym z nimi "dispute"- mogę przecież podejmować wakacyjną pracę i kto mi udowodni że nie, a ośrodkiem moich interesów jest RP.
Kiedyś ten temat mocno przerabiałem i tak po prawdzie ciężko wyczuć o co dokładnie im chodzi z tym pół roku, jak dla mnie zasłaniają się porządkiem publicznym , a w rzeczywistości chodzi o kasę z ubezpieczenia i kontrolę ludzi.
Reasumując gdyby mi wciskali winę i karali za krótszy niż pół roku pobyt to finalnie załatwiałbym sprawę przez adwokata domagał bym się swoich praw,ale wiem że wielu ludzi woli mieć spokój i daje się tłamsić nie do końca przejrzystym zasadom- prawo trzeba szanować ale nie wolno go nadużywać.

[ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 15-06-2015 09:21 ]

Do góry stronyOffline

Adam1986

Post #5 Ocena: 0

2015-06-15 16:00:40 (10 lat temu)

Adam1986

Mężczyzna

Z nami od: 25-02-2015

co do samochodu to bede jeździł ryzykfizyk..ew, dziewczyna bedzie mnie wozić, bo jak wymienie prawko to co nie mogę polskim autem jezdzić? Anglik szef agencji w której byłem mówił ze smiało moge jezdzić polskim autem do pół roku.. no i kazał mi prawko wymienić powiedział ze jak wymienie to od razu do roboty.. to sam nie wiem w co wierzyć.. byłem dzis na poczcie i pobrałem druki do wymiany prawka... mam prawko B,C,CE i D.. jakie ja mam wypełnić? bo D1 jest na osobowe, D2 na ciężarowe i autobusy.. ale dostałem jeszcze D4 ale to lekarz wypełnia chyba tylko nie wiem czy to dla wszystkich i jak coś to jaki lekarz? aaa no i w formularzu jest te słynne 185 dni pobytu to mam wpisać faktyczną date przyjazdu? kłamać w piśmie urzędowym nie zamierzam.. czy przejdzie z taką datą 05.06., będę wdzięczny za pomoc, zastanawiam się czy się troche nie porywam z motyką na słońce z moim lowmedium intermidiate, no ale w polsce roboty nie ma...

Do góry stronyOffline

rabbit72

Post #6 Ocena: 0

2015-06-15 16:12:26 (10 lat temu)

rabbit72

Mężczyzna

Z nami od: 01-03-2012

No to się do nauki zabierać dziennie po 1-2h z jakimś dobrym programem na kompie pracować, nagrywać się i odsłuchiwać nie bać się ludzi, pytać i starać się rozmawiać, pierwsze chwile są cięższe, potem samo przyjdzie.
Pamiętam jak w czasach studenckich ok 25 lat temu przyjechałem na wyspy to też łatwo nie było, ale jak wróciłem po latach to praktyka pomogła, moja rada nie leniuchować ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć i nie przejmować się ze się smieją.
Co do auta ja bym jeździł te pół roku, gdyby cię "z haltowali" zawsze możesz powiedzieć "że jesteś na próbnej umowie albo nie wiesz czy tu zostaniesz, itp" przygotuj sobie wersję tak"just in case" i to tyle.
A po czasie jak się trochę odbijesz przerejestruj albo kup coś tutaj.

[ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 15-06-2015 16:16 ]

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #7 Ocena: 0

2015-06-15 18:01:24 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Tylko D2 wypełniasz. Chyba, ze masz problemy ze zdrowiem.
Jak wpiszesz faktyczna datę przyjazdy to mogą odrzucić wniosek.

Do góry stronyOffline

Adam1986

Post #8 Ocena: 0

2015-06-15 19:24:16 (10 lat temu)

Adam1986

Mężczyzna

zadzwonie jutro do nich do dvla i się zapytam... bo bez sensu wysyłać jak mogą odrzucić... no bo jak podam że 185 dni temu to przecież to do sprawdzenia jest.. z tego co wyczytałem to jak skłamie to 1000 grzywny.. no to nie wiem lipa.. ktos wstawil moze faktyczna date tzn mniej niz 185 dni i mu wymienili? co radzicie?

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #9 Ocena: 0

2015-06-15 20:07:34 (10 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Tutaj przyjacielu nie ma żadnej rady. Sa ludzie którzy wysyłali sa i tacy co tego nie zrobili.

Tutaj nikt Ci radzić nie bedzie. Jestes dorosły wiec sam decydujesz czy podejmujesz ryzyko czy nie. Twoja decyzja - Twoja odpowiedzialność...
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

Adam1986

Post #10 Ocena: 0

2015-06-15 20:52:46 (10 lat temu)

Adam1986

Mężczyzna

nie o to mi chodziło, decyzje każdy podejmuje sam :) chodzi mi o to czy jak wymienialiście to podawaliście faktyczną datę przyjazdu jeżeli była krótsza niż 185 dni? i przechodziło? czy z automatu takie wnioski idą do kosza?

Do góry stronyOffline

Strona 36 z 52 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ... 50 | 51 | 52 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,